Back From The "Foodture"
Foredragsrække for pej gruppen
I slutningen af september og starten af oktober holder jeg foredraget "Back From The 'Foodture'" for pej gruppen til deres årlige Food Trends konference.
I forbindelse med foredragene har jeg skrevet en artikel til det magasin, der udkommer sammen med foredragsrækken.
Den artikel skal du jo ikke snydes for.
Selve artiklen
Dem der ikke har eller vil lære af historien, de er jo dømt til at begå de samme fejl, som deres forfædre …
Ja, det er en relativt brutal åbning på en artikel om nutidens og fremtidens fødevare- og sundhedstrends. Men det er jo (desværre) sådan, det er, når jeg ser på nutidens fødevare- og sundhedstrends, både hvad angår forskellige diæter samt “religioner” og når jeg ser på, hvad der sker blandt fødevareproducenter. For vi er i fuld gang med at begå de samme fejl, som vi allerede har begået tidligere. Tænk bare på da kolesterol i maden blev udråbt som den eneste og største sundhedsfjende, da mættet fedt i maden blev udråbt som fjenden, da kulhydraterne og insulin blev udråbt til fjenden, da sukker først blev frikendt og senere gjort til fjenden. Men det har jo ikke gjort maden sundere eller gjort noget markant ved folkesundheden, når man kun har fokuseret på en af disse ting.
Single factor thinking is the source of the biggest f#€kups in nutrition, health and medicine!
Hvis der er noget, vi har lært af ernæringshistorien, så er det at, at snæversynethed og forenkling, hvor man tror, at det kun er denne ene faktor, der enten gør maden sund eller usund, så har det ikke holdt som the one and only thing. Det har nok nærmere været årsag til forviklinger, forvirring og afstikkere i forkert retning.
Nutidens trends og antagelser
Med det in mente, så skal man lade være med at se sig blind på og slavisk forfølge nutidens trends, antagelser og ideer, der stikker i alle mulige retninger og i direkte karambolage, når de holdes op imod hinanden. For du skal jo både være veganer samtidig med at du er carnivore, animalske fødevarer gør åbenbart både, at du lever til du er hundrede, samtidig med at de lægger dig i graven mange årtier for tidligt. Du må endelig ikke spise olier og fedtstoffer fra planter med flerumættede fedtsyrer, men gerne baconfedt og smørbomber, samtidig med at alt animalsk fedt bør undgås og bandlyses. Og grøntsager er fantastiske, men samtidig slår de dig åbenbart ihjel p.g.a. lektiner, oxalsyre m.m. Du skal spise masser af bælgfrugter, grøntsager og fuldkorn, samtidig med at du undgår kulhydrater. Du må ikke bruge kunstige sødemidler, for de gør dig fed, giver dig forhøjet blodtryk, og forårsager kræft, men samtidig er de løsningen på fedme- og type II diabetes-epidemierne. Og du skal jo både have morgenmad, samtidig med at du faster 16 timer i døgnet (psst: 16 timer uden mad er ikke faste i fysiologisk forstand … der skal mindst 72 timer til for at der er tale om reel faste).
Hver eneste af disse ret modsatte yderpunkter er sundhedsmæssigt, fysiologisk og videnskabeligt forkerte, når vi ser på den overordnede folkesundhed og hvad folk generelt har behov for. Hvis det er dem, der kommer til at definere, hvad vi fokuserer på kostmæssigt og retter ind efter i udviklingen af fødevarer, så kommer vi bare til at opleve den samme (for nogle) overraskende mangel på ønsket effekt, når vi når et par årtier frem.
Ekstremer kan godt rumme en flig af sandheden … for nogle
Selvom mange af de meget specikke og krakilske kostretninger ikke er løsningen, når vi ser på folkesundheden, så kan de rumme en flig af sandheden i bestemte situationer.
Hvis du har type II diabetes og prædiabetes, kan det give god mening at spise en sundhed LCHF-diæt (altså avokado-, lakse-, olivenolie-, tahin-, græskarkerne-varianten) indtil du forhåbentlig for reetableret en normal omsætning af blodsukker.
Keto-diæter viser sig, at kunne være et klinisk redskab, der kan hjælpe nogle kræftpatienter, nogle psykiatriske patienter, nogle neurologiske patienter, nogle patienter med svære tarmproblemer, nogle patienter med autoimmunsygdomme og nogle sengeliggende patienter.
Hvis du har helt skæve kolesteroltal og åreforkalkning, så skal du faktisk til at se kritisk på dit indtag af mættet fedt fra både animalske og vegetabilske kilder.
For nogle, så virker 16:8 fantastisk. Ikke fordi du har 16 timers spise-pause, men fordi du skaber en ramme, hvor du spiser og drikker mindre af det, der ikke gør dig godt i overflod, og fordi du bliver meget mere bevidst om kvaliteten af, hvad du så spiser og drikker i de 8 timer, hvor du må spise. (Til gengæld er det slet ikke den vej, du skal gå, hvis der er risiko for en spiseforstyrrelse eller et forstyrret forhold til mad og spisning!)
Hvad burde vi fokusere og satse på?
Vi skal simpelthen spise flere grøntsager, bær og frugter. Så ja, spis plantebaseret, men dermed er det ikke sagt, at du ikke må få noget animalsk. Der er stadigvæk alt for mange, der ikke får spist 600 gr grøntsager, bær og frugt dagligt … og det er noget, der koster på sundhedskontoen i antal tabte leveår og antal tabe kvalitetsleveår (eller skal vi kalde det tabte “sundhedsår”).
Vi skal have nok protein fra sunde kilder … og de kan både være animalske og fra planteriget. Men de skal komme fra fødevarer, der er mindre processerede. For der hvor man reelt kan se, at protein bliver usundt, det er når det er meget bearbejdede fødevarer. Hvis man tager de ærlige briller på og ser på forskningen, så er det ikke animalsk protein, der er skadeligt. Det er hyperprocesserede fødevarer bestående primært af animalske ingredienser, der er problemet, men ikke animalske fødevarer per se. Hvad mon så der vil ske, hvis alt det animalske erstattes med hyperprocesserede plantebaserede fødevarer?
Og vi bør faktisk spise nogle animalske fødevarer, for at være dækket ind på jern, cholin, B12, carnitin, kreatin, zink, vitamin K2, EPA og DHA. Nogle af disse næringsstoffer findes udelukkende i fisk, æg, rødt kød og mejeriprodukter; nogle af dem er det sværere at blive dækket ind på, hvis man fuldstændig undgår alt animalsk. Men det skal gøres på en måde, hvor det ikke går ud over planetens ve og vel.
Og allervigtigst: Vi skal spise meget mindre hyperprocesseret og overforarbejdet med, men langt flere råvarer og minimalt bearbejdede fødevarer. For hvis man ser på forskning og den viden reelt set har, så kan vi se, at fælden klapper, når vi går fra “rigtig” mad til overbearbejdet mad.
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller opret dig som bruger for at skrive en kommentar