From: Umahro Cadogan <hello@umahro.com>
Subject: ER D-VITAMIN NU OGSÅ FARLIGT?
ER D-VITAMIN NU OGSÅ FARLIGT?

Kære Læser,

Nu er D-vitamin åbenbart blevet potentielt farligt igen.

I hvert fald, hvis man får meget af det eller har højere blodkoncentrationer.

Hvis man følger nyhedsstrømmen, har der været en del i pressen om at man skal passe på med for meget D-vitamin.


DR havde f.eks. denne headline 10. marts

Men hvad så? Skal du nu holde op med at tage D-vitamintilskud? Er de ligefrem farlige? Hvad er op og ned?

HVAD GØR D-VITAMIN EGENTLIG GODT FOR?

D-vitamin er ikke blot nødvendigt for at kunne optage kalk fra mavetarmsystemet, så det kommer ud i blodbanen.

Listen over D-vitamins effekter på sundhed er ret lang og omfattende:

 • Det er nødvendigt for immunforsvaret, både for at mindske risikoen for infektioner og for at mindske risikoen for langvarig kronisk inflammation og irritation
 • Det er nødvendigt for at regulere og styre cellevækst i forholdt til heling efter skader og traumer, udvikling og vedligeholdelse af hjernen og nervesystemet, respons på træning, regulering af aldringsprocessen og i forhold til at styre væksten af kræftceller
 • Det er nødvendigt for at blodsukkerreguleringen og insulin fungerer optimalt
 • Det er nødvendigt for at hjertekarsystemet fungerer optimalt
 • Det er nødvendigt for at regulere balancen mellem formation (opbygning og reparation) og resorption (nedrivning og destruktion) i knogler

Så hvis der ikke er nok D-vitamin, så er det ret mange problemer, der kan opstå og ret mange processer og mekanismer i kroppen, der påvirkes.

Lavt D-vitamin – blodkoncentration under 50 nmol/L – er forbundet (eller i alt fald stærkt formodet forbundet) med en lang række sygdomme og helbredsproblemer:

 • Øget risiko for kræft
 • Øget risiko for både type I og type II diabetes
 • Øget risiko for hjertekarsygdom
 • Øget risiko for autoimmunsygdomme
 • Øget risiko for og/eller sværhedsgrad af psykiatriske og neurologiske problemer
 • Knogleskørhed
 • Muskelømhed og -smerter
 • Nedsat styrke og fysisk ydeevne
 • Demens


Fra University of California, Riverside

MEN ER FOR MEGET D-VITAMIN SÅ SKADELIGT…NÅR NU DET ER SÅ VIGTIGT OG FOR LIDT ER PROBLEMATISK?

For lidt D-vitamin er uden tvivl problematisk.

Og faktisk er der en relativt stor forekomst af lavt D-vitamin i moderne industrisamfund inkl. Danmark.

Lavt D-vitamin er defineret som blodprøver, der viser niveauer under 50 nmol/L.

Det danske normalområde er 50-160 nmol/L.

Men nu advares der så imod blodkoncentrationer over 100 nmol/L.

For i studiet som bl.a. DR henviser til, så man også et sammenfald mellem højere D-vitamin-niveauer (over 100 nmol/L) og en øget risiko for visse typer hjertekarsygdom.

Dog konkluderer forskerme selv:

"In this large observational study low and high levels of 25-hydroxyvitamin D were associated with cardiovascular disease, stroke and acute myocardial mortality in a non-linear, reverse J-shaped manner, with highest risk at lower levels. Whether this was a causal or associational finding cannot be determined from our data."

For at udpensle det, så var problemet klart størst ved lave niveauer.

Samtidig kunne man ikke sige, om at der årsag eller sammenfald ved høje niveauer.

Men historien i pressen blev til at høje niveauer af D-vitamin er farligt og dræber lige frem.

Ikke den allerbedste formidling.

Og her kommer den vigtige del, som pressen på ingen måde har formået at løfte:

"The problem with this and many related studies is that they did not ask any questions about vitamin D supplementation. Those with the highest vitamin D levels had to be taking supplements. However, starting to take supplements late in life cannot erase the adverse effects of low vitamin D earlier in life for chronic diseases that take years to develop. I have submitted a letter to the editor of the journal pointing this out. In support of my idea, the women in this study had higher risk of death at higher vitamin D levels than did men, which is consistent with elderly women being more likely to take vitamin D supplements. A few men might get higher vitamin D levels from outdoor work.

It is unfortunate that this study is getting all the publicity it is. Perhaps in the next newsletter the problems with this study can be addressed.

-Wliiam Grant, D-vitamin forsker

Et af kritikpunkterne – kritikpunkter der var noget af det første, jeg selv tænkte, da jeg så studiet, hvordan det er designet og hvordan det er blevet formidlet i medierne – er at der ikke er checket for, om folk var syge i forvejen.

Altså er dem med højt D-vitamin, nogle der allerede er syge/har helbredsproblemer og derfor tager D-vitamin, så det er en confounder og det høje D-vitamin intet har at gøre med dødeligheden?

Forestil dig at en gruppe langtids-storrygere alle begynder at spise flere grøntsager, fordi de godt ved, at rygningen er problematisk. Eller at en gruppe KOL-patienter begynder at løbe eller svømme, for at forbedre iltoptaget. Rygere og KOL-patienter har jo en højere dødelighed end dem der ikke ryger eller har KOL.

Nu dør de i løbet af et par år p.g.a. problemerne forårsaget af mange årtiers rygning eller fremskreden KOL.

Men der vil der jo være en association med et højt grøntsagsindtag og dødelighed eller træning og dødelighed. Men ikke fordi at grøntsagerne eller træningen er problematiske.

CHRIS MASTERJOHN'S FOREDRAG OM D-VITAMIN OG HVORVIDT HØJE DOSER ER SKADELIGE ELLER EJ

Chris Masterjohn er PhD og ret skarp på ernæring.

D-vitamin er et af hans fokusområder, så jeg vil anbefale dig, at bruge 45 minutter på at se hans foredrag fra Ancestral Health Symposium sidste år, hvor han taler om D-vitamin "paradokset".

FOREDRAGET ER FRA ANCESTRAL HEALTH SYMPOSIUM 2014

MÅSKE ER DER PROBLEMER I NOGLE TILFÆLDE?

Selvom jeg personligt synes, at pressen har gjort et umådeligt dårlig arbejde og at man ikke skal være bange for D-vitamin, er der nogle ting, man bør forholde sig til og nok også overveje, hvis man begynder at tage D-vitamintilskud og gør efter at øge sin blodkoncentration til 100 nmol/L eller mere.

For der er en del andre næringsstoffer, som D-vitamin fungerer i samspil med:

 • Magnesium. D-vitamin virker ved at øge mængden af kalk i blodet. Det kan være problematisk, hvis man ikke får nok magnesium. Groft sagt kan man sige, at kalk kan indgå i stimulerende processer omkring blodtryk, forkalkning o.l. Det kan altså være med til at "skrue op". Magnesium virker derimod "beroligende" og er med til at sænke blodtrykket samt kontrollere mængden af kalk, der frigives i væv. Og hvis der kommer for meget kalk i væv, så kan det både lede til forkalkning, forhøjet blodtryk o.s.v. Balancen mellem kalk og magnesium er altså ret afgørende. Mange får ikke nok magnesium.
 • K-vitamin i den form, der hedder vitamin K2. Vitamin K2 er groft sagt nødvendigt, for at "kalk ender i knoglerne og ikke i blodkarrene som en part i åreforkalkningsprocessen". Vitamin K2 er der mange, der ikke får nok af. Et højt D-vitamin niveau, der leder til megen kalk i blodbanen samtidig med lavt vitamin K2 er nok ikke det smarteste.
 • A-vitamin. D-vitamin og A-vitamin virker begge ved at påvirke afkodningen af gener direkte. Ca. 3% af menneskets aktive kodende gener påvirkes direkte af D-vitamin. D- og A-vitamin virker faktisk i samspil, så gad vide, hvad der kan ske, hvis man øger D-vitamin meget via tilskud, uden at man får nok A-vitamin.

Personligt har jeg taget høje doser D-vitamin (10.000 IE dagligt hvilket er lig med 250 µg) i mange år.

Jeg kan mærke, at det gør en forskel i forhold til alle de autoimmunproblemer, jeg har døjet med.

Men jeg sørger også for at få godt med kalk, magnesium og vitamin K2.

Både gennem kost og tilskud.

ÅBNE FOREDRAG OG WORKSHOPS

Et af mine mål er jo at give dig så megen viden og inspiration samt redskaberne til at tage vare på din egen sundhed og dit velvære, så du kan blive din egen sundhedsekspert.

Derfor har jeg en hel del foredrag og workshops i kalenderen de næste par måneder, udover foredraget om sportsernæring.

Indtil videre, har jeg følgende åbne selvhjælpsforedrag i kalenderen:

Og så har jeg også en del af mine 5-6 timers hjælp til selvhjælpsworkshops i kalenderen i løbet af de næste måneder:

FOREDRAG OG WORKSHOPS ONLINE HVIS DU IKKE KAN VÆRE MED TIL LIVE VERSIONERNE

Jeg ville ønske, at jeg kunne holde mine åbne foredrag og mine hjælp til selvhjælpsworkshops hele tiden i hele landet – min mission i livet er jo at give så mange mennesker viden, inspiration, information og provokation til at kunne spise og leve sig til al den sundhed og al den velvære, de fortjener.

Men jeg kan desværre ikke være allesteds hele tiden.

Så hvis du ikke kan komme med til et af mine åbne foredrag, har jeg nu gjort det muligt, at du kan købe adgang til at se og høre optagelsen af foredraget samt få alt det materiale, som alle deltagerne på live versionerne har adgang til.

FOREDRAG ONLINE

Indtil videre har jeg følgende foredrag tilgængelige i en online-version, hvor du kan være med lige når og hvor det passer dig, da du enten kan ses/høre det online eller downloade foredraget til din computer, tablet eller smartphone:

HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOPS ONLINE

Jeg har også gjort en del af mine hjælp til selvhælpsworkshops tilgængelige online:

KH og bon appetit,

Umahro a.k.a. Fidel Gastro
Inspirator, sundheds-nørd, forelsket i mad, Adjunct Professor in Functional Medicine and Nutrition, træinings-freak, kogebogsforfatter og humørspreder

KALENDEREN

LUKKET FOREDRAG OM SPORTSERNÆRING ANNO 2015 FOR SPARTAS ELITELØBERE • 17. MARTS

SPIS DIG GLAD OG I GODT HUMØR • ÅBENT FOREDRAG • 23. MARTS • KØBENHAVN

KØKKEN- OG SUNDHEDSREVOLUTION FOR METROEXPRESS • KICK OFF PÅ SUNDHEDSFORLØB FOR METROEXPRESS MED PFA HEALTHCARE • 23-24. MARTS • KØBENHAVN

PEAK PERFORMANCE FOREDRAG PÅ TRENDS & TRADITIONS 2015 • LUKKET FAGMESSE ARRANGERET AF HOLMRIIS • 26. MARTS

FÅ DET ALLERSUNDESTE 2015 • LUKKET FOREDRAG FOR TANDLÆGERNE FREKSEN & KJÆRGAARD • 26. MARTS

DE 10 KOSTBUD ANNO 2015 • FÅ STYR PÅ HVILKEN MAD DER ER DEN RETTE FOR DIG EN GANG FOR ALLE • ÅBENT FOREDRAG • 30. MARTS 2015 • KØBENHAVN

SPIS DIG TIL MINDRE ASTMA, HØFEBER, NÆLDEFEBER OG EKSEM • ÅBENT FOREDRAG • 31. MARTS • KØBENHAVN

HJÆLP TIL SELVHJÆLP VED GIGT, LEDSMERTER OG INFLAMMATION I BEVÆGEAPPARATET • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOP • 7. APRIL • KØBENHAVN

FÅ STYR PÅ DIN FORDØJELSE • ÅBENT FOREDRAG • 7. APRIL • KØBENHAVN

SPORTSERNÆRING ANNO 2015 • SPIS DIG TIL PEAK PERFORMANCE, BEDRE RESTITUTION OG HURTIGERE HELING • ÅBENT FOREDRAG • 14. APRIL • KØBENHAVN

SPIS DIG GLAD OG I GODT HUMØR • SELVHJÆLPSFOREDRAG • 23. APRIL • KØBENHAVN

HJÆLP TIL SELVHJÆLP VED ASTMA, EKSEM, NÆLDEFEBER OG HØFEBER • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOP • 5. MAJ 2015 • KØBENHAVN

FÅ STYR PÅ DIN FORDØJELSE • SELVHJÆLPSFOREDRAG • 5. MAJ • KØBENHAVN

HJÆLP TIL SELVHJÆLP VED ASTMA, EKSEM, NÆLDEFEBER OG HØFEBER • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOP • 7. MAJ 2015 • ÅRHUS

METHYLATION IN HEALTH AND DISEASE • KEYNOTE LECTURE • 16. MAJ • ENGLAND

THE PERFECT HEALTHY DAY • KEYNOTE LECTURE • OMNIA SPA 25TH COMPANY ANNIVERSARY • 26. JUNI • ITALIEN

COPENHAGEN HEALTH WEEK • 24-30. AUGUST

SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 10 • HJÆLP TIL SELVHJÆLP • 31. AUGUST 2015

SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 10 • RÅDGIVER • 31. AUGUST 2015

SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 10 • BEHANDLER • 31. AUGUST 2015

INSPIRE CONVENTION 2015 • JEG HOLDER FLERE WORKSHOPS, FOREDRAG OG MADLAVNINGSSESSIONS • 4-6. SEPTEMBER • KØBENHAVN

8TH EUROPEAN CONGRESS ON INTEGRATIVE MEDICINE • 2015 NORDIC SUMMIT ON INTEGRATIVE MEDICINE AND GLOBAL HEALTH • JEG HOLDER ET AF MANGE OPLÆG • 25-27. SEPTEMBER • KØBENHAVN

BEHANDLING AF INFLAMMATION OG SMERTER I BEVÆGEAPPARATET FOR FAGFOLK • FAGKURSUS FOR FYSIOTERAPEAUTER, LÆGER, MANUELLE BEHANDLERE O.L. • 3-4. OKTOBER 2015 • KØBENHAVN