From: Umahro Cadogan <hello@umahro.com>
Subject: GODT NYTÅR!

Et kig i sundhedskrystalkuglen … og husk at early bird rabatten på "Sundt og stærkt 2022 med Umahro" udløber ved midnat!

GODT NYTÅR!

Kære Læser,

Så er vi på årets sidste dag i 2021.

Sikke et år. Endnu et vildt år.

Da vi i min familie lavede DR-Quizzen “Året der gik”, blev vi enige om, at et slogan for 2021 kunne være “Året var atter en gang gak!”.

Lad mig dele nogle af mine tanker, observationer om 2021 og ønsker for hvad der gerne må ske i 2022.

COVID-19

Covid-19 er vi desværre ikke færdige med at danse med. Forhåbentligt er Omikron mildere, selvom den er mere infektiøs. Det ser det ud til, og det håber jeg, er sandt. For så kan vi endelig få COVID-19 til at blive mere som influenza. Og nej, influenza er ikke helt uskyldig og ufarlig, men vi har levet og eksisteret med influenza i mange, mange årtier.

En ting der bliver endnu klarere, det er hvor vigtigt det er, at vi gør alt vi kan, for at hjælpe og muliggør det at spise og leve sundt og at være sund, for så mange mennesker som muligt. For udover alder, så er en af de værste forværrende faktorer i forhold til COVID-19, når folk er i en usund tilstand.
Fedme, type II diabetes, Syndrom X, prædiabetes, forhøjet blodtryk, eksisterende hjerte-kar-og-kredsløbssygdom og lignende livsstils- og velfærdssygdomme øger alle risikoen for at blive alvorligt syg med eller endda dø af COVID-19 ganske markant. Og alle disse mindsker også immuniteten:

 • Folk der ikke har haft COVID-19, har højere risiko for at blive inficerede, hvis de bliver eksponerede … oveni den forhøjede risiko for at blive rigtig syg af eller at dø af COVID-19
 • Immuniteten efter infektion med COVID-19 er lavere, hvis man er i en usund tilstand (og/eller sådan rigtig gammel)
 • Immuniteten der kommer som respons på en vaccine er lavere (det gælder også ældre, da immunforsvaret generelt bliver svagere med alderen)

Desuden viser der sig også et billede af, at ens ernæringmæssige tilstand spiller en rolle. Flere af de næringsstoffer, hvor man rent markedsføringsmæssigt må anprise med “bidrager til immunforsvarets normale funktion” o.l., er også forbundet med hvor kraftigt eller mildt, man bliver ramt af COVID-19. Så bl.a. D-vitamin, zink og selen, ser ud til at påvirke risikoen for at blive svært syg eller dø af COVID-19 … hvis man altså har mangler eller ligger lavt i normalområdet. Og samtidig ser det ud til, at man har et meget større “forbrug” af dem, når man har en infektion … om det er COVID-19 eller noget andet.

Så det som du og andre selv kan gøre, og som vi kan hjælpe og inspirere andre til at gøre, det er at være så sunde og velnærede som muligt. Ikke blot i forhold til COVID-19, men også set i det helt store sundheds-perspektiv. For det er ikke kun COVID-19, der er et sundhedsproblem. (Og det er selvfølgelig udover alle de tiltag, der allerede igangsat.)

Demokratisering af personlige sundhedsdata og -parametre

Der er ved at ske en demokratisering af adgangen til sundhedsdata og -parametre. Det jeg mener med demokratisering, det er, at det bliver nemmere og nemmere,at få adgang til data og viden om ens sundhedstilstand og ens biologi, hvis det er det man ønsker. Adgangen til og prisen for at få lavet tests for alt fra helt basale parametre (blodsukker, kolesteroltal, triglycerider, organmarkører) til næringsstoffer (vitaminer, mineraler, sporstoffer, fedtsyrer og aminosyrer) til mere avancerede parametre, såsom stresshormoner, kønshormoner, sammensætningen af tarmmikroberne, ens gener, immunmarkører og en helt masse metaboliske markører bliver nemmere og billigere, så man i højere grad kan få adgang til den viden og bruge den til at forstå ens sundhedstilstand og tilpasse kost, motion, ernæring, livsstil og endda også lægelige og medicinsk behandling, så man gør det bedst mulige, hvor man kan få størst udbytte af sin indsats, og mindske risikoen for at gøre ting, der enten ikke virker eller der endda giver bagslag.

I år har jeg været konsulent for to Health/BioTech firmaer, der lige præcis er med til at muliggøre dette. Det er BioWatch og Omnos.

Desuden er det også det, jeg stiler efter med Sundhedsrådgiveruddannelsen: At give viden til eleverne, så de kan hjælpe andre og dem selv med at gøre det bedst mulige sundhedsmæssigt. Altså en form for demokratisering af adgangen til viden om sundhed og forståelsen af egen krop, så man kan træffe de allerbedste valg.

Og det samme gælder mit 1 års kliniske mesterlære forløb, hvor hold 2 starter til maj 2022.

Et medtaget sundhedsvæsen

Vores offentlige sundhedsvæsen starter desværre atter et år i en tilstand, hvor man godt kan bruge ordet ramponeret om i alt fald nogle områder og aspekter.

 • Der er mangel på nok varme og aktive hænder
 • Frontlinje personalet føler sig for ofte ikke set, mødt, hørt og værdsat
 • Der er ikke nok ressourcer
 • Ændringer lavet på det helt store plan, har ikke haft den effekt, man ønskede eller forventede (tænk Sundhedsplatformen, supersygehusene o.l.)

