MIN MISSION


Min mission er at hjælpe dig med at gå fra syg til rask og så til sund … og evt. videre til toppræstation på det personlige og/eller fysiske plan, hvis du ønsker at gå så langt.

Min mission er at hjælpe så mange som muligt, med at opleve og opnå al den sundhed, glæde, energi og vitalitet, som de (og du) fortjener og ønsker.


MIT MOTTO

DU KAN SPISE OG LEVE DIG SUND OG RASK

MIN EGEN HISTORIE

FRA SYG TIL RASK, FRA USUND TIL SUND OG FRA SUND TILBAGE TIL TOPPRÆSTATION

Jeg vil gerne dele min egen helbredshistorie med dig. Ikke fordi det skal være en lang tåreperser, ikke fordi du skal have medlidenhed med mig, men fordi det forhåbentlig kan være en kilde til inspiration, viden og information. Og for at fortælle dig, at hvis du mangler den sundhed, glæde, energi og vitalitet, du synes, du fortjener, og det faktisk er lidt eller meget urimeligt, at du ikke har den, så kender jeg ganske udmærket til følelsen.

Føler du, at det er svært at komme i gang med eller at fastholde ændringer i kost, motion og livsstil? Synes du, det er svært at navigere rundt i, hvordan og hvad man skal gøre for at få mere energi, sundhed og vitalitet? At det er lidt uoverskueligt at finde hoved og hale i, hvilke informationer du kan stole på, og hvad der ikke er hold i?

Det kender jeg godt til, for jeg har prøvet at være der. Nu er jeg kommet et godt stykke videre, men det har også taget mig alle årene siden 1997 at finde den rette vej med kost, ernæring, træning og sundhed. Og vel at mærke at finde en vej, der på ingen måde kræver, at jeg forsager velsmag, ny- delse, glæde og fornøjelse.

Måske kan du bruge lidt af min dyrekøbte visdom og læring til noget og undgå selv at skulle betale helt så meget på sundheds- og vitalitetskontoen i form af dyre og hårde lærepenge. Og efter sådan en omgang (hele historien får du nedenfor) er jeg virkelig passioneret om det, jeg gør: at inspirere dig og andre til at få al den glæde, energi, nydelse, vitalitet og sundhed, du (og de) fortjener.

FRA SUND TIL SYG

scan0055 1998Da jeg var omkring 19-årsalderen, blev jeg meget syg. Jeg var egentlig midt i et sabbatår her i Danmark, inden jeg skulle videre til England for at læse. Mange år med tiltagende fordøjelsesproblemer kulminerede, så jeg endte med at gå fra at have irritabel tyktarm til at have kronisk tarmbetændelse, og det blev værre endnu, så jeg endte med at få rigtig mange symptomer og diagnoser

 • Tænk smerter, diarre hele tiden, blod i afføringen, slim, alt for meget luft i maven og tarmene, uro og ubehag hele tiden
  ... lidt som en salmonellainfektion, der aldrig rigtig stopper.
 • Jeg havde vilde symptomer fra mit nervesystem, og der var meget kraftigere symptomer og gener fra højre side end fra venstre, så nogle gange føltes det, som om min krop var splittet i to.
 • Min balanceevne var forstyrret – det føltes, som om jeg stod på en båd, der gyngede, og det var værre i højre side end i venstre.
 • Jeg havde føleforstyrrelser, så hele min højre side af kroppen var hypersensitiv over for alle sanseindtryk.
 • Berøring føltes til tider som at blive kradset med sandpapir.
 • Almindelig varme kunne føles brændende, og en kold brise ellerkoldt vand som forfrysninger.
 • Min hørelse var oversensitiv, så høje lyde kunne føles, som om nogen skreg mig ind i øret.
 • Mine øjne var så lysfølsomme, at jeg måtte gå med solbriller selv indenfor og om aftenen.
 • Og til tider kunne mit højre øje slet ikke fokusere.
 • Baseret på symptomer, test og skanningssvar endte det med, at de
  neurologer, som tilså mig, kaldte det for en slags atypisk sklerose.
 • Jeg havde periodiske smerter i mine led, der kunne hæve, men næsten altid gjorde ondt, uanset om de var hævede eller ej.
 • Og mine muskler og alt mit bindevæv var konstant ømt og smertende som ved fibromyalgi.
 • Jeg led af meget voldsom træthed, så jeg ikke havde hverken fysisk eller mental energi til at gøre ret meget, som man ser det ved kronisk træthedssyndrom.
 • Jeg havde også forhøjede levertal i perioder, så det lignede en atypisk leverbetændelse.
 • Min normalvægt som teenager, hvor jeg dyrkede elitesport, var 95-100 kg, men nu var jeg helt nede på 58 kg, og det var alt, alt for lavt for mig.

Jeg endte faktisk med at være sygemeldt i flere år, hvor det bare blev værre og værre. Og de mange forskellige hospitalsafdelinger, hvor jeg blev indlagt igen og igen, vidste bare ikke, hvad de skulle gøre. (Dette er ikke en gang brok over sundhedsvæsenet, for mine sygdomme og grundene til dem var alt andet end lige ud ad landevejen). Jeg blev udskrevet flere gange med ordene: ”Kom tilbage, når du får det værre, så må vi i det mindste lave noget akut krise-management såsom at give dig en rollator, hvis du ikke kan holde balancen, eller overveje at fjerne din tyktarm, hvis tarmbetændelsen bliver alt for voldsom.”

Til sidst besluttede jeg, at jeg selv måtte gøre noget. Situationen var ikke holdbar, og der var alt at vinde og intet at tabe ved selv at tage action. For jeg tænkte, at ellers ville jeg snart komme ind på hospitalet i en ambulance, men forlade det i en kiste.

FRA SYG TIL RASK MED FUNCTIONAL MEDICINE

FraSygTilRaskPortrætGrinerIHaven1FarverPå det tidspunkt tænkte jeg, at mad måtte kunne gøres til en slags personlig og individualiseret medicin. Jeg var (og det er du nok også) ganske klar over, at broccoli er meget sundere end snøfler, og jeg spiste egentlig en del sundere end mange af mine venner, inden jeg blev syg. Det var bare ikke godt nok eller det rette for mig. Så jeg måtte finde en måde at gøre min krop til medspiller i stedet for modspiller. Det krævede, at jeg virkelig fandt ud af, hvordan min krop fungerede, hvad mine unikke årsager til al den sygdom og alle de symptomer var – og at jeg så fandt ud af, hvordan jeg kunne arbejde med disse problemer, så jeg kunne få det bedre.

Lad os bare sige, jeg havde en ”god appetit” som baby og barn. Jeg ville faktisk helst have mine forældres mad. Bøffer, kyllingelår, hele gulerødder osv. var jeg helt tosset med ... selvom jeg ikke havde tænder til at tygge det med i starten. Ekskursioner ind i køleskabet, forsøg på at lave omeletter i en meget tidlig alder og en ret insisterende og krævende opførsel ved bordet (og på alle andre tidspunkter, hvor der var mad i nærheden) er noget, min nærmeste familie kan nikke genkendende til ... med et smil og lidt rysten på hovedet. Så jeg har altid haft både appetit og nysgerrighed på mad, helt fra fødslen af.

Men nu skulle jeg finde en måde at gøre al den helsekost, som jeg kunne spise mig rask med, til mad, der var medicin forklædt som himmerigsmundfulde.

For hvis det blot havde været sundt, men ikke smagt af noget, havde jeg aldrig holdt til at spise ret ”strikst” (men yderst velsmagende) i over 10 år for at få min krop og min biokemi tilbage på rette spor.

Det lykkedes mig at finde ud af, hvordan jeg bogstaveligt talt kunne spise og leve mig rask ved at ændre min kost, ændre min træning, forbedre min næringstilstand både med kosten og meget målrettet brug af kosttilskud og ved hjælpe af meget målrettet brug af medicin.

HVORFOR BLEV JEG SYG?

Set i bakspejlet er det ikke så mærkeligt, at jeg skulle blive så syg. Ikke fordi jeg var ekstremt usund og levede af sodavand-flæskesvær-is-bland-selv-slik-pomfrit-alkohol-diæten (faktisk har jeg spist og levet ret sundt sammenlignet med mange af mine venner på det tidspunkt ... uden at være fanatisk på nogen måde), men på grund af et sammenfald af begivenheder, arv, genetik og omstændigheder. Jeg har fundet årsagerne til, hvorfor jeg blev så syg med så mange forskellige diagnoser, symptomer og helbredsproblemer. Eller i hvert fald tilstrækkelig mange af de årsager, som jeg kunne påvirke gennem kost, motion, livsstil, ernæring og medicinsk behandling, til at jeg i dag er næsten helt rask. Det er mange ting i kombination. Det, jeg har sporet mig frem til indtil videre, er:

 • Jeg har fået en masse mejeriprodukter, fra jeg var helt lille, men det viser sig, at de giver mig fordøjelsesproblemer.
 • Jeg har haft en infektion med bakterien Klebsiella pneumoniae, der ikke blot gav mig lungebetændelse, men som senere hen var at finde i mit mave-tarmsystem og i min tarmflora ... sammen med en del andre “ubudne gæster”. Min tarmflora blev udraderet over fire år, da jeg var tween- og teenager på grund af nogle kraftige antibiotikakure, der endte med at gøre mere skade end den gavn, de gjorde, da jeg fik dem – det startede med behandlingen af Klebsiella pneumoniae.
 • Jeg havde en særdeles “aparte” tarmflora efter alle antibiotikabehandlingerne. Ud over at den normale tarmflora var ret medtaget, så var der overvækst af en lang række “ubudne gæster”, bl.a. bakterierne Klebsiella pneumoniae og Citrobacter freundii, parasitten Blastocystis hominis og flere forskellige arter af Candida. Dette blev verificeret ad flere omgange i afføringsprøver ved forskellige laboratorier.
 • Jeg havde presset mig selv for hårdt fysisk over en lang årrække med 25-30 timers elitesport om ugen.
 • Som mange andre teenagere prioriterede jeg ikke søvn højt nok og tænkte, at jeg kunne sove, når jeg blev gammel (men hvis man ikke sover, så
  bliver man jo gammel alt for hurtigt og længe før tid).
 • Jeg havde presset mig selv for hårdt bogligt og fagligt, samtidig med at jeg ikke fik nok søvn og trænede hårdt samt dyrkede eliteidræt mange timer om dagen og om ugen.
 • Genetisk er jeg disponeret for meget kraftige immunreaktioner, så det er måske ikke så mærkeligt, at jeg endte med kronisk inflammation og autoimmunsygdomme, som jeg skal arbejde rigtig hårdt for at holde styr på. Andre var nok ikke blevet lige så syge, som jeg gjorde.
 • Genetisk er jeg disponeret for, at D-vitamin ikke virker lige så effektivt i min krop som i andres. Da jeg derfor havde lavt D-vitamin og nok havde haft det i en lang årrække, ledte eller bidrog det til dårligt reguleret inflammation.
 • Genetisk har jeg en tendens til at nedbryde dopamin, noradrenalin og adrenalin langsomt. Så når jeg får masser af input og stimuli, fordi jeg laver en masse, så tager det mig længere tid at falde ned og falde til ro. Det har nok kun gjort det værre med den utilstrækkelige søvn, når jeg havde så travlt med at læse og træne 24 timer i døgnet og ikke gav mig selv nok tid til at geare ned og falde til ro om aftenen, så jeg kunne sove tidligere.
 • Jeg er glutensensitiv. Der er ikke tale om cøliaki, som er den arveligt betingede form for glutenoverfølsomhed, hvor man slet ikke tåler noget gluten. Men jeg begynder at udvikle antistoffer over for gluten, hvis jeg spiser glutenholdige fødevarer dagligt. Og efterhånden som mængden af antistoffer stiger, kommer der også symptomer og inflammation.
 • Det viste sig, at der var en del næringsstoffer, jeg manglede, selvom jeg spiste ret godt, sundt, bredt og varieret efter danske anbefalinger og i forhold til mange andre. Bl.a. D-vitamin, omega-3 fedtsyrer, C-vitamin, zink, coQ10, magnesium, selen og mangan. Og grunden til manglerne var mange. Når man dyrker så meget sport, som jeg gjorde, så skal man jo ikke kun have mere ilt, vand og energi, men også større mængder af mikronæringsstoffer. Og på grund af alle mine fordøjelsesproblemer var mit optag af næringsstoffer fra den mad, jeg spiste, ikke optimalt. Og når der er så megen inflammation, som jeg oplevede, så bliver ens fysiologiske forbrug af bestemte næringsstoffer såsom C-vitamin og D-vitamin også meget højere.

NU ER JEG BLEVET SUND IGEN!

I dag er jeg atter sund, stærk og vital. Jeg har atter energi og overskud. Jeg træner hårdt de fleste af ugens dage, men det er intelligent træning og altid efter dagsformen, så det er alt fra 10 til 75 minutter, afhængigt af tid, energi og humør. Det gør jeg, fordi jeg nyder det, fordi jeg kan, og fordi det er ret vigtigt både for min fysiske sundhed og for mit mentale velvære og mit energiniveau.

Min kampvægt ligger på 103-105 kg, alt efter hvornår på døgnet jeg vejer mig, og om det er i en ferie. (Og den kunne også godt være 5-6 kg lavere, men jeg er ikke forhippet på at have en sixpack, men på at være sund, have det godt og have et nydelsesfuldt forhold til mad).

Jeg er klar i hovedet, har en virkelig god koncentrationsevne og er generelt glad i låget. Jeg har en krop og et sind, som det hovedsageligt er en fornøjelse at være i. En krop og et sind, der virker. Faktisk er jeg ret glad for livet, som det er nu, hvor jeg atter har ressourcerne til at forfølge min mission i livet. Den er som sagt at give dig (og så mange andre mennesker som overhovedet muligt) viden, inspiration og redskaber til at opnå al den glæde, vitalitet, energi og sundhed, du fortjener – i form af selvforståelse og viden om, hvordan kroppen virker, sunde opskrifter, ideer til træning og redskaber til ro og afstresning.

Samtidig er min mission også at give alle fagfolk, behandlere, læger og rådgivere et indblik i, hvordan et helhedssyn fungerer, og hvorfor det er vigtigt at se hele mennesket og inddrage folks egen oplevelse af symptomer og egne ressourcer.