From: Umahro Cadogan <hello@umahro.com>
Subject: HVOR SIDDER SMERTERNE HENNE? I KROPPEN ELLER I HJERNEN?

Kære ,

Smerter og ubehag er nok et af de allerstørste helbredsproblemer, hvis man spørger patienter.

For når først det gør ondt, så påvirkes livskvaliteten og hele ens oplevelse af verden. Søvnen bliver forværret, stresstærsklen sænkes o.s.v.

Tidligere havde vi et meget lineært billede af smerte og tilgangen var meget apparat- og strukturelt baseret.

  1. Der er noget galt et sted i kroppen (brækket fod, forstuvet finger, inflammation/betændelse i et knæled, infektion, slid, gammel skade e.l.)
  2. Nociceptorer (smertereceptorer) modtager disse signaler og sender dem videre langs med nervebaner, så de bliver sendt til hjernen og CNS, der nu har fået "besked" og så gør det ondt.
  3. Smerten må behandles med smertestillende medicin og af "ordne apparatet" (operere skaderne i ryggen, rette op på holdningen eller posituren, stoppe inflammationen, lade være med at bruge knæet når nu der er slidgigt i det o.s.v.).

Et billede af den "gamle" smertemodel


Men som med mange andre formodninger, viser det sig ikke at være helt sådan, at tingene hænger sammen, når det kommer til smerter … især kroniske smerter.

Lidt provokerende sagt, så opstår smerter i hjernen og nervesystemet.

DET BETYDER IKKE, AT DU BARE SKAL TAGE DIG SAMMEN, HVIS DU OPLEVER SMERTER. EJ HELLER AT DU ER EN KYLLING

Bare så vi har det på det klare og du ikke tror, at jeg synes folk med kroniske smerter bare kan "tænke dem væk".

Smerte er hjernen og nervesystemets måde at gøre opmærksom på, at det "opfatter" en situation eller tilstand i kroppen som farlig og at man derfor skal ændre sin adfærd og sit bevægemønster.

Det giver meget god mening i lige-her-og-nu situationer.

Hvis du har brækket din tommelfinger, bliver der selvfølgelig sendt signaler via nervebaner m.m. fra tommelfingeren til centralnervesystemet om, at der er noget galt og at du lige skal være blot en smule opmærksom på din tommelfinger.

Du får selvfølgelig oplevelsen af smerte og vil ikke have lyst til at bevæge tommelfingeren og muligvis hele hånden.

Det er godt, for det gør, at du ikke bliver ved med at bruge tommelfingeren og hånden, da yderligere brug kunne lede til endnu mere skade.

Så din hjerne og dit centralnervesystem har fået nogle indkommende signaler fra kroppens væv om, at der er noget, der er galt eller i stykker, som du skal forholde dig til og tilpasse dig.

Men forestil dig, at du brækker din tommelfinger midt i en slåskamp på liv og død. Eller forestil dig blot en bokser, der brækker fingeren i en boksekamp.

Det er ikke sikkert, at smerten fra tommelfingeren mærkes i situationen, og man kan derfor blive ved med at kæmpe.

Hvis det er en kamp for liv og død, så giver det god mening.

For selvom det muligvis giver permanente men i tommelfingeren at blive ved, selvom den er brækket, så overlever du til gengæld, fordi du kan blive ved med at bruge begge hænder.

Så her er hjernen og centralnervesystemet i stand til at ignorere, overhøre eller overdøve de indkommende signaler om vævsskade og at "der er noget galt".

Det sker, fordi hjerne og centralnervesystemet vurderer, at signalerne fra den brækkede tommelfinger ikke er vigtigere end din overlevelse. Eller i det mindste at de ikke er vigtige nok, til at det skal gøre ondt.

Så den vil både mindske eller helt "slukke" for oplevelsen af dem og samtidig også sende udadgående smertedæmpende signaler, så alle indkommende signaler vil blive skruet ned for.


Læg mærke til hvordan der ikke blot er indkommende signaler, men også udgående signaler fra hjernen og centralnervesystemet.

ER KRONISKE SMERTER ALTID HENSIGTSMÆSSIGE?