Jeg er desværre ikke i en position, hvor jeg kan ændre på nogle af disse ting. Men det jeg vil opfordre til (med fare for at gentage mig selv), det er at vi alle gør, hvad vi kan for selv at spise og leve så sundt som muligt, og for at hjælpe og inspirere andre til dette. For af den vej kan presset på sundhedsvæsenet lettes. Hvis der er færre kroniske patienter, og hvis der er flere kroniske patienter der bliver selvkørende eller endda “raske” (som i at de er symptomfrie og deres risikofaktorer/markører er normale), så vil det virkelig kunne gøre en forskel. Og vi kan ikke ændre alt, men vi kan starte med os selv, og med at udøve indflydelse i vores nærmiljø.

Og så gør jeg alt jeg kan, for at hjælpe dem der allerede hjælper andre med at være sunde, med at blive endnu dygtigere. Endnu en grund til, at jeg har sundhedsrådgiveruddannelsen og mit forløb med 1 års klinisk mesterlære.

Forstyrret spisning

En ting er spiseforstyrrelser. Altså bulimi, BED (Binge Eating Disorder) og anoreksi samt ortoreksi, men derudover er der nok en hel del, der har et "skævt" forhold til mad, krop og sundhed. Altså et forstyrret forhold til spisning og meget relateret dertil. Jeg tror først, det er begyndt at gå op for mange både i sundhedssektoren og i offentligheden, hvor mange der reelt set kæmpe med forstyrret spisning udover spiseforstyrrelserne, hvor BED først rigtig er kommet på radaren i løbet af de sidste par år.

Og for mange er forstyrret spisning og et forstyrret forhold til krop og sundhed en barriere for, at alle de gode og velmenende sundhedsråd, som folk har og kommer med, de gør noget godt. Hvis man har et forstyrret forhold til spisning, krop, motion og sundhed, så er planer, regler, kure, kostplaner, programmer sjældent noget, man får noget godt ud af. Tværtimod kan der forværre det forstyrrede forhold.

Hvad vil jeg selv bidrage med i 2022?

Det jeg selv vil bidrage med i 2022, er i høj grad det, jeg har gjort gennem årene. Jeg vil give viden, information, inspiration, redskaber og til tider provokation, så så mange som muligt kan blive deres egen sundhedsekspert, og derved blive i stand til at spise og leve sig til at forblive sunde, til at blive raske igen (eller få det markant bedre), eller endda til toppræstation på den sunde måde, om det er atletisk og sportsmæssigt eller personligt i uddannelse eller arbejde.

 • Jeg vil fortsætte med at dele, hvad jeg selv gør, og hvad der virker for mig.
 • At dele hvad du kan gøre
 • At kommentere og deltage i debatten om sundhed i det offentlige rum via podcasts, blogsposts, lives på IG og FB m.m.
 • At se folk 1-til-1 i klinikken til sundhedsforløb eller konsultationer i klinikken, om målet er at gå fra syg til rask, fra usund til sund eller fra sund til personlig toppræstation
 • At uddanne sundhedsrådgivere
 • At hjælpe BioWatch og Omnos med deres missioner, da det også er min mission: At demokratisere adgangen til viden om egen krop og sundhed, og gøre det forståeligt, så man blive motiveret og kan tage action
 • At have dygtige mennesker der arbejder med sundhed i klinisk mesterlære
 • At hjælpe folk med at lave et ordentligt sundhedsafsæt på mine “Sundt og stærkt 2022 med Umahro”-forløb
 • At hjælpe mennesker med at gå fra syg til raske på mine "Fra syg til rask på 12 uger" forløb

START 2022 MED ET SUNDHEDSAFSÆT DER BATTER … OG TILMELD DIG "SUNDT OG STÆRKT 2022 MED UMAHRO" INDEN MIDNAT FOR AT FÅ EARLY BIRD PRISEN PÅ KR. 599,00!

LANDINGSIDE header • Online foredrag

 • Skab forandring i dit liv som ikke kun varer i januar, men hele året ud - og mere til
 • Stå stærkere og sundere i en tid med Corona og restriktioner
 • Blive klogere på din egen livsstil, og få redskaberne til at skabe vedvarende ændringer
 • Blive en del af et unikt fællesskab sammen med alle de andre  på forløbet, og blive inspireret og motiveret af de andre deltagere
 • Opnå en større følelse af livsglæde, vitalitet og energi i din hverdag

TILMELD DIG OG LÆS MERE OM FORLØBET

Du får adgang til:

 • Fakta- og evidensbaseret viden til at forstå og fastholde din sundhed på langt sigt
 • Opskrifter på lækker, sund og velsmagende mad
 • Ugentlige livestreams med mig og andre deltagere, hvor du kan få ugentlig sparring og få svar på dine spørgsmål
 • Et fællesskab i en lukket Facebookgruppe sammen med mange andre, der også vil inspirere og motivere dig
 • En ugentlig sundhedschallenge.

Se her, hvad der skete for deltagerne på et af holdene i 2021.

Sådan her ser der ud i deres FB-gruppe.

KOM MED MED 100 KR RABAT


 

Spørgsmål?

Hvis du har nogle spørgsmål, så er du mere end velkommen til at skrive en mail på hello@umahro.com eller ringe på 53536121 📞

Godt nytår & kærlige hilsener,

Umahro

FraSygTilRaskPortrætGrinerIHaven1Farver