From: Umahro Cadogan <hello@umahro.com>
Subject: Hvad nu efter al påskesnapsen?

Hvordan er det egentlig med alkohol og sundhed?

Hvad nu efter al påskesnapsen?

Kære Læser,

Der kan jo godt ryge en snaps og påskeøl eller syv indenbords i disse dage.

Men hvordan er det egentlig med alkohol og sundhed?

Hvordan burde du gøre m.h.t. alkoholforbrug … når altså ikke lige der er højtider som lige nu, hvor "rules go out the window" … eller det mindste nogle af dem.

ALKOHOLKONTROL

Hvis du drikker alkohol, så gør det efter devisen lidt, men godt. Hvis du drikker for meget – også selvom du langtfra er alkoholiker – vil det give dig en stor sundhedsmæssig effekt at mindske dit alkoholindtag eller at holde helt op med at drikke alkohol. Og der skal faktisk ikke ret meget alkohol til, før det kan gå ud over din præstation, søvn eller restitution. Nogle gange mindre, end hvad der forårsager sygdom eller er usundt.

HVAD VIL DET SÅ SIGE I PRAKSIS?

Hvis du altid drikker mere end én genstand dagligt som kvinde eller mere end to genstande dagligt som mand, er det mere end godt er. Allerede ved mere end henholdsvis en eller to genstande dagligt stiger sygdomsrisikoen på den lange bane. Og der vil nogle allerede få mindsket toppræstation, bl.a. pga. påvirkning af søvn og restitution. Det samme gælder, hvis du ofte drikker mere end fem genstande på én gang eller én dag – også selvom gennemsnittet af dit alkoholforbrug er højst én genstand dagligt for en kvinde eller to genstande dagligt for en mand.

Hvor meget er én genstand?

En genstand svarer til en flaske eller dåse øl, et glas vin eller et lille glas eller shot af snaps, rom, vodka eller lignende (altså 2 cl). Det er ikke en fustage, en hel flaske vin, et barskab, en kasse eller en sixpack.

HVORFOR ER FOR MEGET ALKOHOL SKADELIGT?

Alkohol – i for store mængder vel at mærke – laver en hel del ravage i din krop. Drikker du så meget, at du bliver fuld eller er tæt på at være fuld, vil alkoholen umiddelbart forstyrre din hjerne og dit nervesystem. Allerede her kan det gå galt – ikke bare, fordi alkohol kan få dig til at opføre dig på en måde, du vil fortryde bagefter. Risikoen for skader og ulykker stiger også ganske markant, når du har drukket for meget. Og i mængder, hvor du faktisk ikke er fuld, kan din finmotorik, indlæring og kognitive funktioner påvirkes. Og din søvn samt restitutionsevne forringes.

Bagefter kommer tømmermændene – ikke kun på grund af dehydrering og saltmangel, men også pga. den skadelige proces, hvor alkohol nedbrydes i leveren, og der dannes nedbrydningsstoffer. Et af nedbrydningsstofferne kaldes acetaldehyd. Acetaldehyd forårsager cellulært kaos, da det ændrer strukturen af molekyler og strukturer i din krop og forårsager genskader. Og det kræver en hel del næringsstoffer at omsætte alkohol, så der kan opstå mangel på næringsstoffer, såsom B-vitaminer.

Dit kredsløb har det også dårligt med alkoholoverforbrug. Dine blodkar bliver hårde og sprøde, så de ikke kan udvide sig, når der er behov for bedre blodgennemstrømning. Og sprøde skal ikke forstås som “lækre”, men at de bogstavelig talt bliver for skrøbelige, og at risikoen for hjerneblødninger og blodsprængninger stiger.

Forhøjet blodtryk og alle de skadevirkninger, der kommer deraf, er også tit en konsekvens af alkoholmisbrug og -overforbrug. Hormonelt er for meget alkohol et mareridt. For kvinder forstyrrer det omsætningen af østrogener, så risikoen for hormonforstyrrelser og østrogenfølsomme kræftformer stiger. For mænds vedkommende risikerer du, at testosteron bliver tvangsomdannet til østrogener. Og resultatet af det (hvis vi skal tale til din 2-årige bavian) er en lille rynket og død cocktailpølse og behårede man boobs (også kaldet tævepatter).

Fordøjelsen tåler heller ikke alkohol i overflod. Slimhinderne i svælg, mavesæk og tarmene bliver beskadigede ved overforbrug og misbrug. Ud over smerter, ubehag og blødninger så hæmmes optaget af næringsstoffer, og din tarmflora forrykkes i uhensigtsmæssig retning.

Alkohol er også kalorierigt. Et gram alkohol indeholder syv kalorier, så det er næsten lige så mange kalorier som fedt. Og da alkohol jo er flydende, og de fleste alkoholiske drikke også indeholder suk- ker – der er restsukker i vin, øl osv. – eller bliver blandet med sodavand, så kan der hurtigt komme en del unødvendige kalorier ind. Flydende kalorier mætter dårligt, så det er sjældent, at sulten bliver mindsket tilsvarende den energi, der kommer ind med alkoholiske drikke.

Husk desuden, at alkohol forringer din søvnkvalitet. Hvis du får et par genstande om aftenen, kan det godt være, at du ikke føler dig fuld eller registrerer en søvnforstyrrelse. Men alkoholen vil stadig- væk påvirke din søvnkvalitet, så du ikke tilbringer lige så meget tid i de dybe stadier af søvnen, hvor både krop og sind heler optimalt.

KAN ALKOHOL VÆRE SUNDT?

Alkohol med måde – altså én genstand dagligt eller hver anden dag – kan gøre lidt gavn, hvis du allerede har forhøjet blodtryk, tendens til blodpropper eller begyndende åreforkalkning. Det kan for nogle være med til at øge mængden af HDL-kolesterolpartikler. Og ved slidgigt, så er et godt husråd, at en snaps om dagen hjælper med at smøre leddene. Så hvis der er problemer med forhøjet blodtryk, tendens til blodpropper eller skæve kolesteroltal, så kan det godt være, at en daglig genstand er lidt beskyttende eller lindrende.

Og mentalt kan en genstand i ny og næ nok være på rette sted for at fejre, slappe lidt af (men husk, der også er mange andre ting ud over alkohol, der kan hjælpe dig med at geare ned og slappe af) eller faktisk gøre dig lidt mere kreativ.

Studier viser, at tre glas champagne om ugen er forbundet med en lavere risiko for demens. Men, men, men, det gælder kun, hvis du ikke har drukket for meget tidligere. Hvis du har drukket for meget tidligere, så dur det ikke at drikke en genstand dagligt for at få en beskyttende effekt.

Forestil dig, at du har drukket fire genstande i døgnet fra du var 20 til du var 59 år. Det er tre årtier med fire genstande i døgnet. Hvis du nu vælger at drikke en genstand i døgnet, når du er i 60’erne, er gennemsnittet jo stadigvæk alt for højt. Når du bliver 69 vil gennemsnittet være 3,25 genstande pr. døgn over fire årtier.

DET, DU LIGE HAR LÆST, ER FRA DENNE BOG

Og der kører jo en kampagne her henover påsken, hvor du får alle mine bøger med 50 kr. rabat og fri fragt, så du sparer lidt over 100 kr.

Så Fra sund til personlig toppræstation koster kr. 280,00 + fri fragt, fremfor kr. 299,95 + fragt på 56 kr.

KØB "FRA SUND TIL PERSONLIG TOPPRÆSTATION" TIL KAMPAGNEPRIS

Og mine to andre bøger, Fra syg til rask og Fra usund til sund, er som sagt også til påske-pris, så de koster kr. 250,00 + fri fragt; de er er også 100 kr billigere end normalt.

FraSygTilRaskCoverVinklet

 

FraUsundTilSundCoverVinklet


De bedste og sundeste hilsener,

Umahro

FraSygTilRaskPortrætRoFarve