From: Umahro Cadogan <hello@umahro.com>
Subject: BÆREDYGTIG SUNDHED FOR DIG, ANDRE OG PLANETEN!

Sundhed og bæredygtighed går hånd i hånd

BÆREDYGTIG SUNDHED FOR DIG, ANDRE OG PLANETEN!

Kære Læser,

Bæredygtighed og sundhed har ret meget til fælles. De er på sin side to sider af samme sag.

Hvis du skal have succes med at være sund, eller med at blive sund igen, så skal de ændringer, du laver i kost, motion, bevægelse og livsstil være bæredygtige i den forstand, at det er noget, du kan gøre igen, igen og atter igen, så det bliver gjort resten af livet, fremfor at det er en midlertidig kur efterfulgt af tilbagevenden til det der skete før.

For den eneste sunde kost der virker, det er den du spiser.

Den eneste bevægelse og motion der virker, det er det du laver.

Den eneste sunde mad der virker, er den sunde mad du spiser dag efter dag, uge efter uge, måned efter måned og år efter år.

Alt andet er jo “bare teoretisk”

Så det vigtige er, at finde det magisk felt, hvor du gør noget, der virker, men som der også er “lad-sig-gøreligt” for dig, så det bliver gjort igen, igen og atter igen.

Med andre ord, så skal sundhed være bæredygtigt, for at det bliver til noget.

Hvis ikke de ændringer du laver, eller det du gør er bæredygtigt på den lange bane, så får det jo ikke den effekt, som du fortjener.

Den anden vinkel på bæredygtighed, er den miljømæssige og planetære vinkel. Altså at vi skal (til) at spise og leve på en måde, der understøtter planetens sundhed, fremfor at underminere den på det groveste.

Det involverer stillingtagen til hvad vi spiser, hvor meget vi spiser, hvordan maden vi spiser er blevet tilvejebragt, hvorvidt vi udnytter maden og råvarerne, eller har en urimelig stor spildprocent.

Og det involverer stillingtagen til balancen mellem plantebaseret kost og animalske fødevarer.

Men uden unødvendig dum-fanatisme eller skingerhed … og med udgangspunkt i og respekt for, at vi ikke har alle svarene endnu.

Men det kan vi ikke slippe afsted med, at det at vi ikke har alle svarene endnu, det bliver en sovepude, så vi slet ikke tager action.

For så sker der jo ingenting.

BÆREDYGTIG SUNDHED KAN VÆRE SÅRE SIMPELT

Det er som sagt det der bliver gjort, der virker.

Nogle gange er det såre simple ting der virker, bare de bliver gjort igen, igen og atter igen.

Alle eleverne fra hold 3 på sundhedsrådgiveruddannelsen var til den afsluttende eksamen for to weekender siden … og 22 ud af 23 der gik op til eksamen bestod med bravour!

De fleste gik til eksamen på en klientcase, hvor de gennemgik et forløb, de havde haft med en testklient i løbet af uddannelsen. Og heriblandt var der et perfekt eksempel på, hvordan man får skabt bæredygtig sundhed.

Casen involverede en mand, der var kommet op på 200 kg og helt havde tabt modet på at spise og leve på en sundere måde eller at gøre noget ved overvægten.

Han havde helt mistet modet på at gøre noget, for han fandt det uoverskueligt, umuligt og forvirrende med de ufattelig mange modstridende kost- og slankeråd, han var stødt på eller havde fået med de bedste intentioner.

På 12 uger fik han tabt 12 kg fedt, reduceret livvidden betragteligt og reduceret et lidt forhøjet fasteblodsukker til det helt normale. Gangdistancen gik fra 300 m, der var en kamp, til at han nu går flere km dagligt i raskt tempo, uden at være udmattet undervejs eller bagefter.