I og med at smerter ser ud til at "opstå" i hjernen (selvfølgelig baseret på de sensoriske signaler den modtager samt dens samlede tolkning af situationen), skal man måske spørge sig selv, om kroniske smerter altid er hensigtsmæssige.

De forringer livskvaliteten og gør ondt, men beskytter smerteoplevelsen egentlig mod noget, hvis den er p.g.a. en vedvarende tilstand, der alligevel ikke ændrer sig.

Hvis du har en gammel skade på en ankel, hvor anklen ikke bliver bedre, end den er nu rent strukturelt, får du så nogle fordele ud af, at det bliver ved med at gøre ondt og du ikke bevæger dig frit og ubesværet?

At din søvn er forringet og dit humør ikke er i top?

Muligvis hvis anklen er så svag, at den vil brække eller beskadigede ledbånd vil briste fuldstændig, hvis du brugte den uden nogle restriktioner.

Men i mange tilfælde er den smerteoplevelse, man har ved kroniske smerter, faktisk noget der giver flere ulemper, end den beskytter.

Tænk hvis man kunne "lære" hjernen ikke at lave så kraftige smertesignaler … også selvom der måske er noget permanent galt i den forstand, at der lidt eller noget skade på væv.

Det er der en del der tyder på.

Både forskning og erfaringer mange har gjort sig i praksis.

Jeg har i alt fald klienter, hvor vi har fundet måder at få "stoppet" eller mindsket kroniske smerter, ved at få hjernen og centralnervesystemet lært, at det ikke længere giver mening, at det skal gøre ondt.

Ved at få hjernen til at "lære", at en ankel faktisk ikke falder helt fra hinanden, hvis man bruger den, selvom der er en gammel skade, så kan man slippe for i alt fald en del af smerteoplevelsen.

Det kan man nogle gange gøre, ved at begynde at bevæge den kropsdel, hvor man oplever smerten langsomt og kontrolleret…og selvfølgelig blidt.

Med tiden kan det lede til, at bevægeudslaget og belastningsgraden øges lidt efter lidt, som hjernen simpelthen "lærer", at "hov, det går jo faktisk alligevel, selvom der tidligere var en akut skade i denne her ankel og der nu er noget arvæv e.l.".

Derudover, så vil hjernens samlede oplevede trusselsniveau også påvirke i hvor høj eller lav grad indkommende signaler fra kroppen om skade og dysfunktion bliver tolket som smerte eller ej.

Der er en del helt overordnede faktorer, der spiller en stor rolle her:

  • Stress
  • Søvnmangel (eller ringe søvnkvalitet)
  • Mangel på bevægelse og generel dårlig fysisk form

Desuden er der også nogle helt overordnede biokemiske og fysiologiske faktorer, der kan forbedre eller forværre smerteoplevelsen, når der er kroniske smerter:

  • D-vitamin status
  • Oxygenering (ikke oxidativt stress men iltningen af blod og væv)
  • Omega-3 fedtsyrestatus
  • Magnesium- og kaliumniveauer i kroppens væv
  • Natriumniveauet i kroppens væv
  • Lav energiproduktion
  • Tarmflora
  • Kronisk systemisk inflammation
  • Lavt stofskifte
  • Problemer med kønshormonerne
  • Produktionen og omsætning af serotonin, melatonin, dopamin, noradrenalin, glutamat og GABA (nogle af de mange signalstoffer i hjernen og centralnervesystemet)

Det fantastiske er, at mange af disse kan identificeres og påvirkes over tid gennem kost, motion, søvn, afstressning, åndedrætsøvelser og (når det er nødvendigt) målrettet og personligt tilpasset brug af kosttilskud.

Jeg har arbejdet med en del patienter med kroniske smerter af forskelligt ophav gennem årene.

Når vi har prøvet at udrede og håndtere så mange af alle disse faktorer som muligt, og samtidig har arbejdet på at få bevæget og mobiliseret de kropsdele, hvor de kroniske smerter blev følt, har vi tit kunne gøre en forskel.

