From: Umahro Cadogan <hello@umahro.com>
Subject: Polycystisk ovariesyndrom • Hvad er det, der går galt?

Få hjælp til at mestre hormonelle problemer

Polycystisk ovariesyndrom • Hvad er det, der går galt?

Kære Læser,

I sidste uge så vi på hormonelle ubalancer. Henover sommeren vil vi se nærmere på de enkelte hormonelle diagnoser. I dag handler det om PCOS.

PCOS er hormonel forstyrrelse, der kan ramme kvinder. Op til 25 % af kvinder lider af PCOS i alt fra mild til svær grad i løbet af livet. Fem til ti procent af kvinder i den fødedygtige alder har diagnosen.

Om PCOS og de bagvedliggende årsager

PCOS står for polycystisk ovarie syndrom.

Det er en tilstand med for mange cyster på æggestokkene, der kan give smerter og ubehag, samtidig med at der er flere hormonelle forstyrrelser, bl.a. for høje mængder androgener (mandlige kønshormoner såsom testosteron og androstenedion), for meget DHEA-s (det kommer vi til hvad er om et øjeblik), forhøjede mængder lutropin (også kaldet luteiniserende hormon og forkortet LH), for lave mængder progesteron og en forstyrret menstruationscyklus.

Og det afstedkommer en masse symptomer og problemer, såsom smerter i underlivet og maveregionen (p.g.a. cysterne), menstruationsforstyrrelser, infertilitet, acne, ekstra hårvækst og tit (men ikke altid) insulinresistens.

Der kan også være et link med overvægt, men nogle normalvægtige kvinder får PCOS.

Udover at være en konsekvens af PCOS, så kan insulinresistens også være en medvirkende faktor i udviklingen af PCOS eller med til at forværre allerede eksisterende PCOS.

Og stress samt ændret binyrefunktion kan også spille en rolle i PCOS … især i normalvægtige kvinder unden insulinresistens, der (alligevel) har PCOS.

Ingen ægløsning og blot en "halv" menstruationscyklus

I en normal menstruationscyklus er der flere faser:

 1. Tiden fra menstruationen stopper og indtil ægløsningen, hvor en eller flere æg modnes og udvikles, for at blive gjort parat til ægløsning. Denne fase kalder for den follikulære fase, fordi man kalder æggene under udvikling for follikler. Østradiol er det dominerende hormon i denne del af cyklus. Der er også stigninger i både follikel stimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH)
 2. Selve ægløsningen hvor folliklen frigives fra ægblæren. Lige inden ægløsning stiger især østradiol og derefter LH.
 3. Den luteale fase der varer fra ægløsningen og frem til menstruationen. Det er den del af cyklus, hvor graviditet er muligt, fordi der både er frigivet et æg og livmoderen er gjort klar til at at evt. fertiliseret æg kan sætte sig og der kan dannes en moderkage. Ægget vandrer fra æggestokken til livmoderen via æggelederen og den “pakke” ægget lå i æggestokken sidder tilbage i æggestokken. Den kaldes corpus luteum (fordi den er helt gul og et af de steder i kroppen, hvor der er høje mængder af lutein, der er det gule farvepigment i planter, bær og frugter, såsom gul peberfrugt og alle de grønne grøntsager, der jo bliver gule, når den grønne farve falmer). Corpus luteum frigiver progesteron, så det er normalt i den luteale fase, at der er allermest progesteron. Østrogen stiger også lidt igen, men ikke lige så meget, som i den follikulære fase inden ægløsning.
 4. Til sidst kommer menstruationen, hvor den ekstra slimhinde i livmoderen afstødes (og det er derfor at der er blødning ved menstruation). Det sker når corpus luteum svinder ind og holder op med at producere progesteron og holde livmoderen parat til graviditet. På det tidspunkt falder både østradiol og progesteron til de allerlaveste punkter i hele cyklus.
 5. Nu starter cyklus forfra.

Det der går galt i PCOS er:

 1. Der modnes alt for mange æg, der derefter ikke frigives ved ægløsning, så resultatet er disse mange ægblærer på æggestokkene, der bliver til cyster. Cysterne giver gener i sig selv med smerter og ubehag. Samtidig er der forstyrret ægløsning. Men når æggene så ikke frigives (enten er der slet ingen ægløsning eller også er det kun et eller få æg der frigives, alt imens de resterende æggeblærer (der jo er alt for mange af), forbliver og derfor forstyrrer hormonbalancen, da de laver hormoner, men ikke nogen der passer ind i cyklus.
 2. Der er ingen eller næsten ingen lutealfase hvor der frigives progesteron
 3. Menstruationen der skal komme til allersidst i cyklus bliver ret ustabil

Inositol kan hjælpe

Inositol er et B-vitamin-lignende stof, der bl.a. bliver brugt til at videreformidle signaler inden i celler, efter at hormoner eller andre signalstoffer har ramt en receptorer i celleoverfladen.

Så der skal inositol til, for at det "hormoner vil have andre celler til at gøre" sker, f.eks. at insulin kan øge optaget af blodsukker fra blodbanen og at responsen på kønshormoner er normal.

Flere studier viser en god effekt af tilskud af inositol ved PCOS.

Der er forbedring af insulinfølsomheden og normalisering af ægmodning og ægløsning.

Dosis er dog ret høj og oftest mellem 10 og 18 gr dagligt, så det er ikke muligt at spise sig til så meget inositol.

Der er to former af inositol, der har påvist effekt:

 • Myo-inositol
 • D-chiro-inositol

Så det bedste er nok, at spise en blanding af disse.

Antoaneta Gateva, Vittorio Unfer & Zdravko Kamenov (2018) The use of inositol(s) isomers in the management of polycystic ovary syndrome: a comprehensive review, Gynecological Endocrinology, 34:7, 545-550, DOI: 10.1080/09513590.2017.1421632

OM PCOS-3.png

Få styr på hormonelle problemer

Døjer du med et hormonelt problem (f.eks. PCOS, PMS, infertilitet, endometriose, overgangsalderen eller knogleskørhed)?

Vil du lære hvordan du spiser og lever dig til en bedre hormonbalance?

Så meld dig til mit forløb FRA SYG TIL RASK PÅ 12 UGER • FÅ STYR PÅ HORMONBALANCEN.

Forløbet er meget mere end blot et online forløb. Du får også 3 en-dags live-dage med mig, hvor vi går i dybden med hormonbalancen og hvor du har mulighed for at stille spørgsmål, samt 4 spørgetimer via webinars. Forløbet er for dig der gerne vil have en coach ved din side og som søger dyb indsigt i dit helbredsproblem, samt svar på hvad du selv kan gøre for at blive symptomfri og få det bedre.

Med mig som din rådgiver og coach over 12 uger lærer du, hvad du selv kan gøre for at optimere din hormonbalance ved hjælp af kost, ernæring, livsstil, motion, søvn, bevægelse, træning, afstressning og Functional Medicine.  

Det sker under forløbet:

 • 3 hele live-dage med mig hvor jeg går i dybden om hormoner (to på Frederiksberg i København og et i Århus), hvor du også mulighed for at stille spørgsmål om din egen situation

 • 12 online moduler. Hver uge får du et nyt modul med ny baggrundsviden, handouts og guides, så du trin-for-trin bliver guidet til at forstå de bagvedliggende årsager til din hormonelle ubalance og hvad du skal gøre for at få det bedre.
 • 4 online spørgetimer med mig, hvor du har mulighed for at stille spørgsmål om din egen situation og få råd til hvordan du optimerer din hormonbalance.

Fra syg til rask på 12 uger • Hold 1 • Devices

Det får du:

 • Personlig helbredsjournal. Du får din egen personlige helbredsjournal, samt tjek-lister, som du bruger til at lave løbende evalueringer af, hvordan du har det og hvordan du ændrer kost og livsstil. Sammen sikrer vi, at du når i mål!
 • Lukket Facebook-gruppe med støtte og inspiration. Du får mulighed for at rådføre dig direkte med mig og teamet. Og du får løbende støtte og inspiration fra alle de andre deltagere fra holdet i den lukkede Facebook-gruppe.
 • 12 online moduler der bliver frigivet uge-til-uge, således at du trin-for-trin bliver klædt på til at forstå de bagvedliggende årsager til din egen hormonelle ubalance og hvad du skal gøre for at få det bedre. Du bliver din egen sundhedsekspert!
 • Du får gratis adgang til vores nye digitale sundhedsunivers Umahro Universe, med inspirerende TV-udsendelser, lækre opskrifter, nemme guides og webinars viser vi dig vejen til sundhed og vitalitet, uanset om du søger inspiration, redskaber eller faktabaseret viden indenfor sundhed eller Functional Medicine - der er noget for enhver smag. Normalpris kr. 125,00 pr. måned. 

Det lærer du:

 • Hormonbalancen, inkl. hormonelle ubalancer og diagnoser: Du bliver klogere på din egen hormonelle ubalance / diagnose, når jeg går i dybden på de særskilte sygdoms-spor. Du lærer at forstå, hvad der foregår i din krop og hvad du selv kan gøre gennem kost, motion, bevægelse, søvn, afstresning, livsstilsændringer, ernæring o.s.v.
 • Functional Medicine: Du få adgang til mit omfattende videobibliotek med foredrag og videoer om hvordan din krop virker. Du lærer om hormoner, stofskiftet, fordøjelsen, hjernekemien, energiproduktion m.v.
 • Kost og ernæring: Du lærer om hormonregulernede fødevarer og bliver i stand til at bruge kosten til at optimere din hormonbalance. Du får kostråd med opskrifter og inspiration til madlavning.
 • Screeninger, hormontests og undersøgelser, du enten selv kan lave eller få lavet hos egen læge/i privatregi, så du bedre kan zoome ind på, hvad der er det rigtige at gøre. Du får guides til at tolke test-svarene, så du kan tage action.

Fra syg til rask på 12 uger • Hold 1 • Deltag button

Hør mere om forløbet her:

 Det

Læs mere og køb din billet her

 

Genvind din energi og vitalitet i sommerferien

Er sommerferien ikke det bedste tidspunkt til at få opladet batterierne og komme i form? 

For at hjælpe dig godt på vej, holder Umahro-certificeret sundhedsrådgiver Camilla Korsholm lige nu et sommertilbud:

TILBUD • En indledende konsultation (90 min.), samt 3 opfølgende konsultationer (60 min.) til kun kr. 1952,- Normalpris: 3500,- kr. •  SPAR kr.: 1548,- 

Med baggrund som sygeplejerske, lifecoach samt pilates instruktør, hjælper Camilla hjælper med at genvinde din vitalitet og energi via fokus på Kost, Rygning, Alkohol, Motion, Søvn og Stress (afstresning).
Gør som Heidi, gør noget godt for dig selv: 
“Jeg har igennem de sidste 20 år af mit liv levet efter mange forskellige principper/kure for at holde mig sund, slank og komme min sukkertrang til livs. Det har bare aldrig helt været en succes fordi det kun har holdt i korte perioder, hvorefter jeg er faldet tilbage til min gamle usunde livsstil.

I januar fik jeg hjælp af Camilla til at sætte fokus på hvad mine mål for at leve et sundt liv skulle være. Jeg har for første gang i mit liv fået nogle gode og brugbare guidelines til at spise og motionener på en sund måde som også gør en stor forskel for min følelse af velvære.

Jeg har meget mere energi
Jeg tænker skarpere om eftermiddagen fordi jeg kan holde mit blodsukker mere stabilt hen over dagen

Jeg har ikke ledsmerter
Jeg taber mig stille og roligt
Jeg trives med den sunde mad og nyder at lave mad igen
Jeg har et mere afslappet forhold til min sukkertrang”.
Jeg har kun få nætter hvor jeg sover dårligt

– Heidi, 52 år – ledende sygeplejerske
Book en sundhedsrådgivningskonsultation med Camilla her >>  

De bedste hilsner,

Umahro Cadogan • Sundhedsfaglig direktør

Food can change your life

FraSygTilRaskBusinessPortrætArmeneOverkorsUdeFarve.jpeg