UMAHRO-SUNDHEDSJULEKALENDEREN 2023 • 15 . DECEMBER • REDUCER DIN STRESSBELASTNING

Hvorfor har vi overhovedet en stressrespons? Hvorfor kan vores sind og krop nærmest brænde sammen? Ville det ikke være hensigtsmæssigt, at dette ikke kunne ske? Så ville vi jo slippe for den byrde, stresskollaps og stresssygemeldinger udgør. Slippe for de skadevirkninger, som stressover- belastning kan have på helt andre funktioner og systemer i kroppen. Jo, men der er en vældig god grund til, at vi har denne stressrespons. Stressresponsen eksisterer for at gøre kroppen, nervesystemet og sindet parat til at møde udfordringer og farer. Den væsentlige respons omstiller kroppen og sindet til netop at kunne klare pres og ekstraordinære opgaver og udfordringer. Forestil dig en zebra, der står mageligt på savannen badet i solstråler, eller en kat, der slanger sig foran en varm pejs. Dovent, søvndrukkent.

Nogle gange kræver livet, at man meget hurtigt kan skifte tempo og gear. Katten hører måske en mus og skal på et øjeblik gå fra at være doven, varm og afspændt til at være en lynhurtig, fintunet jæger. Zebraen får færten af en løve og skal på et splitsekund gå fra at være solbader til at være årvågen, hurtig og ekstra bevægelig, så den kan flygte fra løven. Og det, som sætter os i stand til at lave så hurtige skift fra ro, hvile og magelighed til at være i toptempo, er stressresponsen. Uden stressresponsen kan zebraen ikke undslippe løven, da dens ben under solbadningen er som gummi, og dens sanser er i dyb søvn. Og musen ville spankulere uantastet forbi katten, da kattens krop ville blive liggende slattent foran pejsen, uanset hvad den end måtte beslutte sig for. Kroppen og til dels hjernen er som udgangspunkt designet til at være magelige og ikke bruge ressourcer på konstant at være i Superman-tilstand. Med andre ord: Vores naturlige tilstand er ro og velvære. Og uden stressresponsen ville vi ikke være i stand til at skifte gear. Stressresponsen er helt naturlig og nødvendig, og når den fungerer efter hensigten, er den særdeles gavnlig.

Når stress bliver skadeligt

Problemerne opstår, hvis stressresponsen er kronisk aktiveret og kører nonstop uden pauser. Så vil der på et tidspunkt opstå et stresskollaps og alle de fysiske skadevirkninger, som vi kender til fra langvarigt stress, såsom forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, bugfedme, impotens, mentale ændringer osv. Det skadelige stress opstår, når dit nervesystem bliver “fartblindt”, og/eller når de andre fysiske tilpasninger og ændringer, der forekommer i kroppen under stressresponsen, går fra tilpasning til “nedrivning” eller dysfunktion. Selve stressresponsen er ikke farlig. Den er faktisk nødvendig, for at krop, nervesystem og sind kan tilpasse sig omverdenen og møde udfordringer. Når systemet virker efter hensigten, vil stressresponsen blive aktiveret for derefter at slukkes igen. Det er vigtigt, at stressresponsen slukkes igen, så krop, nervesystem og sind vender tilbage til det rolige og magelige leje, hvor du har det godt, og din krop heler og regenererer sig selv.

Hvis stressresponsen derimod er aktiveret nonstop, bliver din krop fysisk slidt af det, og din hjerne og dit nervesystem vil også ændre sig. Uden tid og omstændigheder, der gør dig afslappet og rolig igen, udvikler kroppen og nervesystemet en form for fartblindhed. Stressresponsen kører nonstop næsten hele døgnet. I starten føler du dig nok stærkere, mere energisk og vital, samtidig med at du ikke behøver at sove så meget. Faktisk er det helt forunderligt, at du kan have så meget energi, når du har svært ved at sove og sover en del mindre end de magiske otte timer. Men dette skyldes netop, at din stressrespons kører nonstop, og at kroppen og nervesystemet glemmer at slukke for den igen. Enten fordi der hele tiden er udfordringer – det forestiller du dig i hvert fald – eller fordi nervesystemet er blevet fartblindt, så det lader stressresponsen køre nonstop, også når der ikke er nogen grund til det. Det giver problemer, for stressresponsen har en pris.

Din krop, dit sind og dit nervesystem betaler renter for at trække på de ekstra ressourcer og den ekstra energi, du får af stressresponsen. Kører responsen nonstop, bliver rentebyrden for stor, og det ender med, at din krop og dit nervesystem bliver kraftigt overbelastet.

RMGOISStressTrappen

DINE SUNDHEDSOPGAVER/SPØRGSMÅL I DAG

  1. Hvor befinder du dig henne på stresstrappen/skalaen?
  2. Føler du, at du er overbelastet med stress og stressorer?
  3. Er der nogle ydre stressorer, du kan mindske eller undgå?
  4. Er der noget du kan gøre med mindset og verdensbillede, der kan mindske din stressresponsHar du en god døgnrytme?

MERE SUNDHED TIL JULESUNDHEDSKALENDER-PRISER

"Sundt og stærkt 2024 med Umahro" hold 1 • 8. januar-4. februar 2024 til kr. 549,00 i stedet for kr. 699,00

Fra syg til rask til kr. 200,00 + fri fragt i stedet for kr. 250,00 + fragt

Fra usund til sund til kr. 200,00 + fri fragt i stedet for kr. 250,00 + fragt

Fra sund til personlig toppræstation til kr. 200,00 + fri fragt i stedet for kr. 350,00 + fragt

Mit digitale sundhedsunivers Umahro Universe til kr. 488 for et års medlemsskab

DAGENS KALENDERGAVE … PROGRAMMET OM STRESS FRA UMAHRO UNIVERSE

Programmet er fra sundheds-TV i Umahro Universe … hvor der også er masser af andre sundhedsprogrammer samt en hel sektion med mad-TV.

BLIV MEDLEM AF UMAHRO UNIVERSE … DEN FØRSTE UGE ER GRATIS

UMAHRO-SUNDHEDSJULEKALENDEREN 2023 • 14 . DECEMBER • SØVN
UMAHRO-SUNDHEDSJULEKALENDEREN 2023 • 16 . DECEMBER • FÅ NOGET DAGLIG BEVIDST RO

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!