Ikke fra den ene dag til den anden, men i løbet af uger, måneder eller år.

P.S. Der er selvfølgelig også tilfælde, hvor den "gamle" linæere model af smerter er helt korrekt ved kroniske smerter, f.eks. ved nerveskader og nervebetændelse. Men det er altid vær at se, om en del eller al smerten kan "aflæres", så man ikke har mere ondt, end man behøver at have.

NYE FOREDRAG OG WORKSHOPS I KALENDEREN

Et af mine mål er jo at give dig så megen viden og inspiration samt redskaberne til at tage vare på din egen sundhed og dit velvære, så du kan blive din egen sundhedsekspert.

Derfor har jeg en hel del foredrag og workshops i kalenderen de næste par måneder.

Mine 5-6 timers hjælp til selvhjælpsworkshops har jeg jo haft i mange år.

Som noget nyt er jeg også begyndt at holde kortere åbne foredrag på 2-2,5 timer, da langt fra alle har tid til at være med til en workshop eller ikke synes, at de har brug for så megen og dybdegående viden.

Indtil videre, har jeg følgende åbne selvhjælpsforedrag i kalenderen:

Og så har jeg også en del af mine 5-6 timers hjælp til selvhjælpsworkshops i kalenderen i løbet af de næste måneder:

FOREDRAG OG WORKSHOPS ONLINE HVIS DU IKKE KAN VÆRE MED TIL LIVE VERSIONERNE

Jeg ville ønske, at jeg kunne holde mine åbne foredrag og mine hjælp til selvhjælpsworkshops hele tiden i hele landet – min mission i livet er jo at give så mange mennesker viden, inspiration, information og provokation til at kunne spise og leve sig til al den sundhed og al den velvære, de fortjener.

Men jeg kan desværre ikke være allesteds hele tiden.

Så hvis du ikke kan komme med til et af mine åbne foredrag, har jeg nu gjort det muligt, at du kan købe adgang til at se og høre optagelsen af foredraget samt få alt det materiale, som alle deltagerne på live versionerne har adgang til.

FOREDRAG ONLINE

Indtil videre har jeg følgende foredrag tilgængelige i en online-version, hvor du kan være med lige når og hvor det passer dig, da du enten kan ses/høre det online eller downloade foredraget til din computer, tablet eller smartphone:

HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOPS ONLINE

Jeg har også gjort en del af mine hjælp til selvhælpsworkshops tilgængelige online:

SKAL JEG KOMME TIL DIG OG HOLDE ET AF MINE FOREDRAG ELLER EN AF MINE WORKSHOPS?

Jeg vil rigtig gerne videre og bredere ud med både mine foredrag og hjælp til selvhjælpsworkshops.

Så hvis du gerne vil have, at jeg kommer og holder et af ovenstående foredrag eller workshops hos dig, så sig endelig til.

Det vil være mig en ære.

Kontakt min skønne assistent Maria på enten 31329770 eller hello@umahro.com.

Lad os vide:

  • Hvornår
  • Hvem er det for? Altså lidt om publikum (hvem er de, hvor mange o.s.v.)
  • Hvad er de vigtigste mål med foredraget eller workshoppen (hvad vil du gerne opnå, have udbyttet er etc.)
  • I hvilken sammenhæng er det? Hvad er baggrunden?
  • Andre vigtige ting

Så ser vi, om vi kan få økonomi, tid og sted til at hænge sammen.

Og hvis du ønsker et foredrag eller en workshop om et emne, der ikke allerede er i kalenderen, så spørg endelig.

Jeg holder også foredrag om workshops om en del flere emner indenfor sundhed.