“Kuren” var ret simpel:

  • Gåtur hver morgen som det allerførste, så det er gjort inden dagen starter
  • 1.600 gr grøntsager dagligt (ja 1,6 kg) i form af 1 kål der bliver snittet, 500 gr gulerødder der snittes/skæres/rives og så lidt ekstra. Det kom han i bokse og blandede med 50 gr nødder e.l.
  • Så lavede han 500 gr kylling og kom det i boksene sammen med de blandede grøntsager
  • Han drak vand fra morgenstunden af og en enkel light sodavand til aftensmaden (tidligere intet vand overhovedet og masser af light sodavand)
  • Han prioriterede søvn

Så ikke noget stort og avanceret, men til gengæld nogle få tiltag, som han kunne lave fra hans udgangspunkt. Tiltag, han kunne overskue, komme igang med, og som han har succes med.

Med andre ord, bæredygtig sundhed for ham.

Der er selvfølgelig lang vej endnu … og der kan komme alle mulige forhindringer på vejen, da vi jo ved, at svært overvægt er svært at tabe og det er svært at holde vægttabet.

Men det er alligevel imponerende for en mand, der har taget over 100 kg på på et årti og fuldstændig mistet modet, at han kan hjælpes til at komme igang, oplever succes og oplever kontrol og medbestemmelse … og at han får inspirationen til at tage vare på egen sundhed!

NB: Det virkelig imponerende er at den sundhedsrådgiver, hvis eksamensopgave det var, hun ikke har en baggrund indenfor ernæring og sundhed. Hun arbejder med børn og unge og tog uddannelsen, for at kunne hjælpe et plejebarn med både cøliaki og type I diabetes, så hun kunne få det bedre. Men undervejs har hun lært så meget, at hun er i stand til at hjælpe en sådan klient med at komme igang og finde frem til noget, der både virker rent biologisk, og der er bæredygtigt som i "lad-sig-gøreligt" for klienten. Nu skal hun også holde en workshop for den kommune, hvor hun arbejder. En workshop om hvad sundhed er og hvordan man får det til at ske!

HJÆLP ANDRE MED SUNDHED PÅ DEN BÆREDYGTIGE MÅDE

Hvis du gerne vil hjælpe andre med at være eller blive sunde, og gøre det på den bæredygtige måde, så er det hold på min sundhedsrådgiveruddannelse i basal sundhed, du skal med på.

Der er nogle pladser endnu.

Vi starter lørdag d. 29. februar og der er eksamen i slutningen af august.

LÆS MERE OM UDDANNELSEN HER

Der er et informatiosmøde om hold 4 på sundhedsrådgiveruddannelsen i aften kl. 18:30-20:30.

Det foregår live i mine lokaler i Hellerup og bliver streamet online samtidig.

Jeg fortæller om uddannelsen og holder også et kort foredrag med noget af materialet fra uddannelsen. I aften bliver det om Syndrom X, der også kaldes det metaboliske syndrom.

Det er den tilstand, hvor der er insulinresistens, bugfedme, forhøjet blodtryk, lavt HDL-kolesterol, høje triglycerider og nogle gange nyrepåvirkning.

Den kombination er særdeles skadelig og giver meget større risiko for skader og komplikationer, end nogen af tingene gør hver især.

TILMELD DIG INFORMATIONSMØDET HER

SPIS PÅ EN DER ER BÆREDYGTIG BÅDE FOR DIN SUNDHED OG FOR PLANETENS SUNDHED

I går  startede jeg en 30-dages challenge sammen med Puori med fokus på bæredygtig sundhed for både dig og planeten.

Du får mine bedste tips og tricks til, hvordan du kan komme igang med at spise på en måde, der både tilgodeser din sundhed og planetens sundhed … og hvor du får masser af velsmag samtidig.

Det hele foregår på engelsk … men er til gengæld helt gratis.

DU KAN TILMELDE DIG DE 30 DAGE HER

De bedste hilsener og bon appetit,

Umahro

Sundhedsfaglig direktør i sundhedsvirksomheden Umahro og stifter af Umahro Universe

Food Can Change Your Life

FraSygTilRaskPortrætUmahroNamasteFarver.jpg