From: Umahro Cadogan <hello@umahro.com>
Subject: DE 1,5-2 KG MIKROBER I DIT TARMSYSTEM PÅVIRKER HELE KROPPEN PÅ GODT OG ONDT

Bakterierne og mikroorganismerne i dit tarmsystem har stor indflydelse på dit helbred

DE 1,5-2 KG MIKROBER I DIT TARMSYSTEM PÅVIRKER HELE KROPPEN PÅ GODT OG ONDT

Kære Læser,

I sidste nyhedsbreve så vi på, hvordan gener udtrykkes i forhold til miljøet. Både det indre miljø, altså kroppens biokemi, og i forhold til ydre miljø.

I dag ser vi nærmere på bakterierne og alle de andre mikroorganismer i mavetarmsystemet (der i populærsprog kaldes for tarmfloraen).

Uhensigtsmæssige ændringer i sammensætningen af tarmfloraen – det man kalder dysbiose – kan være med til at trigge sygdomme der er genetisk disposition for, bl.a. autoimmunsygdomme.

Til gengæld kan en fornuftigt sammensat tarmflora, faktisk have en gavnlig effekt på autoimmunsygdomme og kronisk inflammation i det hele taget.

Om tarmfloraen

Der er mellem to og ti gange så mange levende mikroorganismer i dit mavetarmsystem, som du har celler i hele kroppen.

Der er 1,5-2 kg bakterier og andre mikroorganismer i mavetarmsystemet, som hjælper med at fordøje maden, nedbryde affaldsstoffer der uundgåeligt dannes i mavetarmsystemet, producerer visse vitaminer, øger optaget af næringsstoffer, er med til at modne og afbalancere immunforsvaret, taler direkte til din hjerne og dit centralnervesystem og forsvarer dig mod infektioner.

Sammensætningen af din tarmflora har betydning for ikke blot din fordøjelse, men vidtforgrenede effekter ud i kroppen på inflammation og immunfunktion, hormonbalancen, neurobiokemien i din hjerne, blodsukkerbalancen, leverfunktion, dit blodtryk, vitaminforsyningen, vægten og risikoen for forskellige sygdomme.

Tarmfloraen udgør nok den største daglige påvirkning af immunforsvaret, da der er tale om rigtig mange levende mikroorganismer, der lever på eller nær en af din krops største kontaktflader med omverdenen ... altså din tarmslimhinde. Immunforsvaret, der jo har til opgave at forsvare mod invaderende mikroorganismer, er meget fokuseret på, hvad det er for nogle bakterier og mikroorganismer, der lever i mave-tarmsystemet, og hvordan de agerer og opfører sig.

Ideelt set skal der være en tilstand kaldet orthobiose. Dvs. at tarmbakterierne beskytter dig mod bakterier, der kan give infektion, bekæmper andre skadelige mikrober f.eks. parasitter, holder styr på de andre mikroorganismer, laver næringsstoffer til dig, interagerer med immunforsvaret, så det er årvågent uden at blive for aggressivt, styrker slimhinden, hjælper med at nedbryde uønskede og skadelige stoffer, og endda ved at “tale” med dit nervesystem, så produktionen af stress-signalstoffer og beroligende neurotransmittere som serotonin og gamma-amino-butyratsyre optimeres.

Dysbiose er til gengæld ikke at ønske. “Dys” betyder jo dårligt, skæv eller afsporet. Så dysbiose er tilstande, hvor de bakterier og andre mikroorganismer, der lever i og på dig, er gået fra at være gavnlige eller neutrale til at være skadelige. Enten fordi sammensætningen har ændret sig, og/eller fordi de har ændret opførsel og nu har en negativ effekt på dig. 

Dysbiose kan lede til øget tarmpermabilitet

Hvis først der opstår dysbiose, eller fordøjelsesprocessen forstyrres, kan der dannes ret store mængder af skadelige og organbelastende stoffer i mavetarmsystemet – så store mængder, at de overskrider kroppens evne til at håndtere dem, hvorefter det kan få fysiologiske og biologiske konsekvenser.

Tilstanden, hvor der optages for store mængder uønskede stoffer fra mavetarmsystemet, kaldes for øget tarmpermeabilitet. F.eks. kan der optages for store mængder delvist fordøjede proteiner fra fødevarer, der kan trigge allergiske reaktioner og intolerancer eller endda autoimmune krydsreaktioner mod kroppens egne væv; der kan optages fragmenter af bakterier og andre mikroorganismer, der lever i mavetarmsystemet, så immunforsvaret og immunfunktionen ændres; “skidt og kanel”, som leveren har neutraliseret og udskilt med galden (f.eks. "brugte østrogener"), kan reabsorberes; eller der kan optages højere mængder af miljøgifte fra maden og miljøet, end godt er, f.eks. tungmetaller.

Øget tarmpermabilitet kan spille en rolle i kronisk inflammation

Den rette tarmflora kan altså have gavnlige effekter på immunforsvaret. En uhensigtsmæssig tarmflora kan derimod afstedkomme øget og ringe kontrolleret inflammation, både lokalt i tarmoverfladen og systemisk i hele kroppen. Ydermere, så kan tarmfloraen også være med til at forårsage eller forstærke autoimmunreaktioner i autoimmunsygdomme, såsom leddegigt og rygsøjlegigt. 

Så egentlig bør du gøre alt, hvad du kan, for at sørge for, at dit mikrobiom har en gavnlig sammensætning og “er i godt humør”, så alle bakterierne og de andre mikroorganismer, der lever i og på dig, “opfører sig pænt” og samarbejder.

Hvid du lider af kronisk inflammation eller en autoimmunsygdom, så er det værd at finde ud af om din tarmflora kan være en medvirkende årsag.

FÅ STYR PÅ DIN FORDØJELSE

Vil du gerne lære mere hvad der foregår "dernede", hvad der går galt, når der er symptomer, og hvad du selv kan gøre for at optimere din tarmflora og få dit mavetarmsystem og din fordøjelse på højkant igen? Så se min digitaliseret workshop om fordøjelsen. Du får ca. 5,5 times videomateriale delt op i 10 videoer, med livslang adgang så du kan (gen)se dem når som helst.

Du lærer om mavetarmsystemet og fordøjelsen, tarmpermeabilitet, fordøjelsesprocessen trin for trin, probiotika og præbiotika, orthobiose vs dysbiose, samt 5R™ programmet ”Sådan behandler du mavetarmproblemer".

Sommertilbud kr.: 499,00 (spar 200,00). Klik her >>

Lider du af kronisk inflammation eller en autoimmunsygdom? 

Vil du gerne lære hvordan du spiser og lever dig rask? Så tilmeld dig mit forløb "FRA SYG TIL RASK PÅ 12 UGER - kronisk inflammation & autoimmunitet".

Dette forløb er for dig der lider af en autoimmun sygdom eller en anden sygdom hvor kronisk inflammation spiller en stor rolle f.eks. Hashimoto's, ledegigt, Sjögrens syndrom, morbus crohn, colitis ulcerosa, morbus bechterew, Schonlein Henoch, Morbus Addison, m.fl).

Det lærer du om:

  • Hvad der sker under inflammation på godt og ondt…og hvad der går galt, når der opstår skadelig kronisk inflammation.
  • Hvilke faktorer der kan være med til at trigge og fastholde kronisk inflammation og autoimmunitet
  • Inflammation og autoimmunitet i et Functional Medicine perspektiv
  • Hvad du selv kan gøre med antiinflammatorisk kost, ernæring, søvn, afstressning, motion og bevægelse for at få det bedre.
  • Og meget mere...

Få pladser tilbage. Reserver din plads på holdet her >>

Døjer du med hormonelle problemer?

Så tilmeld dig mit forløb "FRA SYG TIL RASK PÅ 12 UGER - Få styr på hormonbalancen". Vi starter d. 25 augustLæs mere >>

Vi har særskilte sygdoms-spor, hvor vi går i dybden med de enkelte hormonelle ubalancer (PMS, infertilitet, endometriose, overgangsalderen, knogleskørhed, PCOS, stofskifteproblemer (f.eks. stofskifte eller for højt stofskifte), samt binyredysfunktion).

  • Du lærer om hormonbalancen og bliver klogere på din egen hormonelle ubalance eller diagnose, når jeg går i dybden på de særskilte sygdoms-spor.
  • Du lærer om hormoner, stofskiftet, fordøjelsen, hjernekemien, energiproduktion
  • Du lærer om de bagvedliggende mekanismer der kan være med til at trigge og fastholde hormonelle ubalancer
  • Du lærer om hormonregulernede fødevarer og bliver i stand til at bruge kosten til at optimere din hormonbalance. Du får kostråd med opskrifter og inspiration til madlavning.
  • M.m.

Klik her >>

Udtalelser fra tidligere deltagere

“Jeg har lært selv at tage ansvaret for min sundhed, jeg har forbedret mine madvaner og mine motionsvaner, og jeg ved, at jeg de næste 30 år selv kan styre, hvordan mit liv skal se ud. Jeg glæder mig til resten af mit liv, og jeg er evigt taknemmelig, for den rejse, som Umahro tog mig med på.” Bodil. Hold 3 

 

Sommer hilsener,

Umahro Cadogan • Sundhedsfaglig direktør

Food can change your life

FraSygTilRaskBusinessPortrætArmeneOverkorsUdeFarve.jpeg