"TAL" PÆNT TIL DIN KROP … ELLER FÅ "BROK" RETUR • 22. DECEMBER • JULEKALENDER 2022

I dag handler det om kommunikation. Mad er faktisk en slags information. Drikke lige så. Så hvordan "taler" du til din krop via den mad du spiser, og det du drikker?

Når du spiser, taler du madens sprog til din krop. Mad er ikke bare kalorier, vitaminer, mineraler, fibre, sporstoffer og antioxidanter. Mad er mere end noget, der stiller sulten her og nu og holder dig på benene indtil næste måltid. Mad er endnu mere end smag, farve, duft og konsistens.
Mad er information. Så hver gang, du putter noget i munden, taler du faktisk til din krop. Du kan selv vælge, hvilken slags samtale du vil føre med din krop, i hvilket toneleje du vil tale, hvilke fagter du gør. Husk bare, at din krop svarer på samme måde. Hvis du konstant taler til din krop i et sprog fyldt med de allerværste gloser og fornærmelser, så agerer din krop derefter.
Hvis du altså indtager usund mad hele tiden, stresser, ryger (også passivt), ikke bevæger dig, ikke får nok søvn, ikke får nok sex, elskov og kærlighed, ikke får nok alenetid osv., så agerer din krop på ingen måde som en superhelts. Tværtimod. Den vil gøre sit bedste for at gøre dig til en karklud både fysisk og mentalt, som et kærligt tak for sidst. ”Næ, hvad skal jeg gøre ved den her kolesterolpartikel,” tænker den. ”Skal jeg lade den passere gennem blodbanen ... eller skal jeg prøve at brænde den af og derefter lægge den ud i væggen af blodåren? Hvad var det lige, du sagde til mig før? Hørte jeg ’fuck dig’? O.k., så tror jeg, jeg brænder kolesterolpartiklen af.” ”Hmm, der var nogle fedtceller. Sådan som du talte til mig før, så vil jeg bede dem om at vokse sig store og fede frem for at lægge dem i dvale i de næste 10-12 måneder.”
Ja, sådan kan din krop finde på at ”tænke” og reagere, hvis du konstant udsætter den for den ondeste svada. Resultatet: Du mærker ømhed i alle muskler og led, du får ondt i maven, du har nul energi, dårligt humør forfølger dig som myg på campingpladsen, svigtende koncentration rammer hvor og når som helst, de ekstra kilo hjemsøger sidebenene, og hvad der ligger af latent potentiale for sygdom kommer nemt i spil.
Hvilken spise, hvilke drikkevarer og hvilken livsstil er det så, der taler pænt, kærligt og opmuntrende til din krop, så den viser sig fra sin bedste side og bliver samarbejdsvillig, og du får det bedre? Jo mere reel, uspoleret og sund maden er, desto bedre bliver superhelte-peptalken til din krop. Og jo mere samarbejdsvillig, den bliver, jo bedre får du det. Frugter, grøntsager, fuldkornsprodukter, bær, fisk, skaldyr, vand, ren juice uden tilsat sukker, mejeriprodukter (hvis du tåler dem og de ikke er fyldt med sukker), bælgfrugter, nødder, frø, kerner og uspolerede olier (altså vegetabilske olier der er koldpressede, uraffinerede og af jomfrukvalitet), se, det er rigtig mad og noget, kroppen jubler over.
Hvis din mad hovedsageligt består af sådanne råvarer, vil din krop kvittere. Din krop kvitterer med velvære, energi, mindre fedt lagret på sidebenene, renere hud, bedre humør, bedre fordøjelse, stærkere knogler, større muskler, en bedre libido, en meget lavere forekomst af mange sygdomme på lang sigt og større muligheder for at blive rask igen eller få det bedre.
Sidst, men ikke mindst, så forventer din krop, at der er en slags træner til stede, der er med til at holde den på rette spor. Din krop er på sin vis som et lille barn med masser af energi (men for- håbentlig fra bananer og ikke Faxe Kondi), der er sluppet løs på en eng eller en fodboldbane: Den kan gøre fantastiske ting, såsom at lægge fedt- og kræftceller i dvale, reparere knoglerne, holde hjernen ved lige, maksimere mængden af kønshormoner og optimere energiproduktionen. Den kan også finde på ret tåbelige ting, såsom at brænde kolesterolpartikler af og deponere dem i dine blodkar, råbe ”voks hurtigere, hurtigere og hurtigere” til kræft- og fedtceller, vælge at slippe nedrivningsholdet løs på knoglerne, så de bliver splittet ad i stedet for at opbygges, bede dit forplantningssystem om at gå i dvale osv.
En god træner vil forhindre sidstnævnte, altså svinkeærinderne. Alt det, der er i rigtig mad samt i at “tale” til din krop med passende bevægelse, søvn, ro, glæde og afstressning, virker tilsammen som en god og kærlig træner, der overtaler kroppen til at opgive svinkeærinderne og holde sig til serv som Williams-søstrene og Ronaldo-driblinger og fantastiske afleveringer til resten af holdet i stedet. Motion virker faktisk på samme måde. Motion brænder ikke bare nogle kalorier af. Det er også en besked til din krop om at finde superhelten frem igen.
Lad mig sig det ligeud: Fra din krops synspunkt er usund, raffineret, spoleret, overbehandlet, næringsfattig mad – junkfood, unaturligt fede og stressede dyr, ødelagte fedtstoffer, udpinte grøntsager og frugter, raffineret sukker og raffinerede kornprodukter i lange baner – som at vifte med to gange langemand direkte i ansigtet på kroppen.
Så det er ikke mærkeligt, at vi ikke klarer os specielt godt på usund mad. Alle de helbredsproblemer, vi døjer med i moderne samfund – overvægt, hjerte-karsygdomme, mentale problemer, indlæringsproblemer, svage knogler, kræft, astma, eksem, et immunforsvar, der enten er for svagt eller alt for aggressivt – er til dels, fordi usund mad og levevis er som grove ord, fulgt af mindst lige så grove fagter og gestikuleren.
Som mand kan du også være sikker på, at din mandighed bliver undermineret. Din fysiske styrke og statur skrumper, din libido og din fertilitet mindskes, du bliver mindre skarp i pæren, og din hud bliver mindre kysbar, skægstubbene bliver grovere og hyppigere fyldt med skægpest. Som kvinde giver moderne kost mere fedtet hud, nedsat fertilitet, dårligere humør, større hormonelle udsving og mindre lys i pæren, og alt, hvad der hænger, bliver ”ramt” af tyngdekraften, år eller årtier før det burde.

"Fra syg til rask", side 76-77

JULETILBUD OG RABATTER

Der er (selvfølgelig) gode priser og rabatter på mine bøger, på gavekort til konsultationer og på sundhedsforløb både 1-til-1 og mine digitale gruppeforløb.

KØB SUNDHEDSJULEGAVEN HER

RÅMARINERET RØDKÅLSSALAT • 21. DECEMBER • JULEKALENDER 2022
MERE KALIUM FREMFOR MINDRE SALT? • 23. DECEMBER • JULEKALENDER 2022

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!