Subject:
KEND SMAGENS VÆSEN OG FORVANDEL "HELSEKOST" TIL ORTHOMOLEKYLÆRGASTRONOMI
Kære ,
Det er meget fint med sund mad, der nærer din krop og "taler" fornuftigt til den.
Men hvis maden ikke smager fortryllende, så kan det jo være stort set ligegyldigt.
For hvor længe gider man at spise noget, der er sundt men uden identitet? Noget der ikke efterlader noget sensorisk indtryk?
Ikke ret længe for mit vedkommende og tænker ikke at du er meget anderledes.
Så udover at maden skal være magisk rent sundhedsmæssigt, så skal den jo også være helt fantastisk hvad angår smagen.
Så bliver det pludselig
SMAGENS VÆSEN
Smagskontraster
Noget helt grundlæggende, når man vil lokke smagen frem i maden, er at tænke i smagskontraster. Ved at kombinere forskellige smagsnuancer kan man fremhæve den naturlige sødme i frugter og grøntsager, finde det magiske i broccolien, gøre blomkål til en ren delikatesse o.s.v.
Lad os tage et eksempel: Vanilje. De fleste tror, at vanilje smager sødt, men vanilje er faktisk bitter, besk, en anelse stærk som chili og meget parfumeret i smagen. Disse egenskaber er hemmeligheden i vaniljeis. Vaniljens smagsnuancer danner kontrast til sukkeret, æggeblommerne og fløden. Du smager ikke rigtig vaniljen, men derimod de primære ingredienser i isen - lige præcis fordi de står op imod den smagsbaggrund, vaniljen danner. Vanilje kan gøre akkurat det samme i mange andre sammenhænge. Prøv at komme små mængder vaniljepulver eller ¼ eller en endnu mindre mængde finthakket vaniljestang i salatdressingen, i marinaden til fisken, i grøntsagssuppen eller blot hen over frisk frugt skåret i grove bidder. Salaten vil smage mere af sig selv, fisken mere af fisk, grøntsagssuppen mere af grøntsagerne i den og frugten meget sødere. Blot fordi du har lavet en ”smagsbaggrund” med en lille smule vanilje.
Vanilje er blot et eksempel. Der er mange andre muligheder for at bruge smagsgivere og lave kontraster, så maden smager af mere. Peber og salt – helst hav- eller stensalt, da det har en bredere smag end oprenset bordsalt – kan også virke på samme måde. Du skal bare kun bruge små mængder, så det giver en smagsbaggrund, der får resten af maden til at stå tydeligere frem. Apropos salt, så kan tricket her med at bruge krydderier m.m. til at lave smagsbaggrund også bruges til at mindske saltindtaget. Hvis du bruger andre smagsgivere, såsom vanilje, så behøver du ikke så meget salt. De andre smagsgivere giver samme smagsforstærkende effekt som saltet, så du ikke behøver så meget.
Grundsmagene
Når vi taler om smagsnuancer, så lad os se nærmere på grundsmagene. Der er 6 grundlæggende smagsnuancer. Nogle af dem kender du allerede, mens andre måske er nye for dig.
Sød
Salt
Sur og syrlig
Bitter og besk
Stærk
Umami
Og det diskuteres også hvorvidt "fed", faktisk er en slags smag.
De første fem kender du sikkert allerede, men den 6. smag, umami, blev først opdaget i begyndelsen af dette årti.
Du kan ikke direkte smage umami i sig selv, men når du tilføjer noget, der smager umami, til et måltid, smager alle de andre ingredienser af mere. Ja, det føles, som om hver bid fylder mere i munden. Smagen umami er altså en slags smagsforstærker.
Tilsætningsstoffet mononatriumglutamat (E621) smager f.eks. umami og bruges derfor flittigt i fødevarer, der egentlig ikke besidder nogen nævneværdig smag og oftest er underlødige produkter. De fleste instant noodles er f.eks. krydret med E621. Det er den eneste måde, man kan få det ingenting, de består af, til at smage af noget. I sådanne tilfælde misbruges E621 til at tage folk ved næsen og smagsløgene, så de får en smagsmæssig oplevelse ud af intet.
Der findes heldigvis også masser af reelle fødevarer og ingredienser, der smager umami, bl.a. soltørrede tomater, ost (især Parmesan o.l. meget tørre oste) og sojasovs. Tænk lige på den med sojasovsen. Umiddelbart tænker man, at sojasovs smager salt. Men der er jo mere i den smag, for hvis valget stod mellem stegte ris og grøntsager med en smule godt salt eller et stænk sojasovs, vinder sidstnævnte, da det smager af mere. Det er umami i aktion.
Udover at bruge forskellige smagsgivere for at lave smagskontraster og fremhæve smagsnuancer, så forsøg også at få alle 6 smagsnuancer med i et måltid. Det giver en langt større tilfredsstillelse og en bedre mæthed.
Sojasovs og tamari, havsalt, stensalt, oliven, soltørrede tomater
Sur og syrlig
Eddike, citronsaft, limesaft, grapefrugtsaft, appelsinsaft, oliven, æbler, bær
Bitter og besk
Vanilje, kakaobønner og –pulver, skrællen fra citrusfrugter, hvidløg, persille og de fleste andre grønne krydderurter, såsom rosmarin, basilikum og timian
Oliven, soltørrede tomater, fishsauce, sojasovs og tamari, tørre oste, fond lavet på kød, fisk eller fjerkræ, grøntsagsbouillon, umeblommer og ume eddike, røgede fødevarer, saltede fødevarer
På mandag kommer jeg til Næstved med mit foredrag "De 10 kostbud anno 2015".
Foredraget er no bullshit guiden til, hvad du skal spise og hvorfor.
Find den rette kost for dig en gang for alle…og slip for forvirringen
Guiden til hvad det er værd at bruge din tid og energi på, når det kommer til kosten.
Og hvad du ikke skal spilde tiden på.
Hvorfor bruge tid på kostændringer og kostråd, der kun har en meget lille effekt i forhold til den tid og indsats, det koster dig at følge dem?
Nej tak! Lad os holde os til tiltag, hvor du faktisk får et hærdeligt afkast på din investering.
Hvis svaret er ja, så er dette er det rette foredrag!
Jeg deler den nyeste udgave af mine 10 kostbud anno 2015 med dig.
En no-nonsense tilgang til hvad sund mad er, hvorfor det er sundt og hvad du bør bruge tiden og energien på med din kost, samt hvad du ikke behøver at bekymre dig om.
Og en tilgang til sund mad, hvor det ikke kun drejer sig om ernæring, men i lige så høj grad om velsmag og velvære.
Gerne vil have sundhed, energi, vitalitet…uden at det skal gå udover velsmag og smagsoplevelser
En gang for alle vil finde ud af, hvilken kost, der er den optimale for dig
Vil finde ud af hvordan du navigerer rundt i alle udsagnene om kulhydrater, fedt, protein, faste, timing af måltider og finder ud af, hvad der er relevant for dig og hvad du sagtens kan ignorere
Vil vide hvor vidt mælk, gluten, soja, kulhydrater, sukker, stivelse o.s.v. er problematiske eller ej…i det hele taget og mere specifikt for dig
Der gerne vil have mad, der bogstavelig talt kan være medicin forklædt som himmerigsmundfulde
Har et helbredsproblem og gerne vil inddrage kosten som en del af din behandling eller håndtering af dette
Gerne vil spise sundere men ikke helt ved, hvor du skal starte
Arbejder med sundhed og vil gerne have et ikke-dogmatisk syn på hvad sund mad er
PS. Det bliver ikke kun sundheds- og ernæringssnak, for jeg deler også en masse skønne opskrifter og madlavningstricks undervejs
Tidspunkt: Mandag d. 4. maj 2015 kl. 19:00-21:30. Dørene åbner kl. 18:50.
Sted: Byens Fitness, Jørgen Jensens Vej 8, 4700 Næstved
Pris: kr. 275,00 for en enkeltbillet og rabat hvis du køber 3 eller flere billetter på en gang
Over 15% af alle besøg hos praktiserende læger vedrører fordøjelsesproblemer. Alt fra halsbrand til forstoppelse, tynd mave, oppustethed, diarre, blod i afføringen og “blot” generelt ubehag.
Derudover viser det sig, at mavetarmsystemet og tarmfloraen ikke blot påvirker fordøjelsen, men stort set alt i din krop. Din forbrænding, dit sind, dit humør, vægt, blodtryk, blodsukkerkontrol, immunforsvaret, appetit og muligvis knoglerne.
Og der er 10 gange så mange levende mikroorganismer i dit mavetarmsystem, som du har celler i hele kroppen.
Så det gamle ordsprog: “Fundamentet for sundhed starter med fordøjelsen” det er der noget om. Faktisk ret meget.
Lær hvad der foregår "dernede", hvad der går galt, når der er symptomer, og hvad du selv kan gøre, for at få dit mavetarmsystem på højkant igen.
FOREDRAGET ER FOR DIG DER…
Har irritabel tyktarm
Har kronisk tarmbetændelse, såsom colitis ulcerosa eller morbus Crohn
Bliver meget oppustet
Døjer med halsbrand og refluks
Har problemer med forstoppelse
Lider af fødevareintolerancer
Får reaktioner i mavetarmsystemet på fødevarer og du kan ikke finde ud af, hvorfor du får de reaktioner
Har immunologiske problemer, hvor fordøjelsen kan påvirke dem på godt eller ondt, såsom astma, eksem og autoimmunsygdomme
Har mentale, neurologiske, kognitive og sindsmæssige problemer, hvor mavetarmsystemet kan spille en sekundær rolle, såsom autisme, angsttilstande, ADHD og atypisk depression
Tid: Tirsdag d. 5. maj 2015, kl. 19:00-21:30. Dørene åbner kl. 18:50.
Sted: Lokale 1, Kulturhuset Indre By, Charlotte Ammundsens Plads 3, 1359 København K
Pris: kr. 275,00 for en billet. Rabat hvis du køber 3 eller flere billetter på en gang.
Hvis du ikke kan være med live, kan du også købe adgang til optagelserne af mine foredrag og workshops, så du kan se og høre dem online eller downloade dem.
Umahro ApS - Store Regnegade 12, 1. sal, 1110 København K, Danmark Du modtager denne email, fordi du den Jul 2, 2025 bad om at få tilsendt et preview af denne mail :)