T-TALLERKENMODELLEN

T-tallerkenen er en enkel metode, der sikrer, at du spiser sundt. Brug den som en guide til både morgenmad, frokost og aftensmad.

Tænk:

  • Grøntsager + bær + frugt: 50 %
  • Sundt protein (og lidt sundt fedt): 25 %
  • Stivelse fra hele fødevarer: 25 %

Halvdelen af tallerkenen skal være grøntsager, bær og frugt. Det svarer til to håndflader til hvert hovedmåltid. En håndflade er i hvert fald 100 g, så hvis du får seks håndflader om dagen, er du sikker på, at du får indtaget den anbefalede mængde grøntsager, bær og frugt. Det er ikke vigtigt, om de er rå, juicede, blendede, dampede, ovnbagte, fermenterede, lynstegte, grillede, pocherede, råmarinerede, stegte – det vigtigste er, at du får dem. Så start med at finde ud af, hvad der skal til, for at du får dine daglige seks håndflader grøntsager, bær og frugt.

Sunde proteinkilder og sundt fedt bør udgøre 1⁄4 af tallerkenen. En (lille) håndflade skal derfor eksempelvis bestå af fisk, skaldyr, rogn, æg, syrnede mejeriprodukter uden tilsat sukker, fjerkræ, vildt, rødt kød (med måde), tofu, ost, edamame og insekter. Proteinpulver, uden en masse tilsat sukker, er også en fin proteinkilde, men proteinpulver er ikke magisk eller “bedre” end andre proteinkilder.

Og det sunde fedt kan udgøres af ½-1 avokado eller ½ håndflade mandler/nødder/frø/kerner eller 1 "tommelfinger" (ca. 1 spsk) god olie. Og smør o.s.v. er også fint, når det er med måde i forhold til din krops og dens behov.

Og så bør ca. 1⁄4 af tallerkenen, det, der svarer til en lille håndflade, bestå af kulhydrater med stivelse. Det er f.eks. kartofler, søde kartofler, linser, bønner, kikærter, fuldkornspasta, havregryn, fuldkorns- brød, yams, kassava, brune ris, røde ris, sorte ris, vilde ris, boghvede, quinoa mv., altså stivelse, hvor det er “hele fødevarer”, men ikke i toastbrød, panini, morgenmadsprodukter, der består af raffineret sukker, raffineret stivelse og olie af sekundakvalitet.

TTallerkenNormal

LÆRE MERE OM T-TALLERKENMODELLEN OG FÅ YDERLIGERE HJÆLP TIL AT SPISE EFTER T-TALLERKENMODELLEN

UMAHRO UNIVERSE

Lær mere om T-tallerkenmodellen og få inspiration til mad der er medicin forklædt som himmerigsmundfulde i mit digitale sundhedsunivers med madlavnings-TV, sundheds-TV, webinarer og opskrifter.

PRØV DEN 1. UGE GRATIS

BOGEN FRA USUND TIL SUND

Din guide til at blive sund eller endnu sundere med kost, motion, bevægelse, søvn, afstressning og livsstilsændringer.

KØB BOGEN

BOGEN FRA SYG TIL RASK

Din guide til at blive rask igen med kost, motion, bevægelse, søvn, afstressning, livsstilsændringer og Functional Medicine.

KØB BOGEN

"SUND OG STÆRK MED UMAHRO" 4-UGERS FORLØB

Er du klar til at tage dit største sundhedsafsæt?
Så kom med næste hold "Sundt og Stærkt 2022 med Umahro", hvor du får redskaberne til at skabe langtidsholdbare livsstilsændringer.

Du vil gennemføre de 4 uger i fællesskab med en masse andre deltagere, og I vil være hinandens støtter og sparringspartnere med mig som jeres guide og inspirator.

Sundhed du kan mærke med det samme!

LÆS MERE OG TILMELD DIG NÆSTE HOLD

SUNDHEDSRÅDGIVERUDDANNELSEN

Tag min sundhedsrådgiveruddannelse og bliv den allerbedste sundhedsekspert for andre og dig selv.LÆS MERE OG SEND DIN ANSØGNING

BOGEN FRA SUND TIL PERSONLIG TOPPRÆSTATION

Din guide til at toppræstere i privatlivet, i skolegang og på arbejde gennem kost, ernæring, motion og bevægelse, søvnoptimering, afstressning, hvile, restitution og biohacks.

Få også de tips, tricks og biohacks jeg selv bruger.

KØB BOGEN