KH og bon appetit,

Umahro a.k.a. Fidel Gastro
Inspirator, sundheds-nørd, forelsket i mad, Adjunct Professor i Functional Medicine, træinings-freak, kogebogsforfatter og humørspreder

KALENDEREN

HJÆLP TIL SELVHJÆLP VED AUTISME, ADHD OG ANDRE INDLÆRINGS-, UDVIKLINGS- OG ADFÆRDSPROBLEMER • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOP • 17. MARTS 2015 • KØBENHAVN

LUKKET FOREDRAG OM SPORTSERNÆRING ANNO 2015 FOR SPARTAS ELITELØBERE • 17. MARTS

SPIS DIG GLAD OG I GODT HUMØR • ÅBENT FOREDRAG • 23. MARTS • KØBENHAVN

KØKKEN- OG SUNDHEDSREVOLUTION FOR METROEXPRESS • KICK OFF PÅ SUNDHEDSFORLØB FOR METROEXPRESS MED PFA HEALTHCARE • 23-24. MARTS • KØBENHAVN

PEAK PERFORMANCE FOREDRAG PÅ TRENDS & TRADITIONS 2015 • LUKKET FAGMESSE ARRANGERET AF HOLMRIIS • 26. MARTS

FÅ DET ALLERSUNDESTE 2015 • LUKKET FOREDRAG FOR TANDLÆGERNE FREKSEN & KJÆRGAARD • 26. MARTS

DE 10 KOSTBUD ANNO 2015 • FÅ STYR PÅ HVILKEN MAD DER ER DEN RETTE FOR DIG EN GANG FOR ALLE • ÅBENT FOREDRAG • 30. MARTS 2015 • KØBENHAVN

SPIS DIG TIL MINDRE ASTMA, HØFEBER, NÆLDEFEBER OG EKSEM • ÅBENT FOREDRAG • 31. MARTS • KØBENHAVN

HJÆLP TIL SELVHJÆLP VED GIGT, LEDSMERTER OG INFLAMMATION I BEVÆGEAPPARATET • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOP • 7. APRIL • KØBENHAVN

FÅ STYR PÅ DIN FORDØJELSE • ÅBENT FOREDRAG • 7. APRIL • KØBENHAVN

SPORTSERNÆRING ANNO 2015 • SPIS DIG TIL PEAK PERFORMANCE, BEDRE RESTITUTION OG HURTIGERE HELING • ÅBENT FOREDRAG • 14. APRIL • KØBENHAVN

SPIS DIG GLAD OG I GODT HUMØR • SELVHJÆLPSFOREDRAG • 23. APRIL • KØBENHAVN

HJÆLP TIL SELVHJÆLP VED ASTMA, EKSEM, NÆLDEFEBER OG HØFEBER • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOP • 5. MAJ 2015 • KØBENHAVN

FÅ STYR PÅ DIN FORDØJELSE • SELVHJÆLPSFOREDRAG • 5. MAJ • KØBENHAVN

HJÆLP TIL SELVHJÆLP VED ASTMA, EKSEM, NÆLDEFEBER OG HØFEBER • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOP • 7. MAJ 2015 • ÅRHUS

METHYLATION IN HEALTH AND DISEASE • KEYNOTE LECTURE • 16. MAJ • ENGLAND

THE PERFECT HEALTHY DAY • KEYNOTE LECTURE • OMNIA SPA 25TH COMPANY ANNIVERSARY • 26. JUNI • ITALIEN

COPENHAGEN HEALTH WEEK • 24-30. AUGUST

SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 10 • HJÆLP TIL SELVHJÆLP • 31. AUGUST 2015

SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 10 • RÅDGIVER • 31. AUGUST 2015

SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 10 • BEHANDLER • 31. AUGUST 2015

INSPIRE CONVENTION 2015 • JEG HOLDER FLERE WORKSHOPS, FOREDRAG OG MADLAVNINGSSESSIONS • 4-6. SEPTEMBER • KØBENHAVN

8TH EUROPEAN CONGRESS ON INTEGRATIVE MEDICINE • 2015 NORDIC SUMMIT ON INTEGRATIVE MEDICINE AND GLOBAL HEALTH • JEG HOLDER ET AF MANGE OPLÆG • 25-27. SEPTEMBER • KØBENHAVN

BEHANDLING AF INFLAMMATION OG SMERTER I BEVÆGEAPPARATET FOR FAGFOLK • FAGKURSUS FOR FYSIOTERAPEAUTER, LÆGER, MANUELLE BEHANDLERE O.L. • 3-4. OKTOBER 2015 • KØBENHAVN