From: Umahro Cadogan & Lone Rasmussen <kontakt@slipslikket.dk>
Subject: Smag - en underlig størrelse
Smag - en underlig størrelse

Smagen – en underlig størrelse

Vores smagssans er en af vores fem sanser, men den er nok den sværeste af definere eller beskrive. Det er fordi måden vi oplever smag på, ikke kun har med smagsløgene i munden at gøre, men også i høj grad involverer en kombination af synsindtryk, madens konsistens, madens temperatur – ja selv vores humør har indflydelse.

Samtidig kan hvert smagsløg kun opfatte én af de fem smage, så alt efter hvordan DINE smagsløg er koncentreret, vil din opfattelse af fx en lakrids varierer fra andres.

Men hvorfor er der så alligevel bestemte smage, vi har lyst til? Nogen er chipsfanatikere, andre er mere til det søde. Hvorfor er der ingen, der har cravings efter broccoli?

Udover at vi fra naturens side har nogle elementære behov vi skal have dækket, så er vores hjerne indrettet sådan, at det ikke kræver særlig stor hjernekapacitet at smage sødt, salt og fedt. Det betyder, at du kan proppe dig med mad der smager sødt, salt og fedt uden helt at få tilfredsstillet din trang. Det er lige præcis derfor, at én chips tager den næste …

Det er en perfekt kobling for de store industrier; de smagsstoffer vi hurtigst kan fortære store mængder af uden at blive mættet, kan samtidig fremstilles i ekstremt billige produkter.

Hvis du derimod prøver at spise mad med lidt mere komplekse smagssammensætninger, aktiverer du andre dele af hjernen, og du vil hurtigere føle dig tilfredsstillet.
Og ja, drønirriterende, men mere komplekse smagssammensætninger ER noget der følger hånd i hånd med kvalitet, mere tid til tilberedning og en fravænning af overdrevent smagsindtryk.

Forsøger du at styre dine cravings efter usunde slikkerier, så gælder om at spise så smagsvarieret som muligt og sørge for max smag i maden.

SE OVERSIGT OVER GODE KILDER TIL FORSKELLIGE SMAGSNUANCER HER


* Vi holder de sidste LIVE foredrag for en længere periode. Så skal du nå at opleve det, kan du købe billetter til:

* Århus d. 28. februar: Foredrag

* København d. 7. marts:Foredrag

Nyd din weekend

Lone & Umahro