UMAHRO-SUNDHEDSJULEKALENDEREN 2023 • 23 . DECEMBER • FÅ JULEMADEN TIL AT SMAGE FANTASTISK!

SMAGENS VÆSEN

Sund mad og himmelsk velsmag er på ingen måde uforlignelige størrelser. Der er masser af velsmag at hente, selvom man skipper de ret usunde ingredienser, folk ofte forbinder med gastronomi. Så ja, man kan sagtens få himmelsk velsmag ud af frugter, citroner, grønkål, laks, rejer, mandler og den slags uden at bruge bunkevis af sukker, salt, fløde, smør og lignende. Idéen om, at valget står mellem velsmag og sundhed er hermed aflyst!

SMAGSKONTRASTER

Noget helt grundlæggende, når man vil lokke smagen frem i maden, er at tænke i smagskontraster. Ved at kombinere forskellige smagsnuancer kan man fremhæve den naturlige sødme i frugter og grøntsager, finde det magiske i broccolien, gøre blomkål til en ren delikatesse o.s.v.

Lad os tage et eksempel: Vanilje. De fleste tror, at vanilje smager sødt, men vanilje er faktisk bitter, besk, en anelse stærk som chili og meget parfumeret i smagen. Disse egenskaber er hemmeligheden i vaniljeis. Vaniljens smagsnuancer danner kontrast til sukkeret, æggeblommerne og fløden. Du smager ikke rigtig vaniljen, men derimod de primære ingredienser i isen - lige præcis fordi de står op imod den smagsbaggrund, vaniljen danner. Vanilje kan gøre akkurat det samme i mange andre sammenhænge. Prøv at komme små mængder vaniljepulver eller ¼ eller en endnu mindre mængde finthakket vaniljestang i salatdressingen, i marinaden til fisken, i grøntsagssuppen eller blot hen over frisk frugt skåret i grove bidder. Salaten vil smage mere af sig selv, fisken mere af fisk, grøntsagssuppen mere af grøntsagerne i den og frugten meget sødere. Blot fordi du har lavet en ”smagsbaggrund” med en lille smule vanilje.

Vanilje er blot et eksempel. Der er mange andre muligheder for at bruge smagsgivere og lave kontraster, så maden smager af mere. Peber og salt – helst hav- eller stensalt, da det har en bredere smag end oprenset bordsalt – kan også virke på samme måde. Du skal bare kun bruge små mængder, så det giver en smagsbaggrund, der får resten af maden til at stå tydeligere frem. Apropos salt, så kan tricket her med at bruge krydderier m.m. til at lave smagsbaggrund også bruges til at mindske saltindtaget. Hvis du bruger andre smagsgivere, såsom vanilje, så behøver du ikke så meget salt. De andre smagsgivere giver samme smagsforstærkende effekt som saltet, så du ikke behøver så meget.

GRUNDSMAGENE

Når vi taler om smagsnuancer, så lad os se nærmere på grundsmagene. Der er 6 grundlæggende smagsnuancer. Nogle af dem kender du allerede, mens andre måske er nye for dig.

  1. Sød
  2. Salt
  3. Sur og syrlig
  4. Bitter og besk
  5. Stærk
  6. Umami
  7. Fed

De første fem kender du sikkert allerede, men den 6. smag, umami, blev først opdaget i begyndelsen af dette årti. Du kan ikke direkte smage umami i sig selv, men når du tilføjer noget, der smager umami, til et måltid, smager alle de andre ingredienser af mere. Ja, det føles, som om hver bid fylder mere i munden. Smagen umami er altså en slags smagsforstærker. Tilsætningsstoffet mononatriumglutamat (E621) smager f.eks. umami og bruges derfor flittigt i fødevarer, der egentlig ikke besidder nogen nævneværdig smag og oftest er underlødige produkter. De fleste instant noodles er f.eks. krydret med E621. Det er den eneste måde, man kan få det ingenting, de består af, til at smage af noget. I sådanne tilfælde misbruges E621 til at tage folk ved næsen og smagsløgene, så de får en smagsmæssig oplevelse ud af intet.

Der findes heldigvis også masser af reelle fødevarer og ingredienser, der smager umami, bl.a. soltørrede tomater, ost (især Parmesan o.l. meget tørre oste) og sojasovs. Tænk lige på den med sojasovsen. Umiddelbart tænker man, at sojasovs smager salt. Men der er jo mere i den smag, for hvis valget stod mellem stegte ris og grøntsager med en smule godt salt eller et stænk sojasovs, vinder sidstnævnte, da det smager af mere. Det er umami i aktion.

Udover at bruge forskellige smagsgivere for at lave smagskontraster og fremhæve smagsnuancer, så forsøg også at få alle 6 smagsnuancer med i et måltid. Det giver en langt større tilfredsstillelse og en bedre mæthed.

Fornuftige kilder til de forskellige smagsnuancer

Sød

Æbler, bananer, tørret frugt, aromatiske krydderier (kanel, kardemomme, nellike, allehånde, anis, fennikel o.l.)

Salt

Sojasovs og tamari, havsalt, stensalt, oliven, soltørrede tomater

Sur og syrlig

Eddike, citronsaft, limesaft, grapefrugtsaft, appelsinsaft, oliven, æbler, bær

Bitter og besk

Vanilje, kakaobønner og –pulver, skrællen fra citrusfrugter, hvidløg, persille og de fleste andre grønne krydderurter, såsom rosmarin, basilikum og timian

Stærk

Chili, ingefær, peber, gurkemeje, karrypulver, kanel, allehånde, hvidløg, rosmarin, salvie, timian

Umami

Oliven, soltørrede tomater, fishsauce, sojasovs og tamari, tørre oste, fond lavet på kød, fisk eller fjerkræ, grøntsagsbouillon, umeblommer og ume eddike, røgede fødevarer, saltede fødevarer

MERE SUNDHED TIL JULESUNDHEDSKALENDER-PRISER

"Sundt og stærkt 2024 med Umahro" hold 1 • 8. januar-4. februar 2024 til kr. 549,00 i stedet for kr. 699,00

Fra syg til rask til kr. 200,00 + fri fragt i stedet for kr. 250,00 + fragt

Fra usund til sund til kr. 200,00 + fri fragt i stedet for kr. 250,00 + fragt

Fra sund til personlig toppræstation til kr. 200,00 + fri fragt i stedet for kr. 350,00 + fragt

Mit digitale sundhedsunivers Umahro Universe til kr. 488 for et års medlemsskab

 DAGENS JULEGAVE • PROGRAMMET OM SMAGENS VÆSEN FRA UMAHRO UNIVERSE

Programmet er fra mad-TV i mit digitale sundhedsunivers Umahro Universe … hvor der også er masser af andre madlavningsprogrammer samt en hel sektion med sundheds-TV.

BLIV MEDLEM AF UMAHRO UNIVERSE … DEN FØRSTE UGE ER GRATIS

UMAHRO-SUNDHEDSJULEKALENDEREN 2023 • 22 . DECEMBER • SUNDHEDSPOSITIVITET FREMFOR LØFTEDE PEGEFINGRE OG SKAM
UMAHRO-SUNDHEDSJULEKALENDEREN 2023 • 24. DECEMBER • GLÆDELIG JUL

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!