DET VAR SLET IKKE EN SPISEFORSTYRRELSE MEN OVERVÆKST AF BAKTERIER I TYNDTARMEN!

Hvad nu hvis der faktisk er noget fysisk galt (med fordøjelsen), og det ikke er en spiseforstyrrelse eller forstyrret spisning?

I løbet af 2022 og 2023 har jeg haft flere unge klienter i teenageårene eller starten af tyverne, der ikke havde lyst til at spise, og hvor man derfor havde mistænkt spiseforstyrrelser eller et forstyrret forhold til spisning.

De havde alle madlede og udpræget manglende madlyst, de klagede alle over fordøjelsesproblemer og var blevet udredt grundigt (cøliaki, laktoseintolerance, mavesår, mavekatar, polypper, hæmorider, kronisk tarmbetændelse, fruktoseintolerance) uden man kunne finde noget galt … eller også var der "lidt" med laktose- og/eller fruktoseintolerance, men uden at problemerne blev bedre ved at udelukke laktose eller fruktose.

Nogle var så påvirkede, at de ikke kunne følge skole, gymnasie, universitet, handelsskole og lignende.

Så måtte det jo være psykisk ikke?

Nej, i samtlige disse tilfælde viste det sig, at der var SIBO (small intestinal bakterial overgrowth eller overvækst af bakterier i tyndtarmen på danske) i spil.

På provokerede pusteprøver viste de alle en meget hurtig og høj produktion af brint, og nogle gange også methan. Enkelte havde ende en meget høj produktion inden provokationstesten overhovedet var startet.

Alle har det i dag bedre (nogle er helt raske).

Vi har gjort brug af:

  1. Antimikrobielle midler for at sænke bakteriekoncentrationen i tyndtarmen (enten naturmidler eller specifikke antibiotika i samarbejde med egen læge eller hospital)
  2. Optimering af fordøjelsen med tilskud af mavesyre, galde og/eller fordøjelsesenzymer alt efter hvor det haltede
  3. Optimering af peristaltik og "flow" med bitre urter, ingefær og nogle gange farmakologiske prokinetiske (motilitetsfremmende midler) produkter
  4. Opheling af tarmoverfladen efter behov
  5. Specifikke probiotika der ikke giver øget fermentering og gasdannelse, men der fremmer motilitet og konkurrerer med de "overgærende" bakterier i tyndtarmen
  6. Kostændringer med mad der fordøjes og optages nemmere, samtidig med at det ikke giver anledning til så meget gæring og luftdannelse.

NB: Og jo, selvfølgelig er der tilfælde af børn, teenagere og unge (og voksne), hvor deres madlede, manglende lyst til at spise og træthed er psykisk og følelsesmæssig.

Hvis du eller en der er dig nær og kær selv døjer med fordøjelsesproblemer, og gerne vil have min hjælp, så giv endelig lyd.

Jeg hjælper hjertens gerne dig og jer i klinikken.

LÆS MERE OM OG BOOK EN KONSULTATION

GÆST I "HEALTHFUL THOUGHTS" • SPIS OG LEV DIG SUND OG RASK
DRIK OG SPIS DIG SUND OG RASK • FB-LIVE MED MADS BO FRA HIGH ON LIFE

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!