From: Umahro Cadogan <hello@umahro.com>
Subject: DE 10 KOSTBUD ANNO 2015

Kære Læser,

Jeg ved jo en ting eller tre om kost, ernæring og Functional Medicine.

Men jeg lærer heldigvis også og bliver klogere deraf.

En af hjørnestenene i mine anbefalinger er mine 10 kostbud, der blev formuleret første gang omkring 2004, så de nu har over et årti på bagen.

Jeg har løbende tilpasset dem, i takt med at jeg lærer mere og bliver klogere på kost, sundhed og ernæring.

Så her har du mine 10 kostbud anno 2015.

DE 10 KOSTBUD ANNO 2015

 1. Spis dig smuk i grøntsager, bær og frugter hver dag – mindst 600 gr, men hellere 1 kg, helst flere grøntsager end bær og frugter og meget gerne økologisk. Spis hele farvespektret – en regnbue – hver eneste dag. Brug helst grøntsager, bær og frugter, der er plukket eller høstede, når de er modne og i sæson. Få noget råt, noget juicet, noget blendet og noget tilberedt.
 2. Spis protein af ordentlig kvalitet til hvert eneste måltid. Få mindst 1 lille håndfuld til hvert måltid. Gå efter økologiske, biodynamiske, ægte frilands og vildt som kilder til animalsk protein. “Rent” proteinpulver kan også være en OK kilde til ekstra protein.
 3. Skån din krop for al det tilsatte sukker – både det synlige, det usynlige og det kunstige. Jo lavere fedtprocent, desto mere aktiv og desto bedre form du er i, desto bedre vil din krop blive til at omsætte tilsat og raffineret sukker … uden det på nogen måde skal være carte blanche til at gå helt amok i tilsat sukker. Stevia, xylitol og erytrithol kan være acceptable sukkererstatninger, når de bruges med måde.
 4. Sky ikke fedt – de rigtige fedtstoffer er sunde, så fokuser på type og kvalitet. Animalske fedtstoffer bør komme fra dyr, der har gået på græs og været i naturen – eller i det mindste er økologiske – og vegetabilske olier skal være koldpressede og uraffinerede. Hold fokus på at få omega-3 fedtsyrer hver eneste dag.
 5. Spis bælgfrugter, nødder, frø og kerner hver eneste dag. Få en lille håndfuld nødder. Nødder, frø og kerner kan være nemmere at fordøje, hvis de er udblødt eller ristet nænsomt. Overvej at erstatte andre kilder til stivelse med bælgfrugter, hvis du har problemer med blodsukkeret, da bælgfrugter er de “allerlangsomste” kulhydrater.
 6. Hvis du spiser kornprodukter, så vælg fuldkornsprodukter og fuldgryn – de raffinerede korn kan kroppen ikke bruge. Og få dem meget gerne udblødte eller lavet som surdej. Gluten er et problem for nogle, men det er en overtolkning, at alle skal undgå alt med gluten i.
 7. Drik 1½-2 liter vand, ren grøntsagsjuice, grøntsagsjuice med lidt frugt i, grøn te, hvid te, sort the og urtete hver dag – hvis du bare må have kaffe eller alkohol, så gå efter nydelse og kvalitet, lidt men godt. Mælk og mejeriprodukter er ikke en nødvendighed, men omvendt er det heller ikke generelt usundt. Dog er der nogle, der har det klart bedst uden mælk. Mejeriprodukter ser ud til at være sundest, hvis de er fermenterede/syrnede.
 8. Spis regelmæssigt – spring aldrig morgenmaden over og få hovedmåltiderne. Andre spisemønstre kan være relevante, hvis du er parat til det eller har et medicinsk behov.
 9. Spis afbalancerede måltider med sundt fedt, kvalitetsprotein, “hele” kulhydrater og grøntsager – gerne så økologisk som muligt. Det gør du ved at spise efter T-tallerken-modellen og evt. ændre balancen efter dine behov.
 10. Selv med så god mad, er det en god idé at tage en daglig multivitamin/mineral, et D-vitamintilskud, omega-3 fedtsyrer og eventuelt mælkesyrebakterier – hvis du vil understøtte med flere kosttilskud – som der kan være ganske relevante på individuelt niveau – så rådfør dig med fagfolk først.

NB: Kalorier tæller selvfølgelig, så konceptet kalorier ind vs kalorier ud er ikke forkert. Men typen og kvaliteten af kalorierne samt deres timing og din krops tilstand har også noget at skulle have sagt, i forhold til om du tager på eller taber dig…og hvad du tager på eller taber, for bliver det fedt, væske og/eller muskelmasse?

OM TILBEREDNING

Måden maden tilberedes på spiller også en rolle for sundheden. Brankestoffer der dannes ved høj varme, er skadelige i større mængder og ser ud til at have lige så stor indflydelse på sundheden, som balancen mellem fedt, protein og kulhydrater, typen af kulhydrater eller fedtsyrebalancen.

Så steg og grill mindre, men damp, langtidssteg ved lav temperatur, kog, pocher, lynsteg i vand, råmariner, og fermenter mere.

Spis færre industrielt producerede stivelsesbaserede produkter – chips, pomfritter, morgenmadsprodukter, masseproduceret bagværk o.l. – da disse indeholder lige så store mængder brankestoffer, som kød og fisk, der er stegt for længe og for hårdt.

Skær også ned på mængden af saltede fødevarer, da saltningsprocessen øger produktionen af uønskede stoffer, der minder om og virker ligesom brankestoffer fra høj varme.

Det samme gælder røgede fødevarer.

DE 5 LIVSTILSBUD ANNO 2015

 1. Vi har fundet ungdommens kilde. Den hedder sved…så bevæg dig hver eneste dag. 30 minutter er absolut minimum, men mere kan være bedre. Desuden er decideret træning bedre end generel bevægelse.
 2. Uden søvn dur helten og heltinden ikke, så sørg for at få sovet. Alt under 6 timer er for lidt og meget tyder på, at timerne mellem 22:00 og 02:00 giver allerstørst udbytte.
 3. Stress påvirker ikke kun dit sind og humør, men også din krop. Så reducer stressen eller betal prisen!
 4. Det er ikke kun din krop, der har behov for træning. Dit sind og din hjerne kan også trænes. Så uddannelsen, udfordring, ny viden, meditation, mindfullness og gode relationer er alle vigtige.
 5. Rygning er skadeligt…også en lille smule!

EARLY BIRD RABATTER PÅ SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 9

Hvis du er helt sikker på, at du gerne vil med på Sundhedsrevolutionær hold 9, så er der en early bird rabat, hvis du tilmelder dig nu og betaler i 1 eller 3 rater.

Tilbuddet løber til og med kl. 23:55 næste fredag d. 9. januar.

Du får 10% rabat på den normale pris.

SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 9 HJÆLP TIL SELVHJÆLP

 • 1 rate á kr. 11.250 inkl. moms i stedet for 1 rate á kr. 12.500,00 alt i alt. Rabatkoden er SRU9HTSHEXTRAEARLY1RATE.
 • 3 rater á kr. 4050,00 inkl. moms (kr. 12.150,00 alt i alt) i stedet for 3 rater á kr. 4.500,00 inkl. moms (kr. 13.500,00 alt i alt). Rabatkoden er SRU9HTSHEXTRAEARLY3RATER.
BRUG RABATKODEN OG TILMELD DIG SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 9 HJÆLP TIL SELVHJÆLP HER

SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 9 RÅDGIVER

 • 1 rate á kr. 19.677,50 inkl. moms i stedet for kr. 21,875.00 alt i alt. Rabatkoden er SRU9RAADGIVEREXTRAEARLY1RATE.
 • 3 rater á kr. 7171,00 inkl. moms (kr. 21.513,00 alt inkl.) i stedet for 3 rater á kr. 7.968,75 (kr. 23.906,25 alt i alt). Rabatkoden er SRU9RAADGIVEREXTRAEARLY3RATER.

BRUG RABATKODEN OG TILMELD DIG SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 9 RÅDGIVER HER

SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 9 BEHANDLER

 • 1 rate á kr. 33.750,00 i stedet for 1 rate á kr. 37.500,00 alt i alt. Rabatkoden er SRU9BEHANDLEREXTRAEARLY1RATE.
 • 3 rater á kr. 11.812,50 inkl. moms (kr. 35.437,50 alt i alt) i stedet for 3 rater á kr. 13.125,00 inkl. moms (kr. 39.375,00 alt i alt). Rabatkoden er SRU9BEHANDLEREXTRAEARLY3RATER.

BRUG RABATKODEN OG TILMELD DIG SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 9 BEHANDLER HER

JEG VIL HELLERE BETALE MED BANKOVERFØRSEL

Hvis du hellere vil betale med bankoverførsel fremfor kreditkort, kan det selvfølgelig sagtens lade sig gøre.

Og du kan også sagtens få de ovennævnte early bird rabatter, hvis du tilmelder dig og betaler inden kl. 23:55 nu på fredag d. 9. januar.

I så fald skal du tilmelde dig ved at skrive til min assistent Maria på hello@umahro.com med følgende oplysninger:

 1. Hvilket niveau du skal med på (hjælp til selvhjælp, rådgiver eller behandler).
 2. Dit fulde navn.
 3. Din adresse og kontaktdetaljer (gade/vej, nr, postnr., by, tlf o.s.v.).
 4. Faktureringsdetaljer. Skal regningen laves til dig personligt? Skal den laves til dit firma eller arbejdsplads? Hvis regningen skal udstedes til dit firma eller din arbejdsplads, skal du huske at give Maria CVR-nummeret, som vi skal bruge, for at lave en regning til et firma.

Så sender Maria dig en faktura og betalingsoplysninger, så du kan overføre pengene.

Det er vigtigt, at du betaler inden midnat fredag d. 9. januar, hvor rabatterne ophører.

Så lav en kvittering eller et screen dump fra din netbank, lige så snart du har betalt og send en kopi til Maria, så vi kan se din betaling.

HUSK DET GRATIS WEBINAR: SÅDAN FÅR DU DIT NYTÅRSFORTSÆT TIL AT VARE HELE ÅRET OG IKKE BLOT 2-3 UGER

Nu på mandag d. 5. januar, kl. 20:00-21:30, holder jeg et gratis webinar om, hvordan du får dine nytårsfortsæt til at holde hele året.

For kan det overhovedet betale sig, at gå i gang med en meget voldsom kur eller lignende, hvis du allerede har opgivet igen, når det bliver februar eller marts?

Vi skal se nærmere på: 

 • Hvordan du får valgt nytårsfortsæt, der er relevante for lige præcis dig og mulige for dig at gennemføre
 • Hvordan du får motiveret dig selv til virkelig at ville de fortsæt, du har valgt. Man kommer nemlig kun så langt på ren viljestyrke, hvis ikke hele ens væsen er med.
 • Hvilke faktorer der forhindrer dig i at gennemføre kost- og livsstilsændringer, så du tager dig af dem, før du kaster dig ud i det store forandringsræs.
 • Og hvor lidt der måske skal til, for at du får en effekt, der betyder noget. Der er jo ingen grund til at gøre 3 gange så meget, som der egentligt skal til.

TILMELD DIG WEBINARET LIGE HER

FÅ DET ALLERSUNDESTE 2015

Hvis du mangler et kærligt og humoristisk indspark, så du starter 2015 på rette kurs, så håber jeg at se dig til mit foredrag “Få det allersundeste 2015…det fortjener du”.

På 2-2½ timer får du et kærligt indspark til, hvad du skal gøre, for at få al den energi, vitalitet og glæde, du fortjener i 2015.

Og med den dejlige "bivirkning", at du også vil ældes med ynde … hvis du altså følger forslagene med kost, motion, søvn o.s.v.

Lige nu er følgende to datoer i kalenderen:

KH og bon appetit,

Umahro a.k.a. Fidel Gastro
Inspirator, sundheds-nørd, forelsket i mad, Adjunct Professor og Functional Medicine, træinings-freak, kogebogsforfatter og humørspreder

KALENDEREN

SÅDAN FÅR DU DIT NYTÅRSFORTSÆT TIL AT VARE HELE ÅRET OG IKKE BLOT 2-3 UGER • GRATIS WEBINAR • 5. JANUAR • ONLINE

HJÆLP TIL SELVHJÆLP VED DEPRESSION, BIPOLÆR LIDELSE, OCD, ANGSTTILSTANDE OG PSYKISK SÅRBARHED • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOP • 6. JANUAR 2015 • KØBENHAVN

SÅDAN GØR DU SELV NOGET VED DINE FORDØJELSESPROBLEMER • FOREDRAG • 6. JANUAR 2015 • KØBENHAVN • UDSOLGT: NYT FOREDRAG 2. MARTS (SE NEDENFOR)

HJÆLP TIL SELVHJÆLP VED AUTISME, ADHD, ASPERGERS O.L. • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOP • 8. JANUAR 2015 • KØBENHAVN

VITALITET: FÅ ENDNU MERE AF DET MED SUNDHED OG SEKSUALITET • FOREDRAG SAMMEN MED SEXOLOG YAZMIN FOX • 13. JANUAR 2015 • KØBENHAVN

FÅ DET ALLERSUNDESTE 2015 • FOREDRAG • KØBENHAVN • 15. JANUAR 2015

SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 9 • HJÆLP TIL SELVHJÆLP • MANDAG D. 19. JANUAR 2015

SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 9 • RÅDGIVER • MANDAG D. 19. JANUAR 2015

SUNDHEDSREVOLUTIONÆR HOLD 9 • BEHANDLER • MANDAG D. 19. JANUAR 2015

VITALITET: FÅ ENDNU MERE AF DET MED SUNDHED OG SEKSUALITET • FOREDRAG SAMMEN MED SEXOLOG YAZMIN FOX • 13. JANUAR 2015 • KØBENHAVN

VITALITET: FÅ ENDNU MERE AF DET MED SUNDHED OG SEKSUALITET • FOREDRAG SAMMEN MED SEXOLOG YAZMIN FOX • 29. JANUAR 2015 • ÅRHUS

NORDIC INTEGRATIVE MEDICINE LECTURE SERIES • JEG PRÆSENTERER EN CASE OM KRONISK BORRELIA DER BLEV FEJLDIAGNOSTICERET FOM FLERE FORSKELLIGE AUTOIMMUNSYGDOMME • 6. FEBRUAR 2015 • KØBENHAVN

FÅ DET ALLERSUNDESTE 2015 • FOREDRAG • RINGSTED • 19. FEBRUAR 2015

BEHANDLING AF INFLAMMATION OG SMERTER I BEVÆGEAPPARATET FOR FAGFOLK • FAGKURSUS • 28. FEBRUAR - 1. MARTS 2015 • KØBENHAVN

SÅDAN GØR DU SELV NOGET VED DINE FORDØJELSESPROBLEMER • 2. MARTS • KØBENHAVN

HJÆLP TIL SELVHJÆLP VED ASTMA, EKSEM, NÆLDEFEBER OG HØFEBER • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOP • 3. MARTS 2015 • KØBENHAVN

HJÆLP TIL SELVHJÆLP VED ASTMA, EKSEM, NÆLDEFEBER OG HØFEBER • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOP • 5. MAJ 2015 • KØBENHAVN

HJÆLP TIL SELVHJÆLP VED ASTMA, EKSEM, NÆLDEFEBER OG HØFEBER • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSWORKSHOP • 7. MAJ 2015 • ÅRHUS

INSPIRE CONVENTION 2015 • JEG HOLDER FLERE WORKSHOPS, FOREDRAG OG MADLAVNINGSSESSIONS • 4-6. SEPTEMBER • KØBENHAVN

8TH EUROPEAN CONGRESS ON INTEGRATIVE MEDICINE • 2015 NORDIC SUMMIT ON INTEGRATIVE MEDICINE AND GLOBAL HEALTH • JEG HOLDER ET AF MANGE OPLÆG • 25-27. SEPTEMBER • KØBENHAVN

BEHANDLING AF INFLAMMATION OG SMERTER I BEVÆGEAPPARATET FOR FAGFOLK • FAGKURSUS • 3-4. OKTOBER 2015 • KØBENHAVN

SOON TO COME

DE 10 KOSTBUD ANNO 2015 • GRATIS WEBINAR • 8. JANUAR • ONLINE

SPIS DIG GLAD OG I BEDRE HUMØR: BRUG KOSTEN VED DEPRESSION, ANGST OG PSYKISK SÅRBARHED • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSFOREDRAG • 22. JANUAR • KØBENHAVN

SPIS DIG TIL MINDRE HOSTE, ÅNDEDRÆTSBESVÆR OG KLØE: BRUG KOST OG ERNÆRING VED ASTMA, EKSEM, NÆLDEFEBER OG HØFEBER • HJÆLP TIL SELVHJÆLPSFOREDRAG • 24. FEBRUAR • KØBENHAVN