From: Umahro Cadogan <hello@umahro.com>
Subject: Magnesium ikke er hormon, men hvis du mangler det, kan det gå udover dine hormoner

Om hormonbalancen

Magnesium ikke er hormon, men hvis du mangler det, kan det gå udover dine hormoner

Magnesium ikke er hormon, men hvis du mangler det, kan det gå udover dine hormoner

Kære Læser,

 

Hormoner styrer ret meget i kroppen –  de er et af de signalssystemer, der bliver brugt til at kontrollere og justere, hvad der sker i alle væv, organer og systemer –  men du kan også have ret stor indflydelse på dine hormoner. 

Kosten, søvnmangel, over- eller undervægt, stressoverbelastning, mangler på visse næringsstoffer, rygning, alkoholvaner, påvirkning af miljøgifte og meget mere, kan forstyrre produktionen og omsætningen af samt responsen på hormoner i flere systemer.

Så ved hormonelle problemer eller situationer, hvor der er ubalancer i et eller flere hormonelle systemer, kan du selv gøre i hvert fald noget, for at få påvirke de pågældende hormoner i positiv retning. Det skulle så gerne påvirke dine gener og evt. diagnose positivt.

Og fordi kroppen jo er et stort sammenhængende biologisk system, så kan ting, der umiddelbart ikke ser ud til at have noget som helst at gøre med hormonelle systemer og balancer, alligevel have ret omfattende konsekvenser.

 

Magnesium spiller en rolle i rigtig mange funktioner i kroppen!

Magnesium indgår i mindst 350 forskellige reaktioner i kroppen som cofaktor for forskellige enzymer.

En del af de reaktioner, hvor magnesium er en vigtig cofaktor, er reaktioner hvor der enten produceres hormoner, hormoner nedbrydes og omsættes eller hvor der reageres på hormoner ude i forskellige væv, systemer og organer.

Magnesium har indflydelse på omsætningen af D-vitamin. D-vitamin er et præhormon, der bliver omdannet til aktivstoffet 1,25-dihydroxycholecalciferol, der så bliver brugt til at regulere reaktioner i stort set alle celler og væv. Forestil dig, at der skal bruges 1,25-dihydroxycholecalciferol, hver gang en celle “skal beslutte sig for”, om den skal vælge A eller B. Magnesium er både nødvendigt, for at du kan danne D-vitamin i underhuden ved soleksponering, for at du kan omdanne D-vitamin til 1,25-dihydroxycholecalciferol og for at du kan nedbryde D-vitamin og 1,25-cholecalciferol, hvis der er for meget. Så magnesiummangel eller bare utilstrækkelige mængder af magnesium, det kan både spille en rolle i for lavt og for højt D-vitamin.

Magnesium påvirker tærsklen for aktivering af sympatikus (den del af stressresponsen “der skruer op”). Hvis der er mangel på magnesium, så kan det lede til, at der er overaktivering af sympatikus i situationer og belastninger, hvor det egentlig ikke er nødvendigt eller hensigtsmæssigt. Og når det sker, så kan der jo opstå en uhensigtsmæssig produktion af stresshormoner, såsom cortisol og adrenalin.

Magnesium er cofactor for enzymet catechol-O-methyl-transferase (COMT). COMT spiller en større rolle i nedbrydningen af både adrenalin, noradrenalin, dopamin og i omsætningen af den østrogen der hedder østron. Så ved magnesiummangel kan der være højere niveauer af stresshormoner, end der bør være. Og der kan forekomme uhensigtsmæssig nedbryde af østron, så man får en masse skadeligt nedbrydningsprodukter af østron, der stadigvæk kan aktivere østrogenreceptorer og faktisk også kan forårsage oxidativt stress og genskader.

Så noget så simpelt som magnesiummangel (eller utilstrækkelige mængder af magnesium til at imødekomme alle 350 funktioner, så der må prioriteres), det kan give omfattende hormonelle problemer i flere hormonelle systemer.

Umahro_infographic_hormoner_v2.jpg

Få styr på hormonelle ubalancer

Døjer du med en hormonel ubalance (fx. PMS, infertilitet, endometriose, overgangsalderen, knogleskørhed, PCOS)?

Vi du lære hvordan du spiser og lever dig til en bedre hormonbalance?Så meld dig til vores forløb FRA SYG TIL RASK PÅ 12 UGER • FÅ STYR PÅ HORMONBALANCEN.

Med mig som din rådgiver og coach over 12 uger lærer du, hvad du selv kan gøre for at optimere din hormonbalance ved hjælp af kost, ernæring, livsstil, motion, søvn, bevægelse, træning, afstressning og Functional Medicine.  

Hør mere om forløbet her:

 

Læs mere og køb din billet her

 

Mit team og jeg ønsker dig en skøn weekend.

De bedste hilsner,

Umahro Cadogan • Sundhedsfaglig direktør

Food can change your life

FraSygTilRaskBusinessPortrætArmeneOverkorsUdeFarve.jpeg