From: Umahro Cadogan <hello@umahro.com>
Subject: NÅR INFLAMMATION VÆLTER HORMONELLE AKSER

Forstå de bagvedliggende mekanismer

Når inflammation vælter hormonelle akser

Kære Læser,

Som vi tidligere har set på så er inflammation et tveægget sværd: Fantastisk, når det forekommer på rette tid og sted, når det stopper igen, når det gør kroppen i stand til at nedkæmpe skadelige mikrober, reparere beskadiget væv, overkomme udfordringer og/eller dræbe kræftceller; men skadelig når det er ukontrolleret og kronisk, på et forkert tidspunkt og/eller rettet mod de forkerte væv.

En af de negative konsekvenser af fejlagtig og ukontrolleret inflammation, det er følgeproblemer i flere hormonelle systemer.

Inflammation har som tidligere forklaret systemiske effekter i hele kroppen, udover hvad der sker lokalt, lige der hvor inflammationen er. Det afstedkommer ændringer, der er gavnlige på den korte bane, når der er passende inflammation og det afsluttes og efterfølges af resolution.

Men vedvarende, fejlagtig og skadelig inflammation, har til gengæld forstyrrende effekter på flere hormonelle systemer og balancer. Skadelig inflammation har bl.a. følgende effekter hormonelt:

  • Insulinfølsomheden mindskes, så der forekommer insulinresistens
  • Produktionen af stofskiftehormonet T3 (triiodothyronin) sænkes
  • Produktionen af kønshormoner sænkes
  • Produktionen af binyrehormonet DHEA falder
  • Menstruation hos kvinder forstyrres
  • Produktionen af melatonin mindskes
  • Produktionen af og følsomheden overfor enteriske hormoner (hormoner fra tarmsystemet der påvirker sult, mæthed og energiomsætning) skubbes i en uønsket retning
  • Omsætningen af D-vitamin ændres

Så kronisk og skadelig inflammation, kan lede til, være medvirkende til eller forværre hormonelle problemer … udover alle de andre problemer, det kan volde.

Inflammation og stofskiftet

Et eksempel der illustrerer, hvordan kronisk, ukontrolleret og skadelig inflammation kan lede til hormonelle problemer, er den tilstand, der kan kaldes for sekundært lavt stofskifte.

Sekundært lavt stofskifte er en tilstand hvor skjoldbruskkirtlen egentlig fungerer som den skal. Signalerne fra hjernen til skjoldbruskkirtlen via hypofysen er normale. Men nogle af tallene og markørerne for stofskiftet begynder at ændre sig og man har det som ved lavt stofskifte. 

Når alt fungerer efter planen, udskiller hypofysen signalstoffet TSH (thyroideastimulerende hormon), der så når frem til skjoldbruskkirtlen og aktiverer den, så produktionen af stofskiftehormoner øges. Især produktionen af det første og primære stofskiftehormoner T4 (thyroxin). 

T4 har en stimulerende effekt. Når det omdannes til T3, er der en endnu større stimulerende effekt på stofskiftet og cellulær aktivitet. 

Kun 15% af den samlede mængde T3 dannes i selve skjoldbruskkirtlen. De resterende T3 dannes udenfor skjoldbruskkirtlen lokalt efter behov i kroppens væv, bl.a. i lever, nyrer og tarmene.

T3 er 4-10 gange kraftigere stimulerende på energiproduktion, celleaktivitet, heling, produktion af proteiner og andre molekyler end T4 er. 

Ved kronisk og ukontrolleret inflammation, kan omdannelsen af T4 til T3 dog nedsættes ganske markant.

Så selvom signalet fra hypofysen er normalt og selvom produktionen af stofskiftehormoner i skjoldbruskkirtlen stadigvæk er normal, så er niveauerne af T3 alt for lave. Og så går alting for langsomt i kroppen … lidt som hvis man pludselig kun havde 1. og 2. gear, hvor man normalt har 4. gear eller 21. gear.

 

Har du brug for hjælp til at få styr på hormonbalancen?

