From: Umahro Cadogan <hello@umahro.com>
Subject: Men kan jeg godt tåle lammekødet og alt det animalske protein?

Det her SKAL du vide om animalsk protein og sundhed ...

Men kan jeg godt tåle lammekødet og alt det animalske protein?

Kære Læser,

Det er jo ret normalt, at spise en ret proteinholdig kost med meget animalsk protein fra lam, æg, fisk o.s.v. her i påsken.

Påskelammet, sildemadderne med æg, frikadellerne, skinken (den gode selvfølgelig).

(Medmindre du spiser vegetarisk eller vegansk.)

Men må man egentligt godt det … eller var det noget med, at animalsk protein er farligt og usundt?


IKKE HELT SÅ SORT / HVIDT!

Som med mange andre ernæringsspørgsmål, er det ikke helt så sort / hvidt, som forskellige interessenter gerne vil gøre det til.

Jeg har jo mine 10 kostbud og kostbud nr. 2 er:


"Få sundt kvalitetsprotein til alle dine hovedmåltider!"


Men hvordan er det så med animalsk protein i den henseende?

Her er noget af det, du skal vide om animalsk protein og sundhed - direkte fra min bestseller - "Fra syg til rask".


Ødelægger protein ikke mine nyrer?

Nej, protein er som sådan ikke farligt for nyrerne. Hvis dine nyrer er raske, kan de sagtens klare et moderat til højt indtag af protein.
Det er korrekt, at et højt indtag af protein (og selv normale mængder protein) kan være skadeligt, hvis du har nyresvigt eller nedsat nyrefunktion, men det betyder ikke, at protein i sig selv forårsager nyreproblemer.

En usund kost, der også er proteinrig (masser af junkfood med meget kød), kan være skadelig for nyrerne på lang sigt, men så er det ikke proteinet, men derimod den usunde kost, der er problemet.


Forstyrrer protein ikke syre-basebalancen, så jeg “syrer til”?

Nej, det gør protein ikke i sig selv.
En kost, der er usund og ikke indeholder nok grøntsager, bær og frugter, kan godt påvirke syre-basebalancen, så der sker et større tab af kalk og magnesium via urinen. Det kan øge risikoen for knogleskørhed en smule, hvis indtaget af kalk og eller magnesium er lavt, eller hvis der er problemer med at optage kalk og magnesium.


Og ja, en overordnet usund kost med mange forarbejdede produkter med kød kan godt give problemer i denne retning.
Det er bare ikke proteinet som sådan, der er problemet, men derimod den usunde kost (og evt. medfølgende usunde livsstil).

 

Er animalsk protein farligt og usundt, og hvad med rødt kød?

Nej, animalske fødevarer og animalsk protein er ikke usundt pr. definition.
Dog er et højt indtag af bearbejdet rødt kød (bacon, kødpålæg osv.) ikke særlig sundt og øger risikoen for nogle sygdomme en smule. Både fordi selve forarbejdningsmetoderne kan lede til produktionen af nitrosaminer, polycykliske kulbrinter og lignende skadelige stoffer, og på grund af det høje saltindhold. Desuden kan nogle af de brankestoffer, der dannes, når kød steges, også påvirke inflammation og biotransformation.

Så et højt indtag af bearbejdede kødprodukter samt rødt kød, der er stegt eller grillet hårdt, kan have nogle negative effekter. Dog er omfanget af disse negative effekter lille, sammenlignet med alle de klassiske risikofaktorer såsom rygning, mangel på grøntsager i kosten osv.

Sidst, men ikke mindst, er rødt kød en kilde til jern, så hvis du lider af hæmokromatose (jernophobning) og følgeproblemer deraf, giver det også mening at holde igen med rødt kød på grund af jernindholdet.


Er æg ikke farlige?

Nej, æg er som udgangspunkt sunde, så dem kan du sagtens spise ... også i forhold til dit hjertekar-system og kredsløb.
For ja, æg indeholder kolesterol, men kolesterol er slet ikke så farligt, som det er blevet gjort til. Og æg har overordnet en neutral effekt på kolesterolomsætningen og -balancen i kroppen – dog med den undtagelse, at mennesker med arveligt betinget kolesterol kan blive nødt til at også at mindske indtaget af kolesterolholdige fødevarer (kød og mejeriprodukter ud over æg).


Tør jeg godt spise fisk, rogn og skaldyr, når der er så meget forurening?

Overordnet set er det bedre at spise fisk og skaldyr end at lade være.
Protein, D-vitamin, selen og jod er vigtige næringsstoffer, der findes i fisk, rogn og skaldyr.

Men det er rigtigt, at mængderne af kviksølv og fedtopløselige miljøgifte i fisk, skaldyr og rogn er steget, fordi vi generelt har forurenet for meget.

Gravide, ammende og små børn, der er specielt følsomme, skal være opmærksomme på ikke at indtage typer af fisk med høje kviksølvniveauer. 


DET, DU LIGE HAR LÆST, ER FRA DENNE BOG:


FIND BOGEN TIL KAMPAGNEPRIS HER


De bedste og sundeste hilsener,

Umahro

FraSygTilRaskPortrætRoFarve