VI HAR FUNDET UNGDOMMENS KILDE … DEN HEDDER SVED!Motion og bevægelse er ikke blot noget, der giver dig mulighed for at spise noget mere, fordi du forbrænder flere kalorier, det er ikke blot noget, der gør dig til en superb atlet eller noget, der giver dig sixpack, store overarme, smækre baller, lækre lår eller andre effekter på udseendet.

Den vigtigste effekt af motion og fysisk aktivitet, er, at det giver sundhed, vitalitet og velvære. At det kan være med til at hjælpe dig fra usund til sund eller hjælpe dig med at blive ved med at holde dig sund. At det mindsker forfaldet og slitagen, der er resultatet af aldring. Faktisk er din krop bygget ud fra den præmis, at du bevæger dig og er fysisk aktiv. Mange af de mekanismer og funktioner, der bi- drager til sundhed og helbred, aktiveres, justeres og drives via bevægelse, fysisk aktivitet og motion.

Din fysiske form siger også en hel del om, hvorvidt din krop er sund eller ej. Og lad os starte med at slå fast, at du ikke skal være superelitemotionist eller -atlet, for at det er godt nok eller sundt nok. Men hvis du er i grundlæggende god form, er det et resultat af, at din adfærd mht. kost, motion mv. har været lige i øjet, og at din krops tilstand er i overskud. Det giver derfor god mening at forholde sig til, hvilken form du i er. God form og fysisk aktivitet kan give dig større overarme, gøre dig hurtigere, give dig sixpack, mere spændstige baller mv. Men det er ikke den primære årsag til, at du skal være i god form og være fysisk aktiv. Den primære årsag er, at du skal kunne leve et langt og godt liv, uden at din krop bliver en hæmsko for dig, uden at skavanker plager dig for meget, og uden at alderen tynger alt for hurtigt og for hårdt.

Dit hjerte, dit kredsløb og dine lunger skal sørge for, at der er nok blod og ilt til kroppen. Sørge for, at blodet flyder frem for at størkne og lede til blodpropper. Og dine blodkar skal ikke være forkalkede og hårde, men de skal være fleksible, så de kan udvide sig og trække sig sammen efter behov, når der enten skal mere eller mindre blod til. De skal være stærke og elastiske, så de ikke brister, og du forbløder.
Dit kredsløb og dine blodkar udgør et kæmpestort distributionsnet, som kroppen bruger til at brin- ge alle de molekyler (næring, hormoner, signalstoffer mv.), der bliver lavet i kroppen, hen til det væv, hvor der er brug for dem og til at bære alt affaldet ud igen – f.eks. fra musklerne og via udrensnings- organerne nyrer og lever.

Distributionsnettet er meget større, end man tror: Hjerte, blodkar og -årer har tilsammen en overfla- de på ikke mindre end 3.000 m2, der skal vedligeholdes. Hele denne overflade er ét stort hormonelt organ, hvor blodkarrene aktivt sender signaler, der både påvirker selve blodgennemstrømningen og -størkningen, balancen mellem åreforkalkning og fleksible blodårer, men også alle andre funktioner i kroppen som f.eks. inflammation.
Hjernen og sindet styrkes af de stoffer, som dannes i hjertet under aktivitet. Din aktivitet påvirker derfor dit hjerte-kar-system og kredsløb positivt. Og det kommer retur i form af mere sund- hed, energi og vitalitet.

Hjertet er suverænt den muskel i kroppen, der arbejder mest. Det slår hele dit liv og stopper aldrig for at hvile, og derfor er det helt essentielt at gøre alt, hvad du kan for at styrke det. Hjerte og kreds- løb modtager signaler og responderer på alt lige fra maden til dine følelser – og sender signaler retur, der bliver distribueret rundt overalt i kroppen og påvirker alle dets funktioner. Derfor er det vigtigt at gøre noget for at passe på systemet.

Sørg for, at du veksler mellem perioder, hvor systemet bliver udfordret og får hvile (altså vekslen mel- lem at bevæge dig og hvile), spis en ordentlig kost (grøntsager, bær, frugt, nødder, kerner, sundere fedt og protein), så det fantastiske system kan blive ved med at virke og fodre resten af kroppen og optimere alle de signaler, der bliver sendt rundt.

FÅ YDERLIGERE HJÆLP MED SUNDHEDEN

UMAHRO UNIVERSE • DIT DIGITALE SUNDHEDSUNIVERS

Se programmerne motion, myokiner og mange andre aspekter af sundhed og sund mad (bl.a. T-tallerkenmodellen, K.R.A.M.S.S.S.-faktorerne, blodsukker, kulhydratet og fedtstoffer) på sundheds-TV-kanalen i Umahro Universe.

Og se alle mad-TV programmerne på mad-TV-kanalen i Umahro Universe, hvor jeg er i køkkenet og lave mad j.f.r. de 11 kostbud. Mad der smager himmelsk.

PRØV GRATIS I 7 DAGE

SUNDT OG STÆRKT 2024 MED UMAHRO

Kom med på et af mine 4-ugers sundhedsforløb, hvor du mærker effekten af at spise og leve sundt fire uger i træk.

Maden og opskrifterne du kommer til at lave, er alle j.f.r. de 11 kostbud.

Hvis du gerne vil mærke sundhedseffekten af at spise efter de 11 kostbud, og også have fokus på de andre K.R.A.M.S.S.-faktorer fire uger i træk, så kom med på næste hold.

"De mange opskrifter er nemme at gå til og er desuden meget informerende omkring ingredienserne."

-Anne

LÆS MERE OG TILMELD DIG NÆSTE HOLD

TAG SUNDHEDSRÅDGIVERUDDANNELSEN

Arbejder du med sundhed?

Vil du gerne i gang med at arbejde med sundhed?

Vil du være endnu klogere på egen sundhed?

Vil du være den allerbedste sundhedsekspert for både andre og dig selv?

Bliv uddannet i fundamentet for sundhed. Det tager 6 måneder.

LÆS MERE OM SUNDHEDSRÅDGIVERUDDANNELSEN

BOGEN FRA USUND TIL SUND

Din guide til at blive sund eller endnu sundere med kost, motion, bevægelse, søvn, afstressning og livsstilsændringer.

Find ud af, hvad du selv kan gøre for at få den sundhed, vitalitet og energi som du ønsker og fortjener.

KØB BOGEN

BOGEN FRA SUND TIL PERSONLIG TOPPRÆSTATION

Din guide til at toppræstere gennem kost, ernæring, motion og bevægelse, søvnoptimering, afstressning, hvile, restitution og biohacks.

Få de tips, tricks og biohacks jeg selv bruger i min hverdag.

KØB BOGEN

BOGEN FRA SYG TIL RASK

Din guide til at blive rask igen med kost, motion, bevægelse, søvn, afstressning, livsstilsændringer og Functional Medicine.

Forstå hvorfor din krop er blevet modspiller, hvordan du får den som medspiller igen, og få lagt en plan der virker.

KØB BOGEN