From: Umahro Cadogan <hello@umahro.com>
Subject: Hvad kan trigge inflammation?

Hvad kan forårsage "ildebrand ude af kontrol"?

Hvad kan trigge inflammation?

Kære Læser,

I sidste uge så vi på inflammation og hvornår det er skadeligt. I denne uge ser vi nærmere på, hvad der trigger inflammation.

Så hvad kan være med til at forårsage unødvendig, skadelig og ukontrolleret inflammation?

Og hvad kan konsekvenserne være af ukontrolleret og skadelig inflammation?

I dette nyhedsbrev:

 • Hvad trigger inflammation?
 • Få styr på kronisk inflammation 
 • Få styr på hormonelle problemer
 • Find din balance
 • Bliv sundhedsrådgiver • Gratis informationsmøde d. 25 juni

Hvad kan forårsage skadelig inflammation? 

Som vi så på i sidste nyhedsbrev, er inflammation den respons immunforsvar og hele kroppen kommer med, når der er noget, der er vurderet til at være farligt eller skadeligt, der skal nedbrydes og elimineres.

Og det er som sagt en fantastisk og helt nødvendig mekanisme. For uden inflammation kunne din krop ikke håndtere infektioner, eliminere kræftceller, nedbryde gammelt og slidt væv, hele efter skader eller respondere på træning og fysisk aktivitet.

Men der er nogle ting, der kan trigge uspecifik, ukontrolleret og uhensigtsmæssig inflammation … eller forværre igangværende inflammation, så den går hen og bliver ukontrolleret. Usund kost, rygning, for mange kalorier (selv fra sund mad), dysbiose (en uhensigtsmæssig sammensætning af tarmbakterier og -mikrober) og med dertilhørende øget tarmpermeabilitet, bugfedme, vedvarende stressoverbelastning og søvnunderskud kan alle trigge eller forværre inflammation. Og kan derfor være årsag til eller være med til at afstedkomme ukontrolleret og skadelig inflammation.

Så hvis du spiser for usundt, sover for lidt, stresser rundt mellem arbejde, familie og 1.000 andre forpligtelser og glemmer dig selv og din træning, så er din krop hele tiden er i alarmberedskab og så kan der opstå kronisk ukontrolleret og uhensigtsmæssig inflammation.

Det kan give symptomer, være med at trigge sygdom eller forværre allerede eksisterende sygdomme.

Fødevarereaktioner kan også spille en rolle i at igangsætte, forværre eller fastholde kronisk ukontrolleret og skadelig inflammation.

Gluten og ukontrolleret inflammation

Tag gluten som et eksempel … og allerførst, så lad os lige få noget på plads: Gluten er ikke usundt i sig selv, et "ondt" myolekyle eller lignende. Og når du tænker overordnet sundhed, så er gluten helt neutralt. Og der er en del sunde fødevarer, der indeholder gluten, f.eks. rugbrød og havregryn.

Med det af vejen, så det følgende ikke bliver opfattet som gluten-bashing eller bliver misforstået som at gluten er usundt og på niveau med transfedtsyrer, så lad os se nærmere på, hvordan gluten kan være problematisk for nogle m.h.t. kronisk ukontrolleret inflammation og autoimmunsygdomme.

Der findes jo cøliaki, der er genetisk betinget glutenoverfølsomhed, hvor overfølsomhed overfor gluten også leder til, at immunforsvaret fejlagtigt reagerer på stoffet vævstransglutaminase, der findes i mange væv i kroppen inkl. tyndtarmens overflade. Det er derfor, at tyndtarmen bliver ret medtaget ved cøliaki, indtil man stopper med gluten, så triggeren af reaktionen (glutenindtag) stopper og den fejlagtige inflammatoriske respons kan stoppe igen.

Cøliaki er sjældent. Nok omkring 1-2% af befolkningen.

Men gluten kan også give krydsreaktioner mod egen hud, så der opstår hudsygdomme dermatitis herpetiformis eller endda mod væv i hjernen, så der opstår gluten ataxi.

Ataxi er en tilstand, hvor koordination og bevægelse er forringet, fordi der er uønsket inflammation og skader i dele af hjernen, der har med koordination og bevægelse at gøre.

I gluten ataxi, er det gluten der trigger denne inflammation … og derfor får patienter med gluten ataxi det bedre, når de udelader gluten, så den fejlagtige inflammation i hjernen stopper igen.

Gluten kan også trigge krydsreaktioner mod andre væv og organer, f.eks. skjoldbruskkirtlen.

Eller være med til at øge tarmpermeabiliteten så meget, at tarmsystemet, alle mikroorganismerne og alt maden i tarmsystemet bliver kilder til kronisk og/eller ukontrolleret inflammation.

Prøv at finde årsagen ved kronisk og ukontrolleret inflammation

Hvis der er kronisk og ukontrolleret inflammation, så prøv at identificere den eller de bagvedliggende faktorer, der er årsagen til inflammationen eller med til at forværre den.

Nyhedsbrev • Inflammation-4.png

Hvis den eller bagvedliggende årsager ikke findes og adresseres (f.eks. usund kost, fødevarereaktioner eller dysbiose m.m.), så kan det resultere i ukontrolleret kronisk og uønsket inflammation, der langsomt eskalerer og forværres.

Ukontrolleret og skadelig inflammation, der med årerne kan udvikle sig til sygdom.

Ved autoimmune sygdomme, f.eks. lupus, kan man se spor af den autoimmune reaktion helt op til ti år, før patienten får diagnosen. 

Kronisk ukontrolleret inflammation gør ikke kun skade på det væv, hvor det forekommer.

Husk at hele kroppen går i en slags undtagelsestilstand, hvis der er længerevarende inflammation.