  • Lider du af et hormonelt problem (så som uregelmæssige menstruationer, PCOS, infertilitet, PMS, endometriose, PCO og stofskifteproblemer) eller har du hormonrelaterede symptomer som træthed, dårlig søvn, smertefulde eller uregelmæssige menstruation, ubalance i humøret, vægtforøgelse eller hedeture?
  • Er du træt at få at vide at" alt er normalt "- selv om du føler dig ikke sund eller at dine hormoner er i balance?
  • Er du træt af symptombehandle uden mærkbare resultater?
  • Vil du vide mere om, hvordan du kan spise og leve dig til en bedre hormonbalance?

Så kom med på vores forløb "Fra syg til rask på 12 uger • Hormonbalancen". Med mig som din rådgiver og coach over 12 uger lærer du, hvad du selv kan gøre for at blive rask igen eller få det bedre ved hjælp af kost, ernæring, livsstil, motion, søvn, bevægelse, træning, afstresning og Functional Medicine. Vi starter d. 25 aug.

Hør mere om forløbet her:

Læs mere og køb din billet her

 

Har du brug for hjælp til at få styr på kronisk inflammation og autoimmun sygdomme?

  • Døjer du med en autoimmun sygdom eller en anden sygdom hvor kronisk inflammation spiller en stor rolle?
  • Vil du have det bedre, blive symptomfri, få remission eller måske rask på den lange bane?
  • Ønsker du at mindske dine symptomer og få dit liv tilbage fyldt med energi?

Så tilmeld dig "FRA SYG TIL RASK PÅ 12 UGER - kronisk inflammation & autoimmunitet". Vi har allerede flere tilmeldte med forskellige autoimmune lidelser (her iblandt Hashimoto's, ledegigt, Sjögrens syndrom, morbus crohn, colitis ulcerosa, morbus bechterew, Schonlein Henoch, Morbus Addison, m.fl). Vi starter d. 22 sep.

 Hør mere om forløbet her:

Læs mere om forløbet og køb din billet her

 

Har du brug for hjælp til at få styr på basal sundhed?  

Så står vores sundhedsrådgivere klar til at hjælpe dig. Via fokus på de grundlæggende faktorer, der har allerstørst indvirkning på din sundhed: K.R.A.M.S.S (kost, rygning, alkohol, motion, søvn og stress) hjælper de dig med at skabe et godt sundheds fundament.

Et godt eksempel er Eydrit, tidligere psoriasis patient igennem 30 år med daglig medicinering. Efter et forløb hos sundhedsrådgiver Britta Jacobsen med fokus på basal sundhed, er Eydrit i dag symptom- og medicinfri.

“I ca 30 år har jeg været tilknyttet hudlæger og de sidste mange år OUH, hudafdelingen. I dag er jeg fri for medicinen. Sundhedsrådgiver Britta Jacobsen har i hele forløbet været meget støttende med meget god vejledning og opfølgning på de forskellige forslag hun har opfordret mig at prøve. Altid med stor respekt for hvad jeg havde overskud til at gå i gang med af ændringer, især skal der overskud til kostændringerne og vi har taget en ting ad gangen”. Eydrit

 

Ønsker du også at få styr på basal sundhed? Så gør som Eydrit, så book et forløb hos Britta. Klik her.

 

USR • Profilering • Britta.png

Læs mere på: www.innerlife.dk.

Åbent hus • Informationsmøde 25 juni • Sundhedsrådgiver uddannelse

Den 25 juni slår vi dørerne op og inviterer til gratis informationmøde om vores sundhedsrådgiver uddannelse. Så kom og høre nærmere, og stil evt. afklarende spørgsmål du måtte have. Det foregår d. 25. juni kl. 18:30-20:30 i vores domicil på Svanemøllevej 41, 2900 Hellerup. Tilmeld dig her.

Hør hvad Rikke Østergaard (fra Hold 1), siger om sundhedsrådgiver uddannelsen og hvordan hun bruger den viden hun har opnået i sit virke som fysioterapeut:

 

Anbefaling • Umahro Cer_HQ • Rikke Ø.mp4

Har du spørgsmål til uddannelsen så kontakt min uddannelsesansvarlige Julie Rohold på jr@umahro.com eller ring på 53 89 06 65. 

ANSØG HER

Mit team og jeg ønsker dig en skøn sommeraften.

De bedste hilsner,

Umahro Cadogan • Sundhedsfaglig direktør

Food can change your life

FraSygTilRaskBusinessPortrætArmeneOverkorsUdeFarve.jpeg