From: Umahro Cadogan <hello@umahro.com>
Subject: Dine gener er ikke din forudbestemte skæbne.

Få hjælp til at ændre hvordan dine gener kommer til udtryk

Dine gener er ikke din forudbestemte skæbne.

Dine gener er ikke din forudbestemte skæbne.

Kære Læser,

I de forgående nyhedsbreve har vi set på hvad der kan være med til at trigge forskellige helbredsproblemer (bl.a. stress og kronisk vedvarende inflammation). I dag ser vi nærmere på genetik, da generne utvivlsomt spiller en rolle i forhold til sundhed og sygdom, samt på hvordan du selv kan ændre hvordan de kommer til udtryk.

Om arv, genetik og epigenetik

Der er ingen tvivl om, at man kan have gener, der øger risikoen for overvægt, kronisk ukontrolleret inflammation, autoimmunitet, psykiske lidelser, astma, eksem, nældefeber, høfeber, type 2-diabetes, åreforkalkning, forhøjet blodtryk, knogleskørhed, PCOS osv.

Men dine gener er sjældent din skæbne. Der er (med nogle få undtagelser) ikke en lineær og direkte effekt, sådan at du har et bestemt gen eller gener, der gør, at du bliver overvægtig uanset hvad. At du får åreforkalkning uanset hvad. At du får astma uanset hvad. Generne kan øge risikoen, fordi de påvirker grundlæggende funktioner i din krop, såsom hvordan du omsætter hormoner, din produktion af signalstoffer i hjernen, hvor godt eller dårligt din krop regulerer inflammation, hvordan dit fedtvæv reagerer på for mange kalorier osv. Og generne påvirker, hvordan du reagerer på adfærd og livsstilsfaktorer såsom rygning, for meget alkohol, fysisk inaktivitet, usund kost og stress og på miljøfaktorer såsom forurening og passiv rygning. Men de er ikke din skæbne.

Gener udtrykkes i forhold til miljøet. Både dit indre miljø, altså din krops biokemi, og i forhold til dit ydre miljø. Så selvom du skulle have mindre heldige gener, så er de ikke lig med, at du skal blive, være eller forblive syg eller have symptomer.

Én ting er, at vi alle har gener, og at vi kan have mere eller mindre heldige varianter af disse gener. Alle har gener, der er med til at påvirke fedtlagring og forbrænding. Nogle har varianter af disse gener, der giver en højere forbrænding og lavere fedtlagring, andre har varianter, der giver lavere forbrænding og højere fedtlagring. Alle har gener, der koder for inflammation. Nogle har varianter, der giver en god kontrol med inflammation, så der skal mere til, før den inflammatoriske respons løber løbsk. Andre har varianter, der giver dårligere kontrol af inflammation, så der skal mindre til, før der opstår kronisk inflammation eller autoimmunitet.

Men uanset hvad, så vil både det indre biokemiske, hormonelle og fysiologiske miljø i kroppen og det ydre miljø påvirke, hvordan vores gener kommer til udtryk. Faktisk er det sådan, at både det indre og det ydre miljø kan sætte et “aftryk” på, hvordan vores gener udtrykkes nu og senere hen. Så uanset om man har “gode” gener eller ej i forhold til overvægt og fedme, så vil en kost, en livsstil og et miljø, der er fremmer fedme, resultere i, at der bliver skruet op for de gener, der kan være med til lede til fedme. Uanset om man har “gode” gener eller ej i forhold til inflammation, så vil en kost, en livsstil og et indre og ydre miljø, der er pro-inflammatorisk, resultere i øget afkodning af gener, der fremmer inflammation. Og effekten er ikke kun her og nu, den kan også virke på den lange bane.

Så generne kan du ikke umiddelbart ændre. Men det miljø, hvori de kommer til udtryk, og som igen påvirker genernes udtryk, det kan du ændre ved at ændre kost, søvn, stress, rygevaner, alkoholfor- brug, din ernæringstilstand, dit mikrobiom (bakterierne og mikroorganismerne i dit mave-tarmsystem, dit svælg og på hud og slimhinder) og miljøet omkring dig. Et godt ordsprog siger: “Genes load the gun, but the environment pulls the trigger.” Altså generne lader pistolen, men det er miljøet, der trykker på aftrækkeren. Så selvom pistolen er ladt, så kan du selv gøre noget for, at der ikke bliver trykket på aftrækkeren.

Derfor er dine gener ikke din forudbestemte skæbne. Og selvom der er en genetisk disponering for bestemte sygdomme eller helbredsproblemer i din familie, er det heller ikke lig med, at det er din skæbne. Men det betyder, at du skal finde ud af, hvad det er, du skal ændre i dit indre miljø eller i det miljø, der omgiver dig, for at den forøgede risiko bliver udjævnet. Det kan godt være, det indebærer, at du bliver nødt til at være meget mere konsekvent med visse aspekter af din kost eller livsstil, end andre behøver. At der er ting, som du bliver nødt til at være helt striks med ikke at spise eller ikke at gøre. Eller at du skal gøre meget mere af noget “sundt”, såsom at spise masser af grøntsager, bær og frugt. Det er muligvis ikke helt fair, tænker du, men sådan er situationen. Og hvis du ved, hvad det er, du kan gøre, så har du jo selv fået indflydelse på din sundhed igen.

 

Min egen historie

Min egen helbredshistorie indeholder bl.a. en masse autoimmunitet og inflammation (kronisk tarmbetændelse, inflammation i nervesystemet, inflammation i leveren og inflammation i led og bevægeapparatet). Genetisk set viser det sig, at jeg har en del gener, der øger risikoen for autoimmunitet og kronisk inflammation. Men ved at ændre min kost, så den indeholder mange anti-inflammatoriske elementer, såsom 1 kg grøntsager, bær og frugt om dagen, godt med omega-3 fedtsyrer, godt med probiotiske fødevarer (altså mad, der indeholder gavnlige tarmmikrober) og en masse af de fødevarer, du nok har hørt om som værende anti-inflammatoriske – så som ingefær, bær, gurkemeje, avokadoer, nødder, rosmarin, timian, salvie, broccoli og kål, frugter og fisk – så kan jeg forhindre, at mine gener leder til overdreven inflammation og autoimmunitet. Ved at tage høje doser af mælkesyrebakterier og andre gavnlige tarmmikrober som tilskud kan jeg påvirke mit immunforsvar, så den disponering for kronisk inflammation, jeg har genetisk, bliver sat ud af spil. Ved at tage kosttilskud med anti-inflammatoriske næringsstoffer og fytokemikalier – omega-3 fedtsyrer, D-vitamin, C-vitamin, curcumin m.m. – er jeg i stand til at holde min inflammatoriske respons i balance.

Fra syg til rask, side 63

Har du brug for hjælp til at ændre hvordan dine gener kommer til udtryk? 

Døjer du vedvarende symptomer og helbredsproblemer? Er du træt af at symptombehandle uden at komme tættere på at genvinde din vitalitet og dit helbred?

Så kan vi hjælpe dig på forskellige måder:

Functional Medicine konsultation

I en Functional Medicine-konsultation, vil jeg hjælpe dig med at adressere de bagvedliggende årsager til dit helbredsproblem, der afholder dig fra at mærke og opleve al den sundhed, energi og vitalitet, som du ønsker og fortjener. Med udgangspunkt i hele din helbredshistorie og en maddagbog ser vi på alle de faktorer der kan have haft medvirkende indflydelse på dit helbred, og være med til at fastholde og forværre dine symptomer. Klik her >>

Jeg er dog fuldt booket op til medio november på nuværende tidspunkt og tilbyder derfor også nedenstående muligheder:

Sundhedsrådgiver konsultation

Ønsker du at blive en sundere udgave af dig selv? Har du svært ved at finde rundt i sundhedsjunglen og alle de modstridende kostråd?

Så kan mine sundhedsrådgivere hjælpe dig. De vil også med udgangspunkt i hele din helbredsjournal og en maddagbog ser på alle de faktorer der kan have haft medvirkende indflydelse på din sundhedstilstand og evt. holder dig tilbage fra at opnå den vitalitet du ønsker. Derefter lægger de (sammen med dig) en plan der inkluderer kost, motion og bevægelse, søvn, håndtering af stress, optimering af dit sind og ændring af miljøet omkring dig. Klik her >>

Fra syg til rask på 12 uger

Efter sommerferien starter jeg to nye hold op. De er allerede ved at blive fyldt godt op, men du kan stadig nå at tilmelde dig.

Få styr på hormonbalance • 25 august - 17 november.  Læs mere >>

Forløbet er for dig der døjer med en hormonel ubalance. Vi har særskilte sygdoms-spor, hvor vi går i dybden med de enkelte hormonelle ubalancer (PMS, infertilitet, endometriose, overgangsalderen, knogleskørhed, PCOS, stofskifteproblemer (f.eks. stofskifte eller for højt stofskifte), samt binyredysfunktion).

  • Du lærer om hormonbalancen og bliver klogere på din egen hormonelle ubalance eller diagnose, når jeg går i dybden på de særskilte sygdoms-spor.
  • Du lærer om hormoner, stofskiftet, fordøjelsen, hjernekemien, energiproduktion
  • Du lærer om de bagvedliggende mekanismer der kan være med til at trigge og fastholde hormonelle ubalancer
  • Du lærer om hormonregulernede fødevarer og bliver i stand til at bruge kosten til at optimere din hormonbalance. Du får kostråd med opskrifter og inspiration til madlavning.
  • M.m.

I forbindelse med mit webinar om hormonbalancen i sidste uge afholder vi ugen ud et tilbud hvor du får mine 2 bestseller bøger FRA SYG TIL RASK og FRA USUND TIL SUND gratis med. Men skynd dig, tilbuddet gælder  kun ugen ud.

 Køb nu og få bøgerne tilsendt med det samme til sommerferie-læsning. Klik her >>

 

Kronisk inflammation & autoimmun sygdomme • 22 september – 15 december. Læs mere >>

Dette forløb er for dig der lider af en autoimmun sygdom eller en anden sygdom hvor kronisk inflammation spiller en stor rolle f.eks. Hashimoto's, ledegigt, Sjögrens syndrom, morbus crohn, colitis ulcerosa, morbus bechterew, Schonlein Henoch, Morbus Addison, m.fl).

Det lærer du om:

  • Hvad der sker under inflammation på godt og ondt…og hvad der går galt, når der opstår skadelig kronisk inflammation.
  • Hvilke faktorer der kan være med til at trigge og fastholde kronisk inflammation og autoimmunitet
  • Inflammation og autoimmunitet i et Functional Medicine perspektiv
  • Hvad du selv kan gøre med antiinflammatorisk kost, ernæring, søvn, afstressning, motion og bevægelse for at få det bedre.
  • Og meget mere...

Få pladser tilbage. Reserver din plads på holdet her >>

Udtalelser fra tidligere deltagere

“Jeg har lært selv at tage ansvaret for min sundhed, jeg har forbedret mine madvaner og mine motionsvaner, og jeg ved, at jeg de næste 30 år selv kan styre, hvordan mit liv skal se ud. Jeg glæder mig til resten af mit liv, og jeg er evigt taknemmelig, for den rejse, som Umahro tog mig med på.” Bodil. Hold 3 

Sommer hilsner,

Umahro Cadogan • Sundhedsfaglig direktør

Food can change your life

FraSygTilRaskBusinessPortrætArmeneOverkorsUdeFarve.jpeg