Så kan der forekomme meget hurtigere i forfald, da der ikke tilsidesættes ressourcer til at reparere, vedligeholde genopbygge og restituere hjerneceller, knogler, mitokondrier osv.

Når denne ”nedprioritering af vedligeholdelse” finder sted, kan andre væv gå i forfald uden at være ramt direkte af inflammationen.

De ændringer, der sker i humør, psyke, hjernekemi, energiproduktion, hormonbalance, cellevækst og celledød, blodsukkerregulering, fedtlagring m.m., har også uheldige konsekvenser med tiden.

Derfor er det vigtigt at sørge for, at der er god kontrol med inflammation, både hos raske mennesker og når der er sygdom, symptomer, gener og helbredsproblemer. For det gør kun ondt værre, hvis der er kronisk inflammation oven i det primære problem.

Og nogle gange er fejlagtig og kronisk inflammation det primære problem, så ved at få ordentlig kontrol med den løbske inflammation kan problemet også løses eller i det mindste lindres.

Vidste du at 

 • 300.000-400.000 danskere lider af en eller flere autoimmune sygdomme?
 • Mere end hvert femte menneske med en autoimmun sygdom har mere end én diagnose?
 • Forskerne har identificeret over 100 autoimmune sygdomme, men tallet er stigende.

Få styr på kronisk inflammation og autoimmunsygdomme

Døjer du med kronisk inflammation eller en autoimmunsygdom? Det kan f.eks. være gigt, kronisk tarmbetændelse, Hashimoto's, svær astma eller andet med voldsom inflammation?

Så tilmeld dig mit forløb "Fra syg til rask på 12 uger • Få styr på kronisk inflammation og autoimmunsygdomme" der starter d. 22. september. Med mig som din rådgiver og coach over 12 uger lærer du:

 • Hvad der sker under inflammation på godt og ondt…og hvad der går galt, når der opstår skadelig kronisk inflammation
 • Hvilke faktorer der kan være med til at trigge og fastholde kronisk inflammation og autoimmunitet
 • Inflammation og autoimmunitet i et Functional Medicine perspektiv
 • Screeninger, tests og undersøgelser, du enten selv kan lave eller få lavet hos egen læge/i privatregi, så du bedre kan zoome ind på, hvad der er det rigtige at gøre.
 • Hvad du selv kan gøre med antiinflammatorisk kost, ernæring, søvn, afstressning, motion og bevægelse for at få det bedre.

Så kom med på mit 12 ugers forløb, der starter d. 22 september. Læs mere.

Få styr på hormonelle problemer

Det kan f.eks. være PCOS, PMS, endometriose, overgangsaldersymptomer, knogleskørhed eller infertilitet

Vil du vide mere om, hvordan du kan spise og leve dig til en bedre hormonbalance ved hormonelle problemer? Så se nærmere her.

Den 25. august starter jeg et forløb "FRA SYG TIL RASK PÅ 12 UGER • Få styr på din hormonbalance". Med mig som din rådgiver og coach over 12 uger lærer du:

 • Hvilke forskellige hormonelle systemer der er i kroppen – kønshormoner, stresshormoner, stofskiftehormoner, væksthormon, melatonin, insulin, glukagon m.fl. – og hvordan de fungerer
 • Hvordan dine hormonelle systemer fungerer og bliver påvirket af kost, motion, miljø og stress
 • Hvordan du optimerer din hormonbalance ved hjælp af kost, ernæring, livsstil, motion, søvn, bevægelse, træning, afstressning og Functional Medicine
 • Hvordan stressoverbelastning fuldstændigt forstyrrer produktionen af kønshormoner og andre hormonelle akser og derfor skal under kontrol
 • Hvad du selv kan gøre ved hormonelle problemer
 • Og meget mere ...

Forløbet foregår både live og online. Vi er godt igang med at fylde holdet. Læs mere.

Få skabt en bedre sundhedsbalance

Søger du en sundhedsrådgiver i Viborg og omegn? Så se her.

Som Umahro-certificeret sundhedsrådgiver, fysioterapeut og psykoterapeut hjælper Rikke Ø dig med at få skabt en bedre sundhedsbalance. Rikke tilbyder både individuel rådgivning, partnerkonsultation og skræddersyede forløb i Viborg. Læs mere.

USR • Profilering • RikkeØ-3.png

Læs mere på: www.rikkeo.dk.

Book Rikke her.

Bliv sundhedsrådgiver • Gratis informationsmøde 25 juni.

Få min viden og mine bedste redskaber fra to årtiers arbejde med sundhed med tusindvis af 1-til-1 konsultationer, foredrag, workshops, gruppeforløb og TV-programmer. Hør hvad Rikke Østergaard (fra Hold 1), siger om sundhedsrådgiver uddannelsen og hvordan hun bruger den viden hun har opnået i sit virke som fysioterapeut:

 

 

Læs mere

Gratis informationsmøde • d. 25. juni

Vi afholder gratis informationsmøder, hvor du kan høre mere om uddannelsen, samt stille alle dine evt. afklarende spørgsmål. Det foregår d. 25. juni kl. 18:30-20:30 i vores domicil på Svanemøllevej 41, 2900 Hellerup. Tilmeld dig her.

Har du spørgsmål til uddannelsen så kontakt min uddannelsesansvarlige Julie Rohold på jr@umahro.com eller ring på 53 89 06 65. 

ANSØG HER

Jeg og mit team ønsker dig en skøn Kristi Himmelfartsdag.

De bedste hilsner,

Umahro Cadogan • Sundhedsfaglig direktør

Food can change your life

FraSygTilRaskBusinessPortrætArmeneOverkorsUdeFarve.jpeg