Glem alt om low-carb og high performance…med mindre du går det på rette maner!

Kære Læser,

Jeg håber du har haft stor glæde af mit foredrag om sportsernæring uanset om du har været med live eller online.

Der sker meget og kommer megen ny viden, så jeg har allerede lært mere, siden jeg holdt foredraget sidste gang.


NY VIDEN: VEKSLEN MELLEM LOW- OG HIGH-CARB OG TILSVARENDE LAV- OG HØJ-INTENSITETS-TRÆNING KAN GIVE BEDRE RESULTATER

Egentlig er jeg ret træt af det store pro-low-carb-råbekor, der påstår, at bare det er low-carb, så er det godt, uanset om det drejer sig om træning eller sundhed.

Appropriate carb ville være et meget bedre udtryk. For alt efter personen, tid, sted og mål, kan det være godt med enten få, moderate mængder eller mange kulhydrater.

Low-carb-råbekorets påstand er, at når der kun er få kulhydrater tilstede, så bliver man tvunget til at forbrænde fedt. Og det er faktisk helt korrekt.

Og at man med tiden bliver noget bedre til at forbrænde fedt, hvilket også er helt korrekt.

Der er bare en hage ved det.

Uanset hvor meget man forbedrer sin fedtforbrænding, så er fedt en “langsommere” energikilde end kulhydrater.

Så når der ikke er nogle kulhydrater, så bliver ens maksimale performance nedsat.

Det kræver ca. 10% mere ilt at omsætte en hvis mængde kalorier fra fedt til ATP med ilt, end hvis det var den samme mængde kalorier fra glukose, der skulle omsættes.

Og fedt kan ikke forbrændes anaerobt, så lige så snart man skal op i toppen af ens performancekurve, hvor noget eller al forbrænding vil være anaerob, så har man et problem, hvis man kører low-carb.

Kort og godt: Uanset hvad, så vil rent fedt stort set aldrig være en god energikilde til performance ved høj intensitet.

Så både hvad angår træning og konkurrence, er low-carb ikke optimalt til sportsgrene, hvor du skal yde maksimalt i længere tid ad gangen eller igen, igen og atter igen efter korte pauser.

Og ydermere skal der jo træning til ved høj intensitet, så hjerte, kredsløb, lunger er i stand til at yde maksimalt. Den træning kan man ikke lave på en udelukkende low-carb diæt, hvor man er helt tømt for glykogen.

Ellers vil du jo ikke have evnen til at peak performe til fodboldkampen, CrossFit konkurrencen e.l.

ER LOW-CARB NU HELT YT?

Betyder det så, at det er helt tosset at træne på low-carb kost?

Nej ikke nødvendigvis, for der kan ske en hvis tilpasning til fedtforbrænding, så man bruger lidt mere fedt og bruger dette fedt lidt mere effektivt end tidligere, så længe aktivitetsniveauet er lavt eller moderat.

Og der er jo en hel del flere kalorier i fedtdepoterne, end der er kulhydrater i kroppen.

Selv med helt proppede glykogendepoter og maksimalt indtag af kulhydrater (60 gr glukose + 30 gr fruktose i timen) vil man have svært ved at dække sig ind med kulhydrater i et triathlon, ironman, Tour de France etape e.l. udholdenhedsidræt der varer i mere end 3-4 timer.

Så der vil det være en fordel, at have trænet evnen til at forbrænde og mobilisere fedt lidt mere effektivt.

Men selv der, så er det en fordel også at få og bruge kulhydrater som energikilde.

Forbedret fedtmobilisering og forbrænding vil muligvis gøre, at selv med brug af kulhydrater, vil der gå længere tid, før man rammer muren, fordi man forholdsmæssigt vil bruge mere fedt helt fra start af.

Til al anden træning og sport, skal du altså også være i stand til at omsætte glukose effektivt.

WHAT TO DO THEN?

Hvad med eat high-train hard, eat low-train low?

Altså have dage, hvor du har fyldte glykogen-depoter og der træner hårdt og intenst og så dage, hvor du har tømte glykogendepoter og træner ved lav intensitet, så du der forbedrer evnen til at omsætte og mobilisere fedt.

Hvis du skifter mellem at træne hårdt og intenst, hvor der er glykogen og glukose at trække på, og så træne længere tid ved lav intensitet, hvor der ikke er noget glykogen, vil du højst sandsynligt få det bedste fra begge verdener.

ET HELT WEEKENDKURSUS OM SPORTSERNÆRING OG IDRÆTSFYSIOLOGI MED ANDERS FABRICIUS NEDERGAARD OG JEG

Hvis du gerne vil dykke end længere ned i sportsernæring og idrætsfysiologiens verden, så holder jeg et helt weekendkursus kaldet “Sportsernæring og idrætsfysiologi anno 2016” sammen med Anders Fabricius Nedergaard.

Anders har en PhD i muskelbiologi og er ret aktiv indenfor træning, idrætsfysiologi, sportsernæring og mandre andre ting, der har at gøre med sport, træning, kost og sundhed. Han har det ret geniale radioprogram Fitness M/K på Radio 24/7.

Anders har også bloggen Kropblog.

Sammen bliver vi tit kaldt Dr. Muscle og The Mad Professor.


Vi er begge trætte af noget af al det bullshit der bliver prædiket og solgt i træningsverdenen…og samtidig kede af, at der er masser af virkelig god viden, som folk ikke kender til eller ikke får gjort brug af.

Derfor vores weekendkursus for at rette op på det.

Kurset er for trænere, fitnessinstruktører, personlige trænere, idrætsfysiologer, fysioterapeuter, interessede sportsnørder og alle andre, der arbejder med og gør brug af sportsernæring og sportsernæringsprodukter, og der ønsker at bruge tid og ressourcer på det der virker og skippe alt det, der bare er ligegyldig hype.

Næste kursus er weekenden d. 9-10. april.

TILMELD DIG WEEKENDWORKSHOPPEN D. 9-10. APRIL


SPØRGSMÅL?

Hvis du har spørgsmål, så kontakt min PA Maria på 31329770 eller hello@umahro.com.

Så skal hun nok svare eller få mig til at svare, hvis ikke hun selv kan.

FÅ MIG UD AT HOLDE FOREDRAGET OM SPORTSERNÆRING ELLER ANDERS OG JEG AT HOLDE WEEKENDKURSET HOS JER

Jeg kommer også gerne og holder foredraget hos jer eller for jer.

Og Anders og jeg kommer gerne og afholder weekendkurset hos jer.

Så hvis I er en klub, sportsforening, uddannelsesinstitution e.l., der gerne vil have den nyeste og mest brugbare viden om sportsernæring, så kommer jeg eller vi hjertens gerne og holder foredraget eller kurset for jer.

Og har du et fitnesscenter eller lignende, hvor I godt kunne tænke jer at være vært for foredraget eller weekendkurset, så kan vi også se på, at du/I lægger lokaler til og jeg så holder et åbent foredrag hos jer, hvor folk betaler entre.

Eller at Anders og jeg holder weekendkurset hos jer.

I kommer selvfølgelig selv med gratis og får forhåbentlig "nyt blod" ind udefra og jeg/vi får et sted at holde foredraget og en god lokal samarbejdspartner, så vi får masser af opmærksomhed i lokalpressen o.s.v.

Skriv eller ring fluks til min assistent Maria på hello@umahro.com eller 31329770, hvis det har interesse.

Så hjælper hun med at finde en dato og en pris, hvis det skal være et lukket foredrag I hyrer mig til.

P.S. Det samme gælder selvfølgelig også alle de andre af mine åbne foredrag om ernæring og sundhed. Dem holder jeg hjertens gerne for jer i en lukket udgave eller hvor I er vært for en åben udgave af foredraget.

KH og bon appetit,

Umahro a.k.a. Fidel Gastro


Sundhedsrevolutionær, køkkenrevolutionær, inspirator, sundheds-nørd, forelsket i mad, tidl. Adjunct Professor in Functional Medicine and Nutrition, trænings-freak, kogebogsforfatter og humørspreder.

FØLG MIG PÅKALENDEREN

KUN FOR KVINDER • SUNDHEDSFOREDRAG MED UMAHRO KUN FOR DET SKØNNE KØN MED ALT DET BEDSTE FRA "ALLE KVINDERS SUNDHEDSBIBEL" • 15. MARTS 2016 • AALBORG

SPORTSERNÆRING ANNO 2016: SPIS DIG TIL TOPPERFORMANCE, HURTIGERE RESTITUTION OG BEDRE HELING • ÅBENT FOREDRAG • 7. APRIL 2016 • NÆSTVED

SPORTSERNÆRING OG ANVENDT IDRÆTSFYSIOLOGI ANNO 2016 • WEEKENDKURSUS MED ANDERS FABRICIUS NEDERGAARD • 9-10. APRIL 2016

TARMFLORA: NØGLEN TIL ET SUNDT HELBRED • KONFERENCE MED PUK HEALTHCARE • 19. APRIL 2016 • KØBENHAVN

TARMFLORA: NØGLEN TIL ET SUNDT HELBRED • KONFERENCE MED PUK HEALTHCARE • 20. APRIL 2016 • ÅRHUS

INSPIRE CONVENTION 2016 [JEG ER KONFERENCIER OG HOVEDFOREDRAGSHOLDER PÅ PRE-CONVENTION OG HOLDER FLERE FOREDRAG TIL SELVE CONVENTION] • 26-28. AUGUST 2016 • NYBORG

TARMFLORA: NØGLEN TIL ET SUNDT HELBRED • KONFERENCE MED PUK HEALTHCARE • 6. DECEMBER 2016 • KØBENHAVN

TARMFLORA: NØGLEN TIL ET SUNDT HELBRED • KONFERENCE MED PUK HEALTHCARE • 7. DECEMBER 2016 • ÅRHUS