TAK FOR KAFFE … HVERKEN FOR LIDT ELLER FOR MEGET VEL AT MÆRKE! • 11. DECEMBER • JULEKALENDER 2022

I dag handler det om kaffe. Den korte udgave er, at kaffe og koffeinen i kaffe, kan være gavnligt. Det er et spørgsmål om rette dosis.

Jeg har også skrivet om kaffe og koffein i min sundhedsbestseller Fra sund til personlig toppræstation.

Er kaffe og koffein ikke skadeligt?

Som udgangspunkt nej. Det er dosis, der er afgørende, hvad angår koffein. For meget koffein (og hvor meget det er, det er forskelligt fra person til person) er problematisk, fordi det kan øge blodtrykket, øge belastningen på hjertet og kredsløbet, øge stressresponsen og øge udskillelsen af kalk, fosfor og magnesium i urinen.

Men de stimulerende effekter af koffein kan også have gavnlige virkninger på sind, humør, energiomsætning, hjernekemien og præstationsevnen, fysisk såvel som psykisk. Koffein øger produktionen af katekolaminer, såsom dopamin og noradrenalin, og hæmmer den trættende effekt af stoffet adenosin, der akkumuleres i hjernen, jo længere den er i gang og aktiv. Jo længere du har været vågen og mentalt aktiv, desto mere adenosin ophobes der i hjernen. Jo mere adenosin i hjernen, desto mere træthed. Koffeinen blokerer adenosinreceptorerne, så hjernen ikke “kan se” adenosinen og derfor ikke reagerer på det signal, der giver træthed. Det kan være helt fint om morgenen, når man ikke er vågen endnu, eller hvis man bliver træt om eftermiddagen efter frokost, eller hvis du er midt i en situation, hvor du skal toppræstere, men det dur ikke at bruge koffein til at ignorere behovet for søvn eller “overhøre” træthed i længere perioder.

Koffein øger også frigivelsen af fedt fra fedtvævet en smule, så fedtforbrændingen bliver lidt bedre. Og det kan mindske sult en smule. Dog ikke nok, til at man kan tabe sig bare ved at drikke meget kaffe eller energidrik. Så et lavt eller moderat indtag af kaffe eller koffein er ikke problematisk – medmindre du er så koffeinfølsom, at selv en enkelt kop giver hjertebanken, uro og forhøjet blodtryk.

Overordnet burde op til tre kopper kaffe dagligt (op til 200-250 mg koffein) ikke være et problem for de fleste, medmindre du er meget koffeinfølsom. Men det er ikke et carte blanche til koffeinmisbrug (om det er fra kaffe, sodavand eller energidrikke).

For det dur ikke at misbruge koffein til at maskere den træthed, der opstår på grund af for lidt søvn og hvile, for usund mad, et uregelmæssigt spisemønster, dårlig form, overtræning, dehydrering eller lignende. Så skubber du bare problemet foran dig og tager et “energilån”, der skal tilbagebetales med renters rente. Og koffein i så store mængder over tid kan være problematisk i forhold til overbelastning af hjerte og kredsløb.

Men kaffe kan godt være hårdt ved maven, da det er brygget på kaffebønner, man har ristet eller brændt, så der er brankestoffer i og en del fri garvesyre, der frigives, når kaffen brygges. Det kan være for meget for en allerede medtagen mavesæk eller tyndtarm. I store mængder kan kaffe også binde vitaminer, mineraler og sporstoffer.

JULETILBUD OG RABATTER

Der er (selvfølgelig) gode priser og rabatter på mine bøger, på gavekort til konsultationer og på sundhedsforløb både 1-til-1 og mine digitale gruppeforløb.

KØB SUNDHEDSJULEGAVEN HER

LØGÅNDE ER HELT OK • 10. DECEMBER • JULEKALENDER 2022
UNDERSTØT DE "VENLIGE" TARMMIKROBER PÅ TRODS AF JULEGODTERNE • 13. DECEMBER • JULEKALENDER 2022